Nedir
Şelasyon Terapisi
Şelasyon terapisi, cıva ve kurşun zehirlenmesi için uygulanan bir tedavidir. Kalp hastalıkları için kanıtlanmış bir tedavi değildir ve kalp hastalığının tedavisinde kullanıldığında tehlikeli olabilir. Buna rağmen, bazı doktorlar ve alternatif tıp uygulayıcıları, kalp hastalıklarını ve inmeyi tedavi etmek için şelasyon terapisini kullanmıştır.
Şelasyon terapisini kalp hastalıkları için kullanmanın arkasındaki teori, tedavide kullanılan ilaçların atardamarlardaki yağ tortularındaki (plaklar) kalsiyuma bağlanmasıdır. İlaç kalsiyuma bağlandıktan sonra, plaklar kan dolaşımınızda ilerleyen ilaçlarla birlikte temizlenir.
Ama bunun gerçekleştiğine dair hiçbir çalışma yoktur ve kalp hastalıkları için şelasyon terapisi gören insanlar zarar görmüştür.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Şelasyon terapisinde, etilendiamintetraasetik asit (EDTA) denilen ilaçtan belirli bir doz damar (IV) yolundan verilir. Bu ilaçlar kanınızdaki mineralleri bularak onlara bağlanır. İlaçlar minerallere bağlandıktan sonra, idrarınızla vücudunuzdan atılan bir bileşim yaratır.
Şelasyon terapisi, kurşun ve cıva zehirlenmeleri için ispatlanmış bir tedavidir. Bazı doktorlar ilaçların atardamarınızı tıkayan plaklardaki kalsiyuma bağlanarak ve vücudunuzdan atılmasını sağlayarak kalp hastalıklarını tersine çevirebileceğini düşünürler. Hiçbir çalışma bu işlemin gerçekten işe yaradığını kanıtlamamıştır.
Riskler
Riskler
Bazı doktorlar, kalp hastalıklarının tedavisi olarak şelasyon terapisinin güvenli olmadığını düşünürler. Şelasyon terapisinin olası yan etkileri şunlardır:
- Enjeksiyon yerinde yanma hissi
- Ateş
- Kan basıncında ani düşüş
- Baş ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- Yeni kan hücrelerinin yaratılamaması
- Mineral eksikliği
Şelasyon terapisinde kullanılan ilaçların sadece kanınızdaki metallere ve kalsiyuma bağlanmadığını, beslenmeniz için önemli olan minerallere de bağlandığını unutmayın. Şelasyon terapisinin ardından size, tedavinin vücudunuzdan attığı minerallerden büyük miktarda içeren takviyeler verilecektir. Eğer kalp hastalığı için şelasyon terapisine karar vermişseniz, vitaminlerinizi almak konusundaki talimatları harfiyen izlemeniz önemlidir.
Şelasyon terapisinin nadir görülen komplikasyonlarından biri de böbrek hasarı ve böbrek yetmezliğidir. Bazı şelasyon çalışmalarında ölüm gerçekleşmiştir.
Şelasyon terapisinin bilinen riskleri ve bilinmeyen faydaları olduğu için, kalp hastalığı tedavisi için şelasyon terapisini denemeden önce doktorunuzla görüşün.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Kalp hastalıkları için şelasyon terapisini seçmeden önce işlemin içerdiği riskler hakkında doktorunuzla konuşun.
Riskleri değerlendirdikten sonra eğer şelasyon terapisi görmeye karar verirseniz, özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Şelasyon terapisi alırken birkaç saat boyunca bir sandalyeye oturmanız gerekir. Bu nedenle görüşmeniz için rahat kıyafetler giyin.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
İşlem esnasında
Şelasyon terapisi, 5 ila 30 tedavi seansı halinde bir doktor ya da bir alternatif tıp uygulayıcısıyla gerçekleştirilir. Her tedavi seansı esnasında bir sandalyeye oturursunuz ve kolunuza ya da elinize bir damar yolu açılır. Bu damaryolundan sıvı bir solüsyon çözelti verilir. Her tedavi genellikle birkaç saat sürer. Enjeksiyon yerinde geçici yanma ya da batma hissi olabilir.
İşlemin ardından
İşlemin ardından günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz. Eve kendi başınıza dönebilir, araba kullanabilir, normal şekilde yemek yiyebilir ve rutin işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayak bileklerinizde şişme fark edebilir ya da normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Her ikisine de şelasyon terapisi esnasında verilen sıvı solüsyonun miktarı yol açar.
Şelasyon terapisinde kullanılan solüsyon, kan dolaşımındaki vitamin ve minerallere de bağlandığı için, işlemin ardından kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koyabilmek için takviye almanız gerekir. Şelasyon terapisi seanslarınız bitene kadar takviye almanız gerekir. Bu takviyeler güçlü olduğu için alırken talimatları dikkatli bir şekilde izleyin.
Sonuçlar
Sonuçlar
Şelasyon terapisinin kalp hastalıklarını önleyebileceği ya da tedavi edebileceğine dair bir kanıt yoktur. Ancak, şelasyon terapisinin kalp hastalığını tedavi edip edemediğini anlamak için Ulusal Kalp Enstitüsü (ABD) desteğinde geniş kapsamlı bir klinik deneme halen sürüyor.
Kirpik dibi iltihabı
Füsun YILMAZ
Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Tedavisi
Zehirlenme Nasıl Meydana Gelir Ve Belirtileri Nelerdir?
Siyanür Zehirlenmesi
Şelasyon Terapisi