Nedir

Nedir?

Retina ayrılması, retinanın destekleyici dokulardan ayrılmasıyla oluşan çok ciddi bir durumdur. Retina bu koşullar altında düzgün çalışamayacağı için, eğer bir ayrılma 24 ila 72 saatte düzeltilmezse kalıcı görme kaybı yaşanabilir.

Kimler Retina Ayrılması Riski Altındadır?

Retina ayrılması aşağıdaki gruplar için bir risk kabul edilir:

  • Miyop yetişkinler
  • Daha önce bir göz yaralanması ya da katarakt ekstraksiyonu geçirmiş olanlar
  • Ailesinde retina ayrılması öyküsü olanlar

Retina ayrılmaları kendiliğinden de oluşabilir. Bu, yaşlı veya yüksek derecede miyop olan kişilerde daha sık oluşur.

Belirtiler

Belirtiler

Retina ayrılması belirtileri şunlardır:

  • Işık çakmaları
  • Görüş alanında uçuşan cisimler dolaşması (küçük lekeler veya ip parçacıkları).
  • Çevresel görme alanının koyulaşması.

Retina ayrılmasına bağlı herhangi bir ağrı oluşmaz, ama yukarıda sıralanan belirtilerin herhangi birini yaşarsanız, hemen göz doktorunuza başvurun.

Testler

Testler

Retina ayrılması bir dilate göz muayenesiyle teşhis edilir.

Tedavi

Tedavi

Retina ayrılmasının (ayrılması) tedavisinde çok çeşitli yaklaşımlar vardır. Bunlar:

  • Lazer (termal) veya dondurmadır (kriyopeksi). Bu yöntemlerin her ikisi de bir retina ayrılmasını yeterince erken teşhis edilirse düzeltebilir.
  • Pnömatik retinopeksi. Bu yöntem, yırtık küçük ve kapanması kolaysA kullanılabilir. Vitreus içine bir gaz baloncuğu enjekte edilir ve burada yükselerek ve retinaya basınç uygulayarak yırtığı kapatır. Daha sonra bir lazer veya kriyopeksi kullanılarak tekrar açılması önlenir. Bu yöntemin başarısı %85''tir.
  • Skleral çökertme. Retina ayrılması için uygulanan bu tedavide, retinayı yerinde tutmak için göz çevresine silikon bir bant yerleştirilir. Bu bant görünür değildir ve sürekli olarak kalır. Daha sonra yırtığı kapatmak için termal tedavi gerekebilir. Bu yöntem %95 gibi yüksek bir oranda etkilidir.
  • Vitrektomi. Retina ayrılması için kullanılan bu yöntem büyük yırtıklar için kullanılır. Vitrektomi sırasında vitreus gözden çıkarılır ve yerine bir tuz solüsyonu koyulur. Skleral çökertmeye benzer başarı oranları vardır.

Önleme

Önleme

Retina ayrılmasına bağlı kalıcı görme kaybını önlemek için erken teşhis çok önemlidir. Gözlerinizi her yıl ve bir göz hastalığı riskiniz varsa daha sık kontrol ettirmelisiniz. Örneğin, diyabet gibi göz hastalığına neden olma olasılığı yüksek olan hastalıklarda, gözde oluşan kişinin haberdar olmadığı değişiklikler rutin göz muayenelerinde saptanabilir. Buna ek olarak, diyabetin iyi kontrol edilmesi diyabetik göz hastalığını ve tansiyonun kontrol altına alınması retinal kan damarlarının zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Ayrıca, düzenli göz muayeneleri yakını göremeyen (miyop) ve retina ayrılmasına eğilimli olan insanlar için önemlidir.

Retina ayrılması riskiniz hakkında emin değilseniz, göz doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ne kadar sıklıkta göz muayenesine gelmeniz gerektiğini söyleyebilir.

İLGİLİ MAKALE

Retina Dekolmanları

Op. Dr. Özbek EREN

Annem 74 yaşında bir gözü yüzde yirmi görüyor göz filminde retinasında problem görünüyo ne yapabiliriz... devamı