Prostat Bezi Büyümesi
İyicil Prostatik Hiperplazi (BPH)
İyicil Prostatik hipeplazi, prostat bezindeki genişlemedir. Prostat bezi idrarın mesanede vücudun dışına taşındığı tüp olan idrar yolu (üreter)nu çevreler. Prostat büyüdükçe üreteri sıkar ya da kısmen engeller. Bu da sıklıkla idrar boşaltımını kısmen engelle ya başka bir deyişle zorlaştırır..
BPH yaşlanan hemen hemen bütün erkeklerde olur ve bir kanser de değildir. Prostat büyümesi gerçekten can sıkıcı bir durum olabilir ancak ciddi bir problem değildir. 75 yaşının üzerindeki erkeklerin yarısında belirtiler görülmeye başlar
İyicil prostatik hiperplazi benin prostatik hipertropi olarak da bilinir.
Sebepleri
Sebepler
İyicil prostatik hiperplazi hormon yapısında değişikliğe ve hücre gelişmesine bağlı olarak erkeklerde yaşlılık sürecinin doğal bir parçasıdır.
Belirtileri
Belirtiler
BPH idrarla ilgili olarak şunlara sebep olur:
- Damlama şeklinde bir idrar akıntısının başlaması problemi
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilmesi. Bu his gece uyanmalara sebep olmaktadır.
- Zayıf idrar akıntısı
- Tuvaletten sonra mesanenin tamamen boşalmadığı duygusu
Az sayıda da olsa bazı vakada BPH mesanenin tıkanmasına, idrara çıkmanın mümkün olmaması ya da zorlaşmasına yol açmaktadır. Bu durum mesane enfeksiyonuna, idrar yollarında taşa ya da böbreklerin zarar görmesine yol açabilir.
BPH mesane kanserine, yol açmaz, erkeklerin çocuk sahibi olmasını engellemez ya da herhangi bir cinsel problem meydana getirmez.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz teşhis için size belirtiler ve geçmişteki sağlık hikâyeleriniz hakkında sorular soracak ve bir fiziki muayene yapacaktır. Kan testleri, idrar testleri ve prostatınızın büyüklüğünü anlamak amacıyla dijital rektel muayene yapabilir. Bazı vakalarda ise prostat kanseri olup olmadığını anlamak amacıyla antigen testi de uygulanır. (Prostat kanseri ile BPHın ilgisi yoktur ancak aynı belirtileri gösterebilirler)
Doktorunuz BPH belirtilerinin ne sıklıkla sizde görüldüğünü, belirtilerin ne derece şiddetli olduğunu ve hayatınızı ne derece etkilediği gibi sorular sorabilir. Bu belirtiler sizi çok fazla rahatsız etmeyecek derecede hafif ise belirtileri kontrol altında tutacak evde tedavi sizin için yeterli olacaktır. Doktorunuz sizi belirtileri kontrol altında tutmak, diğer başka problemlerin oluşup oluşmadığını takip etmek amacıyla sizi düzenli olarak görmek isteyebilir.
Belirtilerinizin ne kadar rahatsızlık verdiğini anlamanız için şu aracı kullanabilirsiniz.
Tedavisi
Tedavi
Belirtiler sizi çok fazla rahatsız etmiyor, mesanede idrar kalmıyor, mesane enfeksiyonu veya mesanede taş olması gibi problemleriniz yoksa, kural gereği BH için bir tedavi bulunmamaktadır.
Evdeki tedavi prostatınızın büyümesini engellemese de buna bağlı oluşacak belirti ve problemlerin azalmasına ya da en azından kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Aşağıda yer alan şeyler belirtilerin azaltılmasına ya da kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir:
- İdrara çıktığınızda tamamen rahatlayıncaya kadar boşaltım yapmaya devam edin ve tekrar tekrar idrara çıkınız.
- Kafeyin ve alkolden uzak durun. Bunlar vücuttaki atık maddelerin dışarı çıkarılmasına engel olur ve sık sık idrara çıkmayı ihtiyacı doğurur..
- Mümkün olduğunca idrar çıkışını zorlaştıran ilaçlardan uzak durun
Evde yapılan tedavilerin yetersiz kalması durumunda ilaç tedavisine başlanır. İlaçlar belirtileri azaltılır ancak nadiren tamamen ortadan kaldırır.
Belirtilerin çok şiddetli olması durumunda doktorunuz cerrahi operasyon önerebilir böylece prostatın bir kısmı alınmak suretiyle küçültülmesi sağlanır. Ancak çok az erkek ameliyata ihtiyaç duyacak şiddetli problem yaşamaktadır.
Önleme
Engellenebilir mi?
BPH probleminin önüne geçmek mümkün değildir. Bazıları cinsel düzenli cinsel boşalmanın prostatı engelleyeceğini düşünüyor olsalar da boşalma ile prostat arasında bir ilişki olduğu şu ana kadar ispat edilmiş değildir.
Prostat Büyümesi Diyeti
Doç. Dr. Şafak ATAHAN
İyi günler doktor hanım benim babaannemin yaklaşık 2 hafta önce lenf bezlerinde büyüme oldu ultrason sonuçlarına göre 2cm kadar normalden büyükmüş Bur... devamı
Ereksiyon Problemleri
Prostat Bezi Büyümesi
Prostat İltihabı
Prostat Kanseri