Şeker hastalığı teşhisi konulmuşsa, cildiniz pırıltısını kaybetmeye başlamışsa ve zamanından önce yaşlanacağınızdan endişeleniyorsanız şu gerçekleri aklınızdan çıkarmayın.
Şeker hastalığının cildi etkileme eğilimi yoktur ama şu gerçekleri bilmeniz gerekir, çünkü böylece cildinize özellikle de ayaklarınıza ekstra özen gösterebilirsiniz. İşte size özel bazı öneriler:
- Şeker hastalığı, yüksek kan şekeri nedeniyle oluşan vücuttaki sıvı kaybı sonucu cilt kuruluğuna yol açabilir. Püf nokta, cildi her zaman temiz ve kuru tutmak. Sık sık bebek (talk) pudrası kullanın, özellikle de cildinizin kendine sürtündüğü koltukaltı bölgelerinde.
- Sık sık nemlendirici sürün; asla cildinizin kurumasına izin vermeyin çünkü bu pul pul dökülmesine ve kaşıntıya yol açabilir. Aklınızda soru işaretleri varsa cildiyecinize danışın. Cildinizin kurumasını engelleyecek başka bir yöntem, çok sıcak suyla banyo yapmaktan sakınmaktır. Her zaman ılık suyla yıkanın ve nemlendirici sabunlardan kullanın.
- Cildinizde kesikler varsa, sade bir sabun ve suyla iyice temizleyin, sonrasında da herhangi bir enfeksiyon belirtisi geliştirip geliştirmediklerine bakın.
- Gün boyunca bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Bu sadece cildiniz için değil genel sağlığınız için de iyidir. Su tüketimi şeker hastaları için hayati önem taşıyabilir.
- Her gün banyodan sonra derinizi inceleyerek cilt bozulmaları ya da kırmızı noktalar var mı diye bakın. Bu fikir herhangi bir cilt sorunu daha büyük bir soruna dönüşmeden fark etmek içindir.
- Her zaman sadece pamuklu iç çamaşırları giyin. Böylece hava cildinize ulaşabilecek ve hassas bölgelerde nem birikmesinin engellenmesine yardımcı olacak.
- Şeker hastasıysanız, ayaklara fazladan özen gösterilmelidir. Bunu gerekli kılan şey şeker hastalığının bu bölgede daha az kan dolaşmasına neden olmasıdır. Bu durum, ayaklarda sinir hasarı (diyabetik nöropati) başlangıcına yol açabilir. Ayak derinizi her zaman temiz ve kuru tutun. Ayak parmakları arasına nemlendirici sürmeyin. Bu, ıslaklığa yol açabileceğinden sonucunda mantar enfeksiyonuna neden olabilir.
Unutmayın, aklınızda soru işaretleri varsa cildiyecinize danışın. Vücudunuzun farkında olmayı öğrenin ve size uzun süre hizmet edebilmesini sağlayabilmek için gerekli özeni gösterin. Size önemsiz gözükse de hiçbir cilt sorununu görmezden gelmeyin.
Ağız ve Diş Sağlığında Beslenmenin Önemi
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
HOCAM BEN İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM BEN 3 HAFTALIK HAMİLEYİM HEMDE ÇALIŞIYORUM.15 GÜNDEN SONRA TEKRAR HASTANEYE GİDECEĞİM BEN BİR SORU SORMAK ÇOK İST... devamı
Kordon Kanı Kök Hücresiyle Tip 1 Şeker Hastalığı Tedavisi
Diyabet İçin Şifa Kaynağı
Ürkütücü Kurtçuklar Diyabet Hastalarının Yardımcısı
Geç Yat, Erken Kalk: Şeker Hastalığına Davetiye
Diyabet Hastalarına Bitkisel Tedavi Uyarısı