Rahim sarkması pelvik taban kasları esneyip zayıflayınca ve rahme yeterince destek veremeyince görülür. Rahim bu durumda vajinaya doğru iner veya vajinadan dışarı çıkabilir. Her yaşta kadını etkileyebilse de genellikle menopoz sonrası, birden çok vajinal doğum yapmış kadında görülür. Hamilelik ve doğum sırasında destekleyici dokuların hasar görmesi, östrojenin azalması, ve yerçekiminin etkisi pelvik taban kaslarını etkileyerek rahim sarkmasına yol açabilir. 

Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak bazı kendi kendine yapılabilecek yöntemler rahatlama sağlayabilir. Kegel egzersizleri yapılabilir. Çok lifli gıdalar tüketilerek ve bolca sıvı alınarak kabızlık önlenmelidir. Ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Öksürük kontrol altına alınması, aşırı kilolu veya obezse kişi kilo vermelidir.

Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarını güçlendirir. Bu kaslar rahmi, idrar torbasını ve bağırsakları destekler. Güçlü pelvik taban, pelvik organlara daha iyi destek sağlar ve rahim sarkmasıyla alakalı belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur. Pelvik taban kasları idrarı tutarken kullanılan kaslardır. Bunları sıkarak egezersize başlanır. 5 saniye sıkıp, 5 saniye rahat bırakılır. Kademeli olarak bu süre 10 saniyeye kadar artırılır. Günde 10 tekrardan 3 set yapılır.

Doktorunuza doğru kasları kullanıp kullanmadığınızı danışabilirsiniz. Kegel egzersizleri bir fizyoterapist tarafından öğretildiğinden en etkili olur. Doğru yöntemi öğrendiğinizde Kegel egzersizlerini her yerde ve her zaman yapabilirsiniz. 

Doç. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU

Merhaba, Eşim 6 ay öncesi rahim ameliyatı esnasında alt üreter yaralanması oldu farkına varılıp katater takıldı. 3 ay sonra katater çıkarıldığında yar... devamı