Diyabet ve Sertleşme Bozukluğu
Diyabetin sertleşme bozukluğuna- ereksiyon bozukluğu veya impotans da denir- nasıl sebep olduğunu anlamak için önce sertleşmenin nasıl olduğunu anlamalısınız. Sertleşme karmaşık bir süreçtir.
Sertleşmenin Anatomisi
Penis sapında corpora cavernosa denilen iki adet yan yana süngerimsi doku odacığı bulunur. Bunlar esasen sertleşmeden sorumludurlar. Bunların hemen altında corpus spongiosum denilen bir başka odacık vardır. Semen ve idrarı taşıyan üretra (sidik yolu) bunun ortasından geçer.
Corpora cavernosa küçük atardamarlardan ve damarlardan, düz kas lifinden ve boş alanlardan oluşur. Odacıklar ince bir doku kılıfı ile sarılmıştır.
Sertleştiğinizde beyninizden veya penisinizdeki sinir uçlarından sinir sinyalleri odacıkların düz kasının gevşemesine ve atardamarların genişlemesine veya açılmasına sebep olur. Bu, kanın hızla boş alanları doldurmasını sağlar.
Kan akışının basıncı odacıkların etrafındaki doku kılıfının normalde penisten dışarı kanı boşaltan damarlara baskı yapmasına sebep olur. Bu, kanı peniste kıstırır. Daha fazla kan içeri aktıkça penis genişler ve sertleşir, siz ereksiyon olursunuz.
Heyecan sona erdiğinde düz kas yeniden kasılır, damarlardan basıncı alır ve kanın tekrar penisten dışarı akmasını sağlar. Daha sonra penis gevşek haline döner.
Diyabet: Sertleşme Bozukluğu için Tam Bir Kıyamet
Diyabetle ilgili bir çok sorun sertleşme bozukluğuna sebep olacak şekilde bir araya gelir. Çeşitli çalışmaların diyabetli erkeklerin yüzde 35 ila yüzde 75’inin bir dereceye kadar sertleşme bozukluğuna yakalanacaklarını göstermesinin sebebi budur. Sertleşmekte zorlanıyorsanız vücudunuzda süregelen bir dizi şey olabilir.
Nitrik oksit damar duvarlarında kan akışına salınan bir kimyasaldır. Penisteki düz kaslara ve atardamarlara gevşemeleri ve kanı içeri sokmalarını söyleyen bir çeşit kimyasal elçi gibi hareket eder.
Diyabetliyseniz, dikkatli bir şekilde idare edilmesi gereken yüksek kan şekeri vücutta birçok süreci etkileyen damar ve sinir hasarına sebep olur. Cinsel tepki de bunlardan biridir. Damarların hasara uğraması nitrik oksit salınımını bloke eder. Nitrik oksit yokluğu damarların daralması ile sonuçlanır ve penise kan akışını azaltır.
Dahası, diyabetli yetişkinlerin önemli bir kısmında yüksek tansiyon vardır veya yüksek tansiyon ilacı alırlar. Yüksek tansiyon ile diyabetin bir araya gelmesi de damar hasarı riskini arttırarak kan akışını daha da azaltır.
Yüksek kolesterol de diyabetli insanlarda sık görülür. LDL kolesterol, yani ‘kötü’ denen kolesterol damarların genişleme yeteneğini bozabilir. Yüksek kolesterol seviyeleri atardamar duvarlarında yağ depolanması ile sonuçlanır. Bu yağ birikintisi oluşumu kan akışını azaltabilir.
Diyabetli erkeklerin yaptıkları seçimlerden bazıları da bu ‘kıyamet’i besler. Özellikle sigara içmek. Sigara içmenin kendisi tüm vücutta kan akışını azaltır.
Sonuncu ama bir o kadar önemli husus da sağlığınız hakkında kötü hissetmenin sertleşme bozukluğuna yol açabildiğidir. Çoğu erkek için sertleşme bozukluğu esasen fiziksel bir problemdir ama akıl, cinsel uyarılmada her zaman biraz rol oynar.
Her ne kadar diyabetli olmak cinsel fonksiyonlarınızda problemlerle karşılaşacağınız anlamına gelse de bunu gerçekten tersine çevirebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam sürerek ve doktorunuzla birlikte çalışarak diyabetinizi kontrol altına alabilir ve sizin için bir problem haline gelirse sertleşme bozukluğunuzu tedavi edebilirsiniz.
Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı
Hızlı Yemek Şeker Hastalığı Riskini Artırıyor
12 İpucu: Diyabet Komplikasyonlarından Uzak Durun
Diyabet Ve Yüksek Tansiyon
Light Gıdaların Üretiminde Nelere Dikkat Edilir?
Et Beni Şeker Hastalığının Habercisi