Safra kesesini alma ameliyatı (kolesistektomi), orta dereceli ağrıdan şiddetli ağrılara neden olan safra taşları için tedavi seçeneğidir. Safra kesesi alındıktan sonra belirtiler genelde tekrarlanmaz. Birkaç küçük vakada, safra taşlarının komplikasyonlarını önlemek için de ameliyat yapılabilir.
Laparoskopik cerrahi, safra kesesini almak için genelde en iyi yöntemdir. Açık safra kesesi ameliyatı uzun bir iyileşme süreci gerektirir ve daha çok acı verir.
Ameliyat Seçenekleri
Laparoskopik safra kesesi cerrahisi, safra kesesini çıkartmak için yapılan en yaygın ameliyattır. Bu ameliyatta doktor, laparoskop adı verilen ışıklı bir görüntüleyiciyi ve cerrahi aletleri karnınızdan birkaç küçük kesikle (ensizyon) sokar. Bu ameliyat türü çok güvenlidir ve insanlar, genelde bir haftada yeterince iyileşip işe ve normal rutinlerine geri döner.
Açık safra kesesi ameliyatında daha büyük bir ensizyon açılarak safra kesesi çıkarılır. Laparoskopik cerrahi bir seçenek olmadığında veya laparoskopik cerrahi sırasında komplikasyonlar görülürse yapılır. Çoğu açık ameliyat, laparoskopik kolesistektomi yapmaya çalışırken gerekli hale gelir. Kan iyi pıhtılaşmıyorsa, anatomi normal değilse veya önceki ameliyattan çok fazla iz bırakma varsa açık ameliyat en iyi seçenek olabilir.
Safra taşı belirtileri taşıyan insanların yaklaşık %15’inin ana safra yolunda safra taşı vardır. Ana safra yolu taşları (koledokolityaz) yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabileceğinden safra keseniz alınırken fark edilirlerse alınmaları gerekebilir.
Ne Düşünmeli
Laparoskopik cerrahide iyileşme, açık cerrahide olduğundan daha hızlı ve daha az acılıdır.
- Laparoskopik cerrahiden sonra hastanede kalma süresi, açık cerrahiden daha kısadır. Genelde insanlar aynı gün veya ertesi gün evlerine gidebilir, açık cerrahi için bu 2 ila 4 gün olabilir.
- Laparoskopik cerrahide iyileşme daha hızlıdır.
- Laparoskopik cerrahiden sonra, işten ve diğer etkinliklerden daha az uzak kalırsınız (açık ameliyatta 4 ila 6 haftayken laparoskopik cerrahide bir hafta ila 10 gün).
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Bakımı
Uzm. Dr. Ali ÖLMEZOĞLU
Hocam annem 49 yasinda ekstrahepatik safra yolu kanseri tanisiyla ameliyat oldu patoloji sonucumuz 6.5x 3cm boyutlarında uzerinde 3x1.3 cm boyutlarınd... devamı
Safra Kesesi Polipleri
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi
Safra Kesesi Taşlarına Bitkisel İlaçlar İyi Gelir Mi?
Safra Taşı Diyeti
Safra Kesesi Ameliyatı