Sıcak Çay Böbrek Taşı Mı Yapıyor?
Kalsiyumun idrar yollarında oksalat ile birleşip böbreklere gitmesiyle en yaygın böbrek taşı olan kalsiyum oksalat oluşur.
Yüksek oksalat içeren gıdalar arasına giren bazı çay çeşitleri, sıcak olarak çok fazla içildiğinde böbrek taşı oluşma riskinizi arttırır.
Fazla çay idrarda oksalat oranını arttırır
Böbrek taşı idrar yollarında çeşitli maddelerin kristalleşmesi sonucunda oluşan madde olarak tanımlanır. Normalde idrarınız kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler içerir. Eğer idrarınız oksalat gibi belirli bir maddeden çok fazla içeriyorsa, idrarınız kimyasal taş oluşumunu engellemekte zorlanır. Çayın fazla tüketilmesi idrar yollarında oksalat miktarının artmasına neden olur.
Oksalat oranını düşüren diyet
Eğer böbreğiniz kalsiyum oksalat taşı üretme eğilimlinde ise doktorunuz ya da diyetisyeniniz size oksalatı düşüren bir diyet önerebilir. Genellikle, düşük oksalat diyetiyle günde 40 ile 50 mg arasında oksalat tüketebilirsiniz. Yediğiniz gıdaların yanı sıra çay ve içki gibi içecekler de oksalat içerir.
Çayda bulunan oksalat oranı
Siyah çay en yüksek oksalat içeren içeceklerin başında gelir, 3,5 gr siyah çayda bardak başına 10 mg oksalat içerir. Eğer böbreğiniz taş üretiyorsa siyah çayı diyetinizden kaldırmanız gerekir. Siyah üzüm, kuşburnu ve Paraguay çayı orta derecede oksalat içeren içecekler olarak sınıflandırılır. Bu tür çaylar; 3,5 gramda yani bardak başına 2 ila 10 mg arasında oksalat içerir. Taş üreten bir böbreğe sahipseniz bu çayları sınırlamanız, ara sıra keyif için içmeniz gerekir.
Yeşil çay, nane, papatya ve tarçın gibi bitkisel çaylar, bardak başına 2 mg ile en düşük oksalat içeren çaylardır. Sıcak olarak tüketeceğiniz bu çaylarla oksalat taşı üretme riskinizi azaltabilirsiniz.
Çay vücudu susuz bırakır
Çaydaki kafein vücudunuzu fazla sudan kurtulmak için tetiklediğinden aynı zamanda doğal idrar söktürücüdür. Çok miktarda sıcak çay içiyor ve yeterince sıvı almıyorsanız vücudunuz susuz kalabilir. Bu da idrar yollarında oksalat konsantrasyonunu arttırarak böbrek taşı oluşma riskini arttırır.
Oksalat konsantrasyonunu sulandırmak için yalnızca çay oranını azaltmak değil, aynı zamanda sıvı alımını da arttırmak gerekir. Günlük 8 ila 13 bardak sıvı almalısınız. Şekerli ve kafeinli içecekler yerine suyu seçmeniz en doğrusu.
İklim Değişikliği Böbrekleri Vuracak
Op. Dr. Aytan KAR
doktor bey benim sağ böbreğime up darlık teşhisi kondu ve sağ böbrekte 3 tane taş var ve grade 2 şişme var dendi bu durumda benim ne yapmam gerekiyor... devamı
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Hayati Tehlike Taşır Mı?
Kadınlarda Üriner İnkontinans
Mesaneniz Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler
Ödem
Böbrekler İçin Deniz Tuzunun Faydaları Nelerdir?