- İçindekiler
- Sağlıklı Gebelik
- İlk Üç Aylık Dönem
- İkinci Üç Aylık Dönem
- Üçüncü Üç Aylık Dönem
- Gebelik Sorunları
Sağlıklı Gebelik
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde gebeliğinizi hafta hafta planlayabilirsiniz. Her gün, sağlıklı gebelik hakkında daha fazla sorunuz olabilir. Ne yemelisiniz? Egzersiz yapabilir misiniz? Hangi doğum öncesi testleri düşünmelisiniz?
Eğer ikiz ya da çoklu bebek bekliyorsanız hafta hafta gebeliğiniz konusunda daha fazla sorunuz olabilir. Kaç kilo almalısınız? Erken doğumu nasıl önlersiniz? Yatak istirahatine ihtiyacınız olur mu?
Sorularınız ne olursa olsun gebeliğinizi hafta hafta anlamak gebeliğiniz boyunca iyi kararlar almanıza yardımcı olur. Beslenmede yapılacaklarla yapılmayacakları ve sağlıklı gebeliğin, egzersizden bel ağrısı ve cinselliğe kadar diğer temel esaslarını öğrenin. Hafta hafta gebeliğiniz konusunda ne kadar çok şey bilirseniz, gebeliğiniz daha iyi yönetilebilir görünebilir.
İlk Üç Aylık Dönem
İlk Üç Aylık Dönem (Birinci Trimester)
Gebeliğin ilk aylarında (birinci trimester, yani üç aylık dönemde) hem sizin hem de bebeğiniz için hızlı değişimlerle tanımlanır.
Sizin için birinci trimesterdeki fiziksel değişimler arasında meme hassasiyeti, bitkinlik ve bulantı yer alabilir. Duygularınız heyecandan anksiyeteye kadar değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz için birinci trimester hızlı büyüme ve gelişme zamanıdır. Bebeğinizin beyni, omuriliği ve diğer organları oluşmaya, kalbi atmaya başlar. Bebeğinizin el ve ayak parmakları da şekillenmeye başlar.
Eğer ilk trimesterdeyseniz doktorunuzdan doğum öncesi bakıma başlamak için bir randevu alın. İlk trimesterde ve sonrasında neler bekleyebileceğinizi öğrenirsiniz. Öğrendikleriniz kendinize ve bebeğinize en iyi bakımı sağlamanıza yardımcı olabilir.
İkinci Üç Aylık Dönem
İkinci Üç Aylık Dönem (İkinci Trimester)
Gebeliğin ikinci trimesteri sırasında (dördüncü aydan altıncı aya kadar) ilk başta hissettiğinizden daha iyi hissedebilirsiniz. Şimdi gebeliğin tadını çıkarma zamanıdır!
İkinci trimester boyunca bebeğiniz daha gerçek görünmeye başlar. İkinci trimesterin bulgu ve belirtileri arasında daha büyümüş memeler, büyüyen karın, deri değişimleri yer alabilir. Bebeğiniz için ikinci trimester genellikle tekme atabilme, yüz ifadeleri yapabilme ve duyabilmeye işaret eder. 20. haftayla birlikle, gebeliğinizin yarısını tamamlamış olursunuz ve bebeğinizin kilosu yaklaşık255 gramolabilir.
İkinci trimester süresince düzenli doktor ziyaretleri hala önemlidir. Aptalca ve önemsiz görünse bile aklınızdakileri doktorunuza söyleyin.
Üçüncü Üç Aylık Dönem
Üçüncü Üç Aylık Dönem (Üçüncü Trimester)
Gebeliğin son birkaç ayı (üçüncü trimester) fiziksel ve duygusal açıdan zorlayıcı olabilir. Üçüncü trimesterin bulgu ve belirtileri arasında sırt ağrıları, ayak bileğinde şişme ve artan anksiyete yer alabilir.
Üçüncü trimestre süresince bebeğiniz muhtemelen gözlerini açar ve kilo alır. Bu hızlı büyüme sizin fetal hareketleri daha belirgin hissetmenize neden olabilir. 37. haftanın sonunda bebeğinizin gelişiminin tamamlandığı kabul edilir.
Üçüncü trimester esnasında doktorunuzu düzenli olarak görmeye devam edersiniz. Doktorunuz bebeğin pozisyonunu kontrol edebilir ve servikal değişimleri değerlendirebilir. Doğum zamanınız yaklaştıkça soru sormaya devam edin. Üçüncü trimester esnasında ne bekleyebileceklerinizi bilmek, gebeliğin son evrelerine hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları
Gebelik sırasında bebeğinizin sağlığı önceliğiniz olur. Gebelik sorunlarının korkutucu olabilme nedeni budur.
Eğer kronik bir hastalığınız, örneğin diyabet, epilepsi veya depresyon varsa durumunuzun gebeliğinizi nasıl etkileyebildiğini ve hangi komplikasyonlarla yüzleşebileceğinizi anlayın. Bazen gebelik sorunları yalnızca basitçe yakın takip gerektirir. Diğer durumlarda tedavi planınızı değiştirmek gebelik sorunlarını önleyebilir.
Bazı durumlardaysa gebelik diyabeti gibi gebelik sorunları sağlıklı görünen gebeliği güçleştirebilir. Ayrıca herkes için düşük kaygısı veya yatak istirahati sıkıntılı olabilir.
Gebelik sorunları aklınızı fazlasıyla meşgul ediyorsa, sağlıklı gebeliği teşvik etmek için yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu anımsayın. Doktorunuzun, siz ve bebeğiniz adına en iyi kararları almanız için yardım ettiğine inanın.
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN
Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı
Gebelikte Cinsellik: Neler Normal, Neler Değil?
Ölü Doğumun Sebepleri Nelerdir
16 Milyon Genç Kız, Erken Doğum Yapıyor
İsveçte Kısırlığa Karşı Önlem İçi Danışma Merkezi Hizmeti
Gebelik Sırasında Meme Değişimleri