Bakan Akdağ burada yaptığı konuşmada, bir kişiyi kanserden kurtarmak için verilen emek düşünüldüğünde sigarayla mücadelenin öneminin daha iyi anlaşılabileceğini söyledi.
Türkiye'de 9 yıllık süreçte sağlık sisteminde önemli bir dönüşüm sağlandığını kaydeden Akdağ, üç ana gösterge olan ''doğumda yaşam süresi'', ''anne ölüm hızı'' ve ''bebek ölümleri''nde önemli mesafe kat edildiğini, bulaşıcı hastalıklarla ilgili de iyi sonuçlar elde edildiğini anlattı.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından büyük risk var
Akdağ, ''Şimdi böyle bir ülkede önümüzde önemli bir sorun var; o da bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından Türkiye, büyük bir risk altında, dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri gibi hatta şimdi gelişmekte olan ülkeleri gibi. Ne bunlar; kanserler, kalp-damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, inmeler... Bunlar sıkıntımız, bir de diyabet,'' şeklinde konuştu.
Bunlara karşı mücadelede ''koruyucu hizmetleri'' önemine vurgu yapan Akdağ, Sağlık Bakanlığı bünyesinde sağlık promosyonu olarak Türkçeye çevrilebilen ancak promosyon kelimesinin çağrışımı nedeniyle ''sağlığın geliştirilmesi'' adını koydukları bir genel müdürlük oluşturduklarını anlattı.
Sağlık promosyonunun temelinde 4 mesele bulunduğunu, bunun ilkinin sigara, ikincisinin de alkol olduğunu kaydeden Akdağ, Türkiye'nin sigara kullanımıyla ilgili oranlarının görece yüksek olduğunu ancak alkol açısından Avrupa'ya kıyasla oldukça iyi durumda bulunduğunu söyledi. Akdağ, Avrupa'da kişi başına alkol tüketiminin Türkiye'nin 5 katı olduğunu, Türkiye'de de tedbir alınmazsa artış olabileceğini ifade ederek, ''Sigara, alkol iki zararlı. Aslında bunlar bu işlerden para kazananların toplumun sırtına kambur ettiği, birisi sesini de çıkarmak istediğinde elindeki para gücüyle onu susturduğu alanlar. Ben bunları konuşuyorum, Türkiye'de bundan 10 sene önce olsaydı, işte irtica yeniden hortladı diye birileri manşet atabilirdi. Ama şükürler olsun ki toplumun bugünkü uyanıklığı...'' dedi.
Türkiye'de halkın yüzde 64'ü hareketsiz yaşıyor
Bakan Akdağ, sağlık promosyonunun diğer iki esasını ''toplumu hareketsizlikten kurtarmak'' ve bununla bağlantılı ''şişmanlıktan kurtarmak ya da şişmanlamasına engel olmak'' şeklinde sıraladı.
VİDEO: SİGARAYI BIRAKMA
Akdağ, Türkiye'de hiç hareketsiz yaşayanların yüzde 64, düzenli fiziki aktivite yapanların ise yüzde 12 düzeyinde olduğunu belirterek, geri kalanın da arada sırada fiziki aktivite yaptığını, ortada böyle ''kötü bir tablo'' bulunduğunu söyledi.
Tıp ve diğer sağlık bilimleri fakültelerinde öğrencilere ''sağlık promosyonu''nun eğitiminin mutlaka verilmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Akdağ, ''akılcı ilaç kullanımı'' ve ''insan ilişkileri-davranışları'' konusunda eğitimin de önem taşıdığını kaydetti.
Sağlık çalışanlarının vatandaşlara tavsiyede bulunmak için öncelikle bunlara kendilerinin uyması gerektiğini dile getiren Akdağ, bu düşünceden hareketle spora başladığını, haftada 2 gün egzersiz yaptığını söyledi. 6 kilo vererek 79 kiloya düştüğünü belirten Akdağ, esprili bir üslupla 70 kiloya kadar inmek istediğini, topluluk içinde bunu dillendirerek kendisini bağladığını söyledi.
Sigara paketi üzerindeki uyarı yazısı, resmi büyüyecek
Türkiye'nin sigarada en etkili uygulamaları gerçekleştiren 4. ülke olduğuna dikkati çeken Akdağ, mücadele kapsamında TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün yeni bir yasa teklifi daha hazırladığını kaydederek, ''Birlikte üzerinde çalıştık. Bir iki tedbir daha getireceğiz. Mesela şu anda sigara paketlerinin üzerinde yüzde 47,5'a kadar bir uyarı yazısı ya da resmi var. Bunu yüzde 50'lerin üstüne, 60'ların üstüne çekeceğiz. Küçük başka bir ayrıntı var ona girmeyeyim. Bunları da gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye, sigaradan kendi halkını koruma sıralamasında inşallah dünya birincisi olacak, hedefimiz bu'' diye konuştu.
VİDEO: AKCİĞER KANSERİ
Akdağ, 2006'da Türkiye'de sigara içme oranı konusunda geniş bir araştırma yaptırdıklarını ifade ederek, 2006'da yüzde 33 olan oranın, 2010'da yüzde 27'ye kadar gerilediğini belirtti. Araştırmanın bu sene de yapılacağını, oranın yüzde 25'ler düzeyinde çıkmasını umduğunu kaydeden Akdağ, 2023 yılı hedefinin yüzde 15 olduğuna işaret etti.
Bu mücadelede başarıya ulaşabilmek için toplumun desteği gerektiğinin altını çizen Akdağ, vatandaşların meseleyi benimsediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da eylem programını sahiplenmesinin de başarıda önemli payı bulunduğunu anlattı.
“Ankara'da bir haftada 1600 işyeri denetlendi”
Bakan Akdağ, yakın bir zamanda Ankara'da bir çok yerde sigara yasağının ihlal edildiği yönünde duyum aldığını ve yetkililerle irtibata geçtiğini belirterek, ''Bir haftada 1600 işyerine gittik, 150'nin üzerinde iş yerine ceza yazdık. Bu işten hiç döneceğimiz falan yok, son derece kararlıyız,'' dedi.
Konuşmanın ardından Ankara Üniversitesi Onkoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Sigara Savaş Grubu Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, Bakan Akdağ'a sigarayla mücadele konusundaki çalışmalarından dolayı plaket sundu.
Burundan Göz Ameliyatı Yapılacak
Doç. Dr. Orhan ÇELEN
Merhaba, 1 hafta önce laparoskopik tüp mide ameliyatı oldum, 1 hafta geçti şuan gayet iyiyim. Fakat sigara kullanıyordum ve şuan epey zorlanıyorum, te... devamı
Günde 15 Dakika Egzersiz Ömrü Uzatıyor
Manda Yoğurdu, Kanser Riskini Azaltıyor
Akciğer Kanseri Önlenebilir Mi?
Kanserin Kontrolü Tiryakinin Elinde
Enfeksiyona Bağlı Kanserleri Önlemek Mümkün