Sedef genetik bir hastalık olduğu için, bir ailede birden fazla sedef vakası görülebilir. Bunun görülme oranı ise yaklaşık yüzde 33 civarındadır.
Sedef bulaşıcı bir hastalık değildir. Çok değişik tipleri vardır. Her tipin geninin farklı olduğu tahmin edildiği için, sorun oradan çıkar. Dolayısıyla genleri değiştirmeden sedefin kesin tedavisi mümkün değildir.
Sedef tedavi edildiğinde tamamen düzelebilir. Geri gelebileceği gibi gelmeyebilir de. Vücudun bağışıklık sistemini etkileyen her şey sedefi davet eder ya da var olan sedefi arttırır.
Klasik sedef en çok diz, dirsek ve başka olur. Yalnız başta, yalnız tırnakta ya da bütün vücutta olabilir. Yalnız el içi ve ayak tabanında olabilir. Bunların tedavisi daha zordur.
Bir de yağmur damlaları gibi dağınık olan, tek tek papiller şeklinde görülen sedef türü vardır. Fototerapiye en iyi yanıt veren sedef de bu tip sedeftir.
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Hocam Merhabalar; Sol elimin baş parmağında çok aşırı olmasa bile derimin içinde bir kaşıntı var. Gece yatmama ya da günlük hayatıma engel olmuyor anc... devamı
Sedefin Tuttuğu Bölgeye Göre Tedavisi
Ciltteki Benlerin Alınması Gerekli Midir?
Tırnak Batması Bakımı Nasıl Yapılır?
Kistik Aknenin İz Bırakma İhtimali Nedir?
Kaşıntıdan Kabaran Bölgelere Ne Yapılmalı?