Şeker Hastası Erkeklerde Sertleşme Sorununun Tedavisi
Sertleşme sorununda sıkça rastlanılan bir neden şeker hastalığıdır. Klinik tecrübeler ve birçok araştırma, şeker hastalarının en azından %50’sinde sertleşme sorunlarıyla karşılaşıldığını ortaya koyuyor. Şeker hastası erkeklerin sertleşme sorunuyla karşılaşma riski, hem üç kat daha yüksek hem de bu sorun çok daha genç yaşlarda ortaya çıkıyor. Sertleşme sorunu, hem diyabetin ciddiyeti ve süresine hem de ilerleyen yaşa göre artış gösterir.
Kan şekeri ve kolesterolün kontrol altında tutulmasıyla beraber düzenli bir egzersiz programı uygulamasının, sertleşme sorununun ilerlemesini engellediği, hatta bazı durumlarda azalmasını bile sağlayabileceği hakkında bulgular vardır. Hem diyabet hastalığı hem de sertleşme sorunu olan pek çok erkekten biriyseniz, birçok tedavi seçeneğiniz var demektir.
Sertleşme Sorununun Tedavisinde Ağızdan Alınan İlaçlar
Şeker hastalarının sertleşme sorunu tedavisinde ağızdan alınarak kullanılan üç ilaç vardır. Fakat bu ilaçların başarı oranı şeker hastası olmayan kişilerdeki kadar yüksek değildir. Bu ilaçlar, şeker hastası olan erkeklerin %50-%60’ında faydalı olmaktadır. Sertleşme sorununun tedavisinde kullanılmak üzere, ağızda dağılan bir tabletse 2010 yılında onaylanmıştır.
Enjeksiyon Tedavisi
Sertleşme sorununun tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar fayda etmiyorsa, cinsel birleşmeyi mümkün kılmak için intrakavernöz enjeksiyon terapisi (ilacın doğrudan penisin ereksiyon odasına enjeksiyonu) faydalı olabilir. Bu tedavinin başarı oranı şeker hastası erkeklerde %60 ile %80 arasında değişmektedir. Kullanılan ilaçlar:
- Alprostadil
- Papaverin hidroklorür
- Fentolamin mesilat
Çoğu zaman beklenilen etkiye ulaşmak için bu üç ilacın bir karışımı kullanılabilir. Şeker hastası kişilerde enjeksiyon terapisi epey başarılı olsa da, kullananların %50’si birkaç sene sonra bu yöntemden vazgeçer.
Vakum Konstriksiyon Cihazları (VKC)
Sertleşme sorunu olan şeker hastalarında VKC’lerin cinsel birleşmede yardımcı olduğu görülmüştür. Kullananların %80’inin fayda görmesine rağmen, enjeksiyon terapisinde olduğu gibi birkaç yıl içinde birçok kişi tarafından kullanımına devam edilmiyor.
Bu cihaz, penisin üstüne geçirilen akrilik bir silindirden oluşur. Doku ve silindir arasının iyi bir şekilde kapatılması için bir kayganlaştırıcı kullanılır. Silindirin içinde vakum oluşması için bir pompa mekanizması kullanılarak hastanın yeterli sertleşmeye ulaşması sağlanır. Yeterli sertleşmeye ulaşıldığında penisin köküne (penisin vücuda yakın olan kısmı) bir elastik ya da halka koyularak sertlik korunur.
Üretra İçi Terapi
Sertleşme sorununun bu yöntemle tedavisinde bir aplikatör kullanılarak, içinde ilacın bulunan bir fitil ya da pellet üretraya (penis içindeki idrar yolu) yerleştirilir.
Penil İmplantasyonlar
Klinik çalışmalar, sertleşme sorunu diğer yollarla giderilemeyen hastaların büyük bir oranının penil implantasyonlardan memnun olduğunu gösteriyor. Hastaların ameliyata uygun adaylar olmaları ve tercihen ameliyattan önce diyabetlerinin makul bir oranda kontrol altında olması gerekir.
Kolesterol İlacı Şeker Hastalığı Riskini Artırabilir
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
şeker hastasıyım.sertleşme sorunu yaşıyorum.ilaç tavsiyesi istiyorumiyaş66... devamı
Sertleşme Sorunu Nedir?
Sertleşme Sorunlarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Damar Sertliği Ve Sertleşme Sorunu
Sertleşme Bozukluğu İçin Hormon Tedavisi Uygulanır Mı?
Priapizm