- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Alternatif Tıp
- Yaşam Tarzı
Nedir
Prostat kanseri, prostatta – spermi besleyen ve taşıyan meninin sıvı kısmını oluşturan küçük bir ceviz şeklindeki bezde – meydana gelen kanser türüdür.
Prostat kanseri erkeklerde en yaygın kanser türlerinden biridir. Prostat kanseri genellikle yavaş ilerler ve ilk başlarda çok ciddi zarara neden olamayacağı prostat bezine yapışır. Prostat kanserinin bazı türleri yavaş ilerleyen ve hafif tedavi gerektiren veya hiç gerektirmeyen türler iken, bazıları agresiftir ve hızlı bir şekilde yayılabilir.
Erken teşhis edilen prostat kanserinin – prostat bezi ile sınırlı olduğu sürece – başarılı bir şekilde tedavi edilme şansı daha yüksektir.
Belirtileri
Belirtiler
Prostat kanseri erken aşamalarında belirti göstermeyebilir. Daha ilerlemiş olan prostat kanserinin aşağıdaki gibi belirtileri olabilir:
- İdrara çıkma sorunu
- İdrarın akış gücünde azalma
- İdrarınızın kanlı olması
- Sperminizin kanlı olması
- Bacaklarınızda şişkinlik
- Leğen kemiği bölgenizde rahatsızlık
- Kemik ağrısı
Doktora ne zaman gidilmeli?
Sizi endişelendiren herhangi bir belirti yaşıyorsanız hemen doktorunuzdan randevu alın.
Düzenli prostat kanseri taramasının faydaları ve risklerini doktorunuzla görüşün. Sağlık örgütlerinin prostat kanseri taraması ile ilgili tavsiyeleri değişiklik göstermektedir; ancak çoğu, erkeklere 50’li yaşlarda bu konuda doktorlarıyla görüşme tavsiyesinde bulunmaktadır.
Sebepleri
Sebepler
Prostat kanserine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Doktorlar, prostatınızdaki bazı hücreler anormalleştiğinde prostat kanseri olduğunuzu belirtmektedir. Bu hücrelerin DNA’sındaki mutasyonlar, hücrelerin normal hücrelerden daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olmaktadır. Diğer hücreler ölürken, anormal hücreler yaşamaya devam eder. Birikmiş anormal hücreler, çevre dokuyu istila edebilecek kadar büyüyen bir tümör oluşturur. Bazı anormal hücreler koparak vücudun diğer taraflarına sıçrayabilir (metastaz).
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Prostat kanserine yakalanma riskinizi arttıran faktörler arasında şunlar yer almaktadır:
- Yaşın ilerlemesi. Prostat kanseri riski yaşla birlikte artar. Prostat kanseri en çok 65 yaş üstü erkeklerde yaygındır.
- Siyahî olmak. Siyahî erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski diğer ırklardan olan erkeklere göre daha fazladır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.
- Ailede prostat kanseri geçmişinin olması. Eğer ailenizdeki erkekler prostat kanseri geçirdiyse, sizin de geçirme riskiniz artabilir.
Obezite.Prostat kanseri teşhisi konulan obez erkeklerin, tedavisi daha zor olan ve daha ilerlemiş hastalıklara yakalanma riski yüksektir.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Prostat kanserinin ve tedavisinin yol açtığı sağlık sorunları arasında şunlar yer almaktadır:
- Yayılan kanser. Prostat kanseri, yakın organlarınıza yayılabilir veya kan dolaşımınız ya da lenf sisteminiz yoluyla kemiklerinize ve diğer organlarınıza yürüyebilir. Vücudun diğer bölgelerine yayılan prostat kanserinin tedavisi, prostat bölgesiyle sınırlı kalan kanserin tedavisinden daha zordur.
- İdrarını tutamama. Hem prostat kanseri hem de tedavisi idrarı tutamama problemine neden olabilir. İdrar tutamama probleminin tedavisi, hangi türde olduğuna, ne kadar şiddetli olduğuna ve durumun zamanla iyileşmesi ihtimalinin ne derecede olduğuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, sonda ve ameliyat bulunmaktadır.
- Ereksiyon bozukluğu. Ereksiyon bozukluğu, prostat kanserinin veya ameliyat, radyasyon ve hormon içeren tedavilerin bir sonucu olabilir. İlaçlar, ereksiyona yardımcı olan aletler ve ameliyat, ereksiyon bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır.
Muayenesi
Muayene
Eğer sizi endişelendiren belirtileriniz varsa, ilk iş olarak aile doktorunuza veya pratisyen doktorunuza görünün. Eğer doktorunuz prostatınızla ilgili bir problemden şüphelenirse, sizi doğrudan bir idrar yolları uzmanına (ürolog) yönlendirebilir. Eğer kanser teşhisi konulursa, bir kanser uzmanına (onkoloji uzmanı) veya kanser tedavisinde radyasyon terapisi kullanan bir uzmana (radyasyon tedavisi uzmanı) yönlendirilebilirsiniz.
Randevular kısa olabilir ve henüz yolun başında olduğunuzdan, hazırlıklı gitmek iyi bir fikirdir. Burada size randevunuza hazırlanırken yardımcı olabilecek bazı bilgileri ve doktorunuzdan beklemeniz gerekenleri aktaracağız.
Yapabilecekleriniz
- Randevu öncesi kısıtlamalara dikkat edin. Randevuyu ayarladığınız sırada, diyetinizi kısmak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını mutlaka sorun.
- Yaşadığınız her şikayeti not alın. Randevuyu ayarlama sebebinizin dışında görünenler de dâhil olmak üzere her şikayetinizi not alın.
- Tüm önemli kişisel bilgilerinizi not alın.Yaşadığınız büyük stresler ve hayatınızdaki değişiklikleri de ekleyin.
- Kullandığınız tüm ilaçları listeleyin. Vitamin ve diğer takviyeleri de ekleyin.
- Mümkünse bir yakınınızı yanınızda götürün. Bazen randevu sırasında verilen tüm bilgiyi akılda tutmak zor olabilir. Size eşlik eden biri unuttuğunuz veya kaçırdığınız bir noktada size yardımcı olabilir.
- Doktorunuza sormak istediğiniz soruları not alın.
Doktorunuzla geçireceğiniz süre kısıtlıdır; bu nedenle randevudan önce sormak istediğiniz soruları hazırlamanız, bu zamanı iyi kullanmanızda yardımcı olacaktır. Zamanın yetmemesi olasılığına karşın sorularınızı en önemli olandan en önemsize doğru sıralayarak hazırlayın. Prostat kanseri için doktora sorulabilecek bazı temel sorular arasında şunlar yer almaktadır:
- Prostat kanseri miyim?
- Prostat kanserim ne büyüklükte?
- Prostat kanserim prostatımın dışına yayılmış mı?
- Gleason skorum kaç?
- PSA (Prostat Spesifik Antijen) seviyem nedir?
- Daha fazla teste ihtiyacım olacak mı?
- Tedavi seçeneklerim nelerdir?
- Benim için en uygunu olacağını düşündüğünüz bir tedavi seçeneği var mı?
- Kanser tedavisine hemen başlamam mı gerekiyor, yoksa kanserin büyüyüp büyümeyeceğini görmek için beklemem mümkün mü?
- Her tedavinin muhtemel yan etkileri nelerdir?
- Prostat kanserimin tedaviyle iyileşme ihtimali nedir?
- Benim durumumda olan bir arkadaşınız veya ailenizden biri olsaydı ona ne tavsiye ederdiniz?
- Bir uzmana görünmeli miyim? Bu ne kadara mal olur ve sigortam bunu karşılar mı?
- Yanımda götürebileceğim bir broşür veya çıktı var mı? Hangi web siteleri ziyaret etmemi önerirsiniz?
Doktorunuza sormak üzere hazırladığınız sorular dışında, randevu sırasında anlamadığınız herhangi bir şeyi doktorunuza sormaya çekinmeyin.
Testleri
Teşhis
Prostat Kanseri Taraması
Çoğu prostat kanseri rutin taramalarda tespit edilir. Yine de prostat kanseri belirtisi olmayan erkeklerin test edilmesi konusu çelişkilidir. Sağlık örgütleri ne tarama konusunda ne de faydaları konusunda uzlaşamamıştır. Bazı sağlık örgütleri, erkeklerin tarama yaptırmaya 50’li yaşlarında, prostat kanseri risk faktörlerini taşıyan erkeklerin ise daha erken yaşlarda başlaması gerektiğini savunurken, diğer örgütler taramaya karşı çıkmaktadır. Özel durumunuzu, taramanın faydalarını ve risklerini doktorunuzla konuşun. Birlikte prostat kanseri taramasının size uygun olup olmadığına karar verebilirisiniz.
Prostat taraması testleri arasında şunlar bulunabilir:
- Dijital Rektal Muayene (DRM). Bir DRM sırasında doktorunuz, eldivenli ve yağlanmış bir parmağını, bitişiğinde bulunan prostatınızı incelemek için rektumunuza sokar. Eğer doktorunuz bezinizin dokusunda, şeklinde veya ebadında bir anormallik bulursa daha fazla teste ihtiyacınız olabilir.
- Prostat Spesifik Antijen Testi (PSA). Kolunuzdaki bir damardan bir kan örneği alınır ve prostat beziniz tarafından doğal olarak üretilen PSA için analiz edilir. Az miktarda PSA’nın kan dolaşımınıza karışması normaldir. Ancak, eğer normalden yüksek bir seviyede çıkarsa bu durum, prostat enfeksiyonu, iltihap, büyüme veya kanser göstergesi olabilir.
DRM ile birlikte yapılan PSA testi, prostat kanserinin ilk aşamalarda tespit edilmesine yardımcı olmaktadır; ancak çalışmalar bu testlerin hayat kurtardığını kanıtlayamamıştır. Bu nedenle, prostat kanseri taramasını çevreleyen çok fazla tartışma vardır.
Prostat kanserinin teşhisi
DRM veya PSA testlerinde bir anormallik tespit edilirse, doktorunuz prostat kanseri olup olmadığınızı belirleyebilmek için aşağıdaki gibi bazı testler önerebilir:
- Ultrason. Eğer diğer testler endişe uyandırırsa, doktorunuz prostatınızı daha iyi inceleyebilmek için transrektal ultrason kullanabilir. Bir sigara şeklinde ve büyüklüğündeki bir test çubuğu rektumunuza yerleştirilir. Test çubuğu prostat bezinizi görüntülemek için ses dalgalarını kullanır.
- Prostat dokusundan bir numune alınması. Eğer ilk testlerin sonuçları prostat kanserini gösteriyorsa, doktorunuz prostatınızdan şüpheli hücrelerin toplanması için bir prosedür önerebilir (prostat biyopsisi). Prostat biyopsisi genellikle doku toplamak için prostatınıza batırılan ince bir iğne kullanılarak yapılır. Bu doku örneği, kanser hücrelerinin bulunup bulunmadığını belirlemek üzere laboratuarda incelenir.
Kanser hücresinin agresif olup olmadığının belirlenmesi
biyopsi kanserin varlığını doğruladığı zaman, derecelendirme adı verilen bir sonraki adım, kanserin ne kadar agresif olduğunun tespit edilmesidir. Doku örnekleri üzerinde çalışılır ve kanserli hücreler sağlıklı prostat hücreleriyle karşılaştırılır. Kanserli hücreler sağlıklı olanlardan ne kadar farklılık gösteriyorsa kanser o kadar agresiftir ve hızla yayılma riski de o kadar yüksektir. Daha agresif olan kanserli hücrelerin dereceleri daha yüksektir.
Prostat kanserli hücrelerin değerlendirilmesinde en yaygın kullanılan ölçünün adı Gleason testidir. Derecelendirme 2 (agresif olmayan kanser) ila 10 (çok agresif kanser) arasında değişir.
Kanserin ne kadar yayıldığının belirlenmesi
Kanser teşhisi konulduğunda doktorunuz kanserin büyüklüğünü (evresini) belirlemeye çalışır. Çoğu erkeğin bu fazladan testlere ihtiyacı olmayacaktır. Ancak doktorunuz kanserinizin prostat dışına yayıldığından şüphelenirse, aşağıdakiler gibi bir takım tarama testleri tavsiye edilebilir:
- Kemik taraması
- Ultrason
- Bilgisayarlı tomografik (BT) görüntüleme
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
Tarama tamamlandığında doktorunuz kanserinizin derecesini belirler. Bu durum, tedavi seçeneklerinizi belirlemenizde yardımcı olur. Prostat kanseri aşamaları şunlardır:
- I. Aşama. Bu aşama, doktorunuzun hissedemeyeceği mikroskopik bir alanla sınırlı olan çok erken bir kanser aşamasını gösterir.
- II. Aşama. Kanseriniz hissedilebilir; ancak prostat bezinizle sınırlıdır.
- III. Aşama. Kanseriniz sperma kesesinin veya diğer yakınlardaki dokuların ötesine yayılmıştır.
- IV. Aşama. Kanseriniz lenf bezlerine, kemiklere, akciğere ve diğer organlara yayılmıştır.
Tedavisi
Tedavi ve İlaçlar
Prostat kanseri tedavi seçenekleriniz, kanserinizin hangi hızla ilerlediği, ne kadar yayıldığı, genel sağlık durumunuz ve tedavinin faydaları ile muhtemel yan etkileri gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir.
Acil tedavi gerekmeyebilir
Prostat kanserinin çok erken aşamalarında olduğu teşhis edilen erkekler için tedavi hemen gerekmeyebilir. Bazı erkeklerin tedaviye hiç ihtiyacı olmayabilir. Bunun yerine doktorlar bazen, aktif izlem adı verilen dikkatli gözlemi tavsiye etmektedir. Dikkatli gözlemde, düzenli olarak tedavi sonrası takip, Rektal muayeneler ve muhtemelen biyopsiler kanserinizin ilerleme durumunu gözlemlemek için kullanılabilir.
Eğer testler kanserinizin ilerlemede olduğunu gösterirse, ameliyat veya radyasyon gibi prostat kanseri tedavilerine yönlendirilebilirsiniz. Fazla semptoma neden olmayan, oldukça yavaş ilerlemesi beklenen ve prostatın çok küçük bir alanıyla sınırlı olan kanser için gözlemleyerek beklemek de bir seçenek olabilir. Gözlemleyerek bekleme seçeneği aynı zamanda başka bir ciddi sağlık problemi olan ve kanser tedavisini zorlaştıracak kadar ilerlemiş yaşlarda olan erkekler için de uygun olabilir. Gözlemleyerek bekleme, kontroller arasında kanserin ilerlemesi ve yayılması sonucu tedaviyi güçleştirme riskine sahiptir.
Radyasyon terapisi
Radyasyon terapisi kanserli hücreleri öldürmek için yüksek güçte enerji kullanır. Prostat kanseri radyasyon terapisi iki şekilde yapılabilir:
- Vücudunuza dışarıdan gelen radyasyon (Dış huzme radyasyonu). Dış huzme radyasyon terapisi sırasında, siz bir masaya uzanırken, bir cihaz da prostat kanserinize X-ışınları gibi yüksek güçlü enerji ışınları yönelterek vücudunuz etrafında hareket eder. Genel olarak dış huzme radyasyon terapisine birkaç hafta boyunca haftada beş gün süre ile girersiniz.
- Vücudunuzun içine yerleştirilen radyasyon (Brakiterapi). Brakiterapi, pirinç büyüklüğünde radyoaktif tohumların prostat dokunuza yerleştirilmesini içerir. Radyoaktif tohumlar, uzun bir zaman diliminde küçük dozda radyasyon verirler. Doktorunuz radyoaktif tohumları prostatınıza ultrason görüntüleri ile yönlendirilen bir iğne yardımıyla yerleştirir. Yerleştirilen tohumlar sonunda radyasyon vermemeye başlarlar; böylece geri alınmalarına gerek kalmaz.
Radyasyon terapisinin yan etkileri arasında, ağrılı idrara çıkma, sürekli idrara çıkma ve idrar tutamamanın yanı sıra, dışkıyı tutamama veya ağrılı dışkı yapma gibi rektal yan etkiler de olabilir. Aynı zamanda ereksiyon bozukluğu da olabilir.
Hormon terapisi
Hormon terapisi, vücudunuzun erkek hormonu olan testosteron üretimini durdurmak için yapılan tedavidir. Prostat kanseri hücrelerinin büyümesine testosteron hormonu yardımcı olmaktadır. Sağlanan hormonun kesilmesi kanserli hücrelerin ölmesine veya daha yavaş büyümesine neden olabilir. Hormon terapisi seçenekleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Vücudunuzun testosteron üretimini durduran ilaçlar. Luteinize edici hormonu salgılayan hormon (LH-RH) agonistleri olarak bilinen ilaçlar, testislerin testosteron üretmek için mesaj almasını engeller. Bu hormon terapisinde kullanılan ilaçlar arasında genellikle löprolid, goserelin, triptorelin, histrelin ve degarelix yer alır.
- Testesteronun kanserli hücrelere ulaşmasını engelleyen ilaçlar. Antiandrojenler olarak bilinen ilaçlar, testosteronun kanserli hücrelerinize ulaşmasını engeller. Örnekler arasında bikalutamid, flutamid ve nilutamid yer almaktadır. Bu ilaçlar genellikle bir LH-RH agonistiyle birlikte veya bir LH-RH agonisti alınmadan önce verilir.
- Testislerin alınması için ameliyat (Orşiektomi). Testislerinizin alınması, vücudunuzdaki testosteron seviyesini düşürür. Orşiektominin testosteron seviyesini düşürmedeki etkililik seviyesi hormon terapi ilaçlarınınkiyle benzerdir; ancak Orşiektomi testesteron seviyesini daha hızlı bir şekilde düşürebilir.
Hormon terapisi, kanserin küçülmesi ve tümörlerin büyümesinin yavaşlatılması için ilerlemiş prostat kanseri olan erkeklerde uygulanır. Prostat kanserinin ilk aşamalarında olan erkeklerde, hormon terapisi, radyasyon terapisinden önce tümörü küçültmek için kullanılabilir. Bu işlem, radyasyon terapisinin başarılı olma ihtimalini yükseltir. Hormon terapisi bazen ameliyattan veya radyasyon terapisinden sonra, geride kalan kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmak için uygulanır.
Hormon terapisinin yan etkileri arasında ereksiyon sorunları, sıcak basması, kas kaybı,, azalan cinsel dürtü ve kilo kaybı yer alabilir. Hormon terapisi aynı zamanda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini de arttırır. Doktorlar, uzun süreli hormon terapisinin ve oluşan düşük hormon seviyelerinin kalp ve damar problemlerine neden olabileceğine inanmaktadır.
Prostatın alınması için ameliyat
Prostat kanseri ameliyatı, prostat bezi (radikal prostatektomi), çevreleyen bazı dokular ve birkaç lenf bezinin alınmasını içerir. Radikal prostatektomi işleminin uygulama yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Karnınızın insizyonla açılması. Retropubik ameliyat sırasında, prostat bezi, alt karnınızdan açılan bir insizyondan dışarı çıkarılır. Diğer prostat ameliyatlarıyla kıyaslandığında retropubik ameliyat, sinirlerin zarar görmesi konusunda küçük bir risk taşıyabilir ve bu da idrar kesesi kontrolü ve ereksiyonla ilgili problemlere sebep olabilir.
- Anüs ve testis torbanız arasında insizyon açılması. Perineal ameliyat, prostatınıza ulaşmak için anüs ve idrar torbanızın arasında bir insizyon açılmasını içermektedir. Ameliyata perineal yaklaşım, daha hızlı iyileşmeye izin verebilir; fakat bu teknik, yakınlardaki lenf bezlerinin alınmasını gerektirerek sinirlerin yıpranmasından kaçınmayı daha zorlu hale getirir.
- Laparoskopik prostatektomi. Laparoskopik radikal prostatektomi esnasında karnınıza pek çok küçük insizyonlar açılır. Doktor bu insizyonlardan içeriye, ucunda küçük bir kamerası olan ince bir tüpün (laparoskop) de dâhil olduğu özel tıbbi cihazlar sokar. Laparoskop, ameliyat odasındaki monitöre görüntüler gönderir. Cerrah, cihazları yönlendirirken bir yandan da monitörden izler. Laparoskopik ameliyat, geleneksel ameliyatlarda olduğundan daha kısa süre hastanede kalmanızı ve daha hızlı sürede iyileşmenizi sağlar.
- Ameliyata yardımcı olarak bir robot kullanılması. Robotlu Laparoskopik ameliyat sırasında aletler mekanik bir cihaza (robot) bağlanmıştır. Cerrah bir konsolda oturur ve aletleri hareket ettirmek için el kumandasını kullanır. Laparoskopik ameliyat sırasında robot kullanmak, tıbbi aletlerle uygulanan geleneksel laparoskopik ameliyatta olduğundan daha kesin hareketler sağlanmasına neden olabilir.
Kişisel durumunuza hangi ameliyatın uygun olabileceğini doktorunuzla konuşun.
Radikal prostatektomi, idrar kaçırma ve ereksiyon problemleri riski taşır. Doktorunuzdan, sizin durumunuza dayanarak, seçtiğiniz prosedür, yaşınız, vücut tipiniz ve genel sağlığınız göz önüne alındığında karşılaşabileceğiniz risklerle ilgili bilgi alın.
Prostat dokusunun dondurulması
Kriyocerrahi veya dondurularak tedavi, kanser hücrelerini öldürmek için dokunun dondurulmasını kapsar. Prostat kanseri için kriyocerrahi sırasında, ultrason görüntüleri rehberliğinde küçük iğneler prostata yerleştirilir. İğnelere çevredeki dokunun donmasına neden olan çok soğuk bir gaz yerleştirilmiştir. Daha sonra dokuyu tekrar çözmek için iğnelere ikinci bir gaz yerleştirilir. Donma ve çözülme döngüleri kanserli hücreleri ve çevredeki bazı sağlıklı dokuları öldürür. Prostat kanseri için ilk başlardaki kriyocerrahi kullanım girişimleri kabul edilemez yan etkilerle sonuçlanmıştır. Doktorlar daha yeni teknolojilerin kriyocerrahiyi daha güvenli hale getireceğini umut etmektedir.
Ultrason kullanarak prostat dokusunun ısıtılması
Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason tedavisi, prostat dokusunu ısıtmak için güçlü ses dalgaları kullanarak kanserli hücrelerin ölmesine neden olur. Bu tedavi, rektumunuza küçük bir sonda yerleştirilerek uygulanır. Sonda, prostatınızdaki kesin noktalara ultrason enerjisi odaklar. Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason tedavileri klinik deneylerde çalışılmaktadır. Bu tedavinin fayda ve risklerini anlamak için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerinin de dâhil olduğu hızla büyüyen hücreleri öldürmek için ilaçlar kullanır. Kemoterapi, kolunuzdaki bir damar yoluyla, bir tablet formunda veya her iki şekilde sağlanabilir. Kemoterapi, prostat kanseri vücudunun uzak bölgelerine yayılmış olan erkeklerin tedavisinde bir seçenek olabilir. Aynı zamanda kemoterapi, hormon tedavisine cevap vermeyen hastaların tedavilerinde de başka bir seçenek olabilir. Doktorlar kemoterapinin, radyasyon terapisi veya ameliyatla birleştiğinde faydalı olup olmadığını araştırmaktadır.
Alternatif Tıp
Alternatif Tıp
Prostat kanserini, tamamlayıcı veya alternatif tedaviler iyileştirmeyecektir. Ancak tamamlayıcı ve alternatif prostat kanseri tedavileri, kanserle ve tedavisiyle başa çıkmanızda size yardımcı olabilir.
Teşhisten sonra yaşayabileceğiniz stres ve endişeyle başa çıkmak için size yardımcı olabilecek alternatif prostat kanseri tedavileri arasında şunlar yer alabilir:
- Sanat terapisi
- Dans veya hareket terapisi
- Egzersiz
- Meditasyon
- Müzik terapisi
- Hayal kurma terapisi veya kas gevşetme gibi rahatlama teknikleri
- Maneviyat
Doktorunuzdan sizi, bu aktiviteleri gerçekleştirmeyi öğrenmenizde yardımcı olabilecek bir uzmana yönlendirmesini isteyin. Bazılarında ders almaya ihtiyaç varken, bazıları kendi kendine yapılabilir.
Yaşam Tarzı
Yaşam Tarzı
Prostat kanseri teşhisini duyduğunuzda, inançsızlık, korku, öfke, endişe ve depresyon gibi bir dizi duygular içine girebilirsiniz. Zamanla her erkek, prostat kanseriyle başa çıkmada kendi yolunu bulur. Sizde neyin işe yaradığını bulana kadar şunları deneyebilirsiniz:
- Tedaviyle ilgili kararlar alırken rahat hissedebilmek için prostat kanseriyle ilgili her şeyi öğrenin. Kanseriniz ve tedavisiyle ilgili öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin. Tedaviden ve sonrasında yaşayacağınız hayattan neler beklemek gerektiği ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmak sizi kansere karşı daha kontrollü hissettirecektir. Doktorunuzdan, hemşirelerden veya diğer sağlık ekibi uzmanlarından, araştırmaya başlayabilmeniz için bazı güvenilir bilgi kaynakları tavsiye etmelerini isteyin.
- Arkadaşlarınızı ve ailenizi yakınınızda tutun. Arkadaşlarınız ve aileniz, tedavi sırasında ve sonrasında size destek sağlayabilir. Arkadaşlarınız ve aileniz, tedavi sırasında enerjinizin yetmeyeceği küçük işlerde size yardımcı olabilirler. Ayrıca stresli ve güçsüz hissettiğinizde konuşabileceğiniz yakın bir arkadaşınızın veya bir aile üyenizin olması da iyi hissettirebilir.
- Kanserle mücadele veren diğer insanlarla iletişime geçin. Arkadaşlar ve aile, kanserle yüzleşmenin ne kadar zor olduğunu her zaman anlayamayabilir. Kanserle mücadele eden diğer kişiler eşsiz bir destek ağı oluşturur. Doktorunuza ve diğer sağlık ekibi üyelerine, sizi kanserle mücadele eden diğer insanlarla iletişime geçirebilecek destek grupları veya örgütleri sorun.
- Kendinize dikkat edin. Kanser tedaviniz sırasında, meyve ve sebzelerle dolu olan bir diyet kullanarak kendinize dikkat edin. Haftanın çoğu günü egzersiz yapmaya çalışın. Her gece yeterince uyumaya çalışarak, uyandığınızda dinlenmiş hissetmenizi sağlayın.
- Cinsel temasa devam edin. Ereksiyon bozukluğu problemi yaşarsanız, doğal reaksiyonunuz tüm cinsel temaslardan kaçınmak olabilir. Ancak partnerinizle cinselliği paylaşma yolları olarak dokunmayı, tutmayı, kucaklamayı ve okşamayı göz ardı etmeyin.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
Kuyruksokumu Yaralanması Tedavisi
Siyatik
Anal Fisür (Çatlak)
Proktit
Bursit (İskiogluteal)