Rahim ağzı kistleri (naboth kisti) rahim ağzı yüzeyinde oluşan küçük kistlerdir. İçerinde rahim ağzındaki bezler tarafından salgılanan mukus bulunur. Rahim ağzı kistleri kısmen sık olarak görülen oluşumlardır. Sağlığa bir tehdit veya rahim ağzı kanserinin belirtisi değildirler. Deri hücrelerinin mukus üreten bezleri tıkamasıyla oluşurlar. Doğum yapmak ve rahim ağzının travmaya maruz kalması da bazı kadınlarda rahim ağzı kistlerine sebep olabilmektedir. Rahim ağzı kistlerinin genişliği birkaç milimetreden 4 cm’ye kadar değişebilir. Renkleri beyaz veya sarıdır ve yumuşaktırlar. Çoğu kadında bir belirti gözlenmez.

Rahim ağzı kistleri genellikle tedavi gerektirmez. Ancak nadir vakalarda kistler rahim ağzının şeklini ve boyutunu değiştirecek kadar büyük olabilir. Bu durumlarda rahim ağzı muayenesi zor veya imkansız hale gelebilir. Eğer böyle bir durum söz konusuysa doktor rahim ağzını muayene edebilmek için kisti almalıdır. Üreme sisteminin sağlığını korumak için rahim ağzının görsel muayenesi önemlidir. 

Tedavi gerektiren rahim ağzı kistleri kesilerek veya elektrokoter yöntemiyle alınabilir. Kesilme işleminde bir bisturi yardımıyla oluşum alınır. Elektrokoter yönteminde ise kist elektrik akımıyla eritilir. Elektrik akımı ısı yaratır ve bu ısı kistin üstüne gezdirilir. 

Op. Dr. Korkut ARSLAN

Hocam rahim ağzında yara var çocuğum yok yakalım dyor kimi doktor kimi çocuk olmadan yaptırma dyor ne yapmalıyım... devamı