Nedir
Kurşun Zehirlenmesi
Kurşun zehirlenmesi içinde kurşun olan bir maddeyi, örneğin bir yiyeceği, tozu, boyayı veya suyu çok fazla soluma veya yutma yüzünden meydana gelir. Vücutta çok fazla kurşun çocuklarda geri alınamaz gelişme ve büyüme sorunları yaratabilir. Bu sorunlar arasında şunlar bulunur:
- Davranışsal problemler.
- İşitme problemleri.
- Öğrenme problemleri.
- Yavaşlamış büyüme
Yetişkinler de kurşun zehirlenmesi yüksek tansiyon, beyinde, sinir sisteminde, midede ve böbreklerde hasar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Her ne kadar vücudunuzda kurşun olması normal değilse bile, birçok insanda küçük bir miktar bulunabilir. Kurşun neredeyse bütün organ sistemlerine zarar verebilir, en çok da beyne, sinir sistemine, böbreklere ve kana zarar verir.
Sebepleri
Sebepler
Kurşun zehirlenmesine genellikle evde, işte veya günlük bakımda küçük miktarda kurşunlara aylarca veya yıllarca maruz kalma sebep olur. Ayrıca yüksek kurşun konsantrasyonlarına maruz kalmayla aniden de meydana gelebilir. Çocukların en yaygın kurşuna maruz kalma sebebi özellikle eski evler veya binalardaki kurşun temeli boyalar veya kurşunla kirlenmiş toz ve topraktır. Eski evlerin çoğunda kurşunlu malzemeler bulunur. Bazen oyuncaklar veya takılar da içinde kurşun içerebilir.
Yetişkinler kurşuna en fazla iş yerinde veya hobileriyle uğraşırken maruz kalırlar. Dökümcülük, kaynakçılık, çömlekçilik gibi kurşunlu işlerde çalışanlar kurşun zehirlenmesinde en yüksek riske sahip olanlardır.
Kurşuna maruz bırakan diğer kaynaklar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kirli hava (endüstriyel salım içeren), su veya toprak.
- Belli hobiler, örneğin vitray, kurşunlu model yapımını içeren işler, mermi yapım yerleri veya kapalı alanda ateş edilen yerler.
- Bazı alternatif ilaçlar ve takviye ilaçlar, Hindistan’dan gelen kimi vitaminler.
- Kurşundan yapılmış veya kurşunlu kalay içeren teneke kutularda saklanmış yiyecekler ve içecekler.
Birçok insan hayatları boyunca belli miktarlarda kurşuna maruz kalırlar. Her ne kadar çevre düzenlemeleri kurşuna maruz kalmayı en aza indirgemiş olsa da, özellikle küçük çocuklar için kurşun önemli bir sağlık riski oluşturmaya devam etmektedir.
Belirtileri
Belirtiler
Kurşun zehirlenmesinin fark edilebilir hiçbir belirtisi olmayabilir, çünkü kurşun zehirlenmesinin etkileri zor fark edilir türdendir ve başka hastalıkların belirtilerini taklit edebilir. Kurşun zehirlenmesi şiddetliyse, bazı genel belirtiler sindirim problemleri, yorgunluk ve baş ağrılarını kapsayabilir.
Kronik kurşun zehirlenmesi olan çocuklarda hafif zeka geriliği olabilir. Bu çocuklar kendi yaşlarındaki kurşun zehirlenmesi olmayan çocuklardan daha küçüktürler. Davranışsal problemler arasında hassasiyet, saldırganlık, hiperaktivite, öğrenme güçlükleri, atalet ve iştah yitimi olabilir.
Yetişkinlerde davranışsal belirtiler hassasiyet, ruh hali ve kişilik değişimleri, uyku düzeninde değişiklikler, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza kaybını kapsayabilir.
Kurşun yüksek seviyelerde merkezi sinir sistemini etkileyebilir, kötü koordinasyona, ellerde ve ayaklarda kuvvetsizliğe, baş ağrılarına ve şiddetli vakalarda havalelere, felce ve komaya sebep olabilir.
Teşhisi
Teşhis
Kurşun kan testi kandaki kurşun miktarını ölçer. Bu test her ne kadar vücuttaki bütün kurşun seviyesine göstermese de, genellikle yapılan ilk testtir.
24 saat içinde toplanan bir çiş kurşun testi vücuttaki toplam kurşun miktarı (vücut kurşun yükü) hakkında bilgi verebilir ve sık sık kurşunu vücuttan atma tedavisi (çelatlama) öncesinde sık kullanılır.
Kurşun zehirlenmesini teşhis etmek zordur, çünkü aynı belirtilere birçok başka hastalık sebep olabilir. Kurşun zehirlenmesi olan birçok çocuk kandaki kurşun seviyeleri çok yükselene kadar belirti göstermemektedir.
Tedavisi
Tedavi
Kurşun zehirlenmesi tedavisi kurşun kaynağını elemek ve dengeli bir beslenme takip etmeyi içerir. Yeterli beslenme, özellikle yeterli demir alımını içeren bir diyet kurşunun emilmesini engellemeye yardım eder. Genellikle bu tedavi yaklaşımı kandaki kurşun seviyesini düşürmeye yeterli olur. Eğer bu tedavi başarılı olmazsa veya kurşun seviyesi çok yüksekse, genellikle çelatlama terapisine başvurulur. Çelatlama terapisi vücuttaki kurşunu bağlayan ve onun böbrekler yoluyla atılmasını kolaylaştıran ilaçlar kullanmayı içerir.
Çocukların kurşuna maruz kalmadığından emin olmak çok önemlidir. En etkili önlem yöntemleri çocukları kurşun temelli boya içeren binalardan kurşun atılana veya kapatılana kadar ve ortamın uzmanlar tarafından kurşunsuz olduğu onaylanana kadar uzak tutmaktır.
Risk Grupları
Risk Grupları
Kurşun zehirlenmesi herhangi bir yaşta meydana gelebilir, fakat zehirlenmeye karşı en korunmasız olanlar çocuklardır. Kurşun zehirlenmesi riskine en açık olan çocuklar:
- Kurşun temelli boyanın kullanıldığı 1980’den önce ve özellikle 1960’tan önce inşa edilmiş evlerde veya binalarda yaşayan çocuklar.
- Fakir ülkelerden gelen göçmenler, sığınmacılar, evlat edinilen çocuklar.
- Altı yaşından ufak olanlar. Bebekler ve küçük çocuklar kurşun zehirlenmesine karşı en korunmasız olanlardır, çünkü:
- Çünkü sık sık ellerini veya nesneleri ağızlarına götürürler.
- Bazen yiyecek olmayan maddeleri yutarlar.
- Mide ve bağırsakları kurşunu daha çok özümser.
- Hızla gelişmekte olan beyinleri vardır.
Ayrıca şu gruplar kurşuna maruz kalma veya kurşun zehirlenmesi yaşanabilir:
- İçme suyu kurşunlu borulardan gelen insanlar.
- Meslekleri veya hobileri kurşun kullanımı gerektiren yetişkinler.
- Kurşunlu kalayla yapılmış kaplar kullananlar.
- Pişirmek veya içecek ve yiyecekleri saklamak için seramik kaplar kullananlar. Bazı seramik mineleri yeterince fırınlanmamış veya terbiye edilmemiş kurşun içerirler.
- Bazı bitkiler veya Hindistan’dan gelen vitaminler gibi geleneksel veya halk ilaçlarını yutan veya soluyan insanlar.
- Sanayi emisyonuyla kirlenmiş ortamlarda yaşayan insanlar.
Bipolar Bozukluk ve Şizofreninin Anahtarı Bulundu
Prof. Dr. Kaan AYDOS
iyi gunler hocam benim esim silahli yaralama sonucu omurgasina saplanan kursun yuzunden engeli kaldi 1yilik evliyiz sperm cikisi olmadigindan dolayi t... devamı
Tekrarlanan Hareket Yaralanmaları
Lyme Hastalığı (Kene Isırması)
Geçici İskemik Atak
Chagas Hastalığı (Amerikan Triponozomiyasis)
Kauda Ekuina Sendromu