Yeni bir çalışmaya göre sigara içenler bu alışkanlıklarını bırakmayı en çok Pazartesi günü düşünüyorlar. Bu sonuç sigara karşıtı kampanyaların etkisini artırmak için kullanılabilir.
Çalışma için araştırmacılar 2008 ile 2012 tarihleri arasında sigarayı bırakma ile ilgili internette yapılan aramaları inceledi. İngilizce, Fransızca, Çince, Portekizce, Rusça ve İspanyolca dillerinde yapılan araştırmalar ele alındı.
Sonuçlara göre insanlar haftanın başlarında sigarayı bırakmakla daha çok ilgileniyorlar. Aramalar en çok Pazartesi günü yapılıyor. Pazartesi günkü aramalar, Salı’dan Pazar’a kadar yapılan ortalama arama sayısından %25 daha yüksek görüldü. Bu dağılımın 6 dil için de aynı olduğu ortaya çıktı.
Pazartesi günleri İngilizce yapılan sigarayı bırakmakla ilgili aramalar Çarşamba günlerinden %11, Cuma günlerinden %64, Cumartesi günlerinden %145 daha yüksek çıktı. Bu sonuçlar sağlık çalışanlarının ve ilgililerin sigara karşıtı kampanyaları düzenlerken değişiklikler yapmasına sebep olabilir.
Sigarayı bırakmakla ilgili kararın tahmin edilemez ve kaotik olduğu yaygın olan görüştü. Ancak Google aramalarına bakınca düşünce modelinin oldukça belirgin olduğu görülüyor. Hatta sigarayı bırakma düşüncesinin haftanın günlerinden etkilenen davranış modelinin bir parçası olduğu araştırmayla destekleniyor.
Araştırmacılar sigarayı bıraktırma kampanyalarının haftalık teşviklerden faydalanabileceğini söylüyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin başarılı olmadan önce birden çok deneme yaptığı bilinen bir gerçek. Onları Pazartesi günlerinden tekrar teşvik etmek, bu çabalarını hatırlatmak daha verimli olabilir. Ayrıca kampanyalara da kolaylıkla entegre edilebilir.
Sonuçların sebeplerini ortaya çıkarmak ve sigarayı bıraktırma konusunda daha etkili olmak için daha fazla araştırma gerekiyor. Ancak bu araştırmadan çıkan sonuç oldukça net: Eğer sigara kullanıyorsanız bu Pazartesi bırakın. Çünkü yalnız olmayacaksınız.
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Hocam iyi günler, kolay gelsin. Benim şikayetim bundan 1.5 ay önce kalp çarpıntısı vardı. Gece saat 10 gibi aniden felaket bir çarpıntı geldi şey derl... devamı
Tütün Ürünlerinin Beyne Zararları
Sigaradaki Gibi Mücadele Edelim
Tiryakilere Nikotin Bandı Önerisi
Madde Bağımlısına Nasıl Yaklaşılmalı?
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?