Nikotin eroin kadar bağışıklık yapıcı bir maddedir dolayısıyla sigarayı bırakmak birçok kişi için zor, irade gerektiren ancak sağlık açısından mutlaka ve mutlaka yapılması gereken bir şeydir. Sigarayı bırakma sürecinde olanlar canları sigara istediğinde yemeğe sarılırlar. Böylece ağzınıza bir sigara götürmektense yiyecek bir şeyler götürmüş olursunuz. Bu yönelim sigarayı bırakmaya çalışan birçok kişinin kilo almasına neden olur. Hatta sigara içenlerin bırakmak istememelerinin bir nedeni de kilo alma korkusudur. Ancak sigarayı bırakırken beslenme akıllıca bir şekilde planlanırsa hem bırakma sürecini kolaylaştırır hem de kilo almazsınız.
Sigarayı bıraktığınızda yemek hayatınızda daha büyük bir önem kazanır. Bunun ilk sebebi eli ağıza götürme alışkanlığının devam ediyor olmasıdır ve sigaranın yerini yemek alabilir. Canınız bir şey atıştırmak istediğinde cips, çikolata, bisküvi gibi şeylere yönelmektense daha sağlıklı şeyler seçin. Örneğin kuruyemiş, çekirdek, üzüm, orman meyvesi, dilimlenmiş havuç ya da kereviz gibi. Humus ya da yer fıstığı ezmesi gibi sağlıklı bir sos da bunlara eşlik edebilir. Bu alternatifler vücudunuzu canlandırıcı mineral ve vitaminlerle doldururlar. Şekersiz sakız da iyi bir çözümdür.
Sigarayı bırakırken beslenmede fark edeceğiniz bir değişiklik artık yemeklerin daha lezzetli gelmesi olacaktır. Tütün dildeki tat alma cisimciklerini öldürdüğünden sigara içmeyince yemeklerin tadını daha iyi alırsınız. Nikotinin iştah baskılayıcı özelliği de ortadan kalkınca daha çok yemeye meyilli olabilirsiniz. Öğünlerinizde aşırı yemekten kaçınmaya çalışın. Günde üç büyük öğündense iştahınızı kontrol altında tutacak daha küçük ve besleyici öğünler işinizi kolaylaştırabilir.
Sigarayı bırakırken beslenmede dikkat etmeniz gereken bir şey de kan şekerini ağır ağır yükselten şeyler yemektir. Çünkü sigarayı bıraktığınızda kan şekeriniz düşebilir. Esmer ekmek dilimleri, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, kayısı, armut, tam tahıllı krakerler ve yoğurt bu açıdan ideal olacaktır. Vücuda serotonin sağlayan gıdalar sigarayı bırakmanın neden olduğu depresyonu hafifletebilir. Bunlar hindi, tavuk, balık eti, fasulye ve kuruyemiştir. Sigaranın boşalttığı C vitamini depolarını turunçgil meyveler yiyerek doldurabilir, nikotinin yokluğunda odaklanmakta zorlanıyorsanız daha çok protein tüketebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzda kalan tüm toksinleri en hızlı şekilde atmak için gün boyunca bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Alkol ve kafein ise sigara isteğini körükleyebileceği için bunlardan bir süre uzak durun.
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
meraba hocam 21 yaşında 1.78 ve maalesef 55 kiloyum çocuklugumda da akranlarıma göre zayıftım ama şimdiki gibi değil. Sigara da içiyorum bir kaç dok... devamı
Sıcak Havada Daha Tehlikeli
Sigarayı Bıraktıktan Sonraki 15 Gün İçinde Neler Olur?
Sigara Ve Alkolün Sertleşmeye Etkisi Var Mı?
Erkeklerde Sigaradan Ölüm En Çok Türkiye De
Sigarayı Bırakmak Neden Bu Kadar Zordur?