- İçindekiler
- Teşhis
- Belirtiler
- Nedir
- Tedavi
Teşhis
Doktorunuz size belirtilerinizi soracak ve fiziksel bir muayene yürütecek.Doktorunuz sinir sıkışmasından şüphelenirse bazı testlerden geçebilirsiniz. Bu testler genelde aynı anda tamamlanır ve yaklaşık bir saat sürer.
- Sinir iletim çalışması. Cildinize yama tarzı elektrotlar yerleştirilip sinir hafif bir elektrik akımıyla uyarılır. Elektrik şoku gibi rahatsız edici olabilecek bir his hissedeceksiniz. Test sonuçları doktorunuza hasarlı bir siniriniz olup olmadığını gösterecek. Bu teste sinir iletim hız testi de denir.
- Elektromiyografi. Bu test kaslarda üretilen elektrik deşarjını ölçer. Bu test sırasında ince bir iğne elektrot kasa yerleştirilip elektrik etkinliği kaydeder. Kası gevşetmeniz ve kasmanız istenir, örneğin kolunuzu bükerek. İğnenin yerleştirildiği yerde ağrı hissedebilirsiniz ve kasınız testten sonra birkaç gün acıyabilir. Test sonuçları doktorunuza kasa giden sinirlerde hasar olup olmadığını gösterir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI). Vücudunuzun kesitsel görüntülerini yaratan manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir yöntem olan MRI, doktorunuz sinir kökü baskısından şüpheleniyorsa kullanılabilir.
Belirtiler
Sinir sıkışması işaretleri ve belirtileri şunlardır:- · Sinirin beslediği bölgede hissizlik veya azalan his.
- · Dışa doğru yayılabilen keskin veya yanan ağrı. Sinir sıkışması doğrudan omurilikten geldiğinde öksürmek veya hapşırmak ağrıyı kötüleştirebilir.
- · Karıncalanma, uyuşma hisleri (parestezi).
- · Etkilenen bölgede kas zayıflığı veya seğirmesi.
- · Sık sık bir el veya ayağın uyuşukluk hissi.
Doktora ne zaman gitmeli
Sinir sıkışmasının işaretleri ve belirtileri birkaç gündür sürüyorsa ve kendi kendine bakımla, dinlenme ve reçetesiz ağrı kesicilerle geçmiyorsa doktorunuzla görüşün.
Risk faktörleri
Şu faktörler sinir sıkışması yaşama riskinizi artırabilir:- Duruş. Kötü duruş omurganıza ve sinirlerinize baskı ekler.
- Cinsiyet. Kadınlarda karpal tünel sendromu meydana gelme olasılığı, muhtemelen daha küçük karpal tünellere sahip olduklarından üç kat daha fazladır.
- Kemik mahmuzları. Travma veya kemik kalınlaşmasına neden olan bir durum, örneğin osteoartrit kemik mahmuzlarına neden olabilir. Kemik mahmuzları omurganızı sertleştirmenin yanı sıra sinirlerinizin yol aldığı boşluğu da daraltabilir.
- Romatoid artrit. Romatoid artritten kaynaklanan yangı sinirlere, özellikle eklemlerinize baskı yapabilir.
- Aşırı kullanım. Tekrarlayan el, bilek veya omuz hareketleri gerektiren işler veya hobiler, örneğin üretim hattı işi, sinir sıkışması riskinizi artırır.
- Obezite. Aşırı ağırlık sinirlere baskı ekleyebilir.
- Hamilelik. Hamilelikte birlikte su ve kilo almak sinir yollarını şişirip sinirlerinize baskı yapabilir.
- Kalıtım.Bazı insanlar, sinir sıkışmasına neden olan koşullara genetik olarak yatkın gibidir.
Nedir
Sinir sıkışması, bir sinire etrafındaki dokular, örneğin kemikler, kıkırdak, kaslar ve tendonlar tarafından aşırı baskı uygulandığında meydana gelir. Bu baskı, sinirin işlevini bozarak ağrıya, karıncalanmaya, hissizliğe veya kuvvetsizliğe neden olur.
Sinir sıkışması vücudunuzun birçok bölgesine meydana gelebilir. Örneğin, bel omurgasında bir fıtık, sinir köküne baskı yaparak ayağınıza kadar uzanan ağrıya (siyatik) neden olabilir. Benzer şekilde, bileğinizdeki sinir sıkışması elinizde ve parmaklarınızda ağrı ve hissizliğe neden olabilir (karpal tünel sendromu).
Dinlenme ve diğer koruyucu tedavilerle, çoğu insan sinir sıkışmasından birkaç günde veya haftada kurtulur. Bazen, sinir sıkışmasından ağrıyı geçirmek için ameliyat gerekir.
Sebepler
Sinir sıkışması, çevrede dokulara çok fazla baskı uygulandığında meydana gelir. Sinir köküne baskı yapan bir fıtık vakasında olduğu gibi bazı vakalarda, bu doku kemik veya kıkırdak olabilir. Başka vakalarda kas veya tendonlar fail olabilir. Karpal tünel sendromu vakasında, karpal tünelin medyan sinirindeki baskıdan, örneğin tünel içindeki şişkin tendon kılıflarından, tüneli daraltan kemik büyümesinden veya kalınlaşmış ve aşınmış bir bağdokudan çeşitli dokular sorumlu olabilir.Dokunun bir sinire veya sinirlere baskı yapmasına bir dizi durum neden olabilir. Yaralanma, kötü duruş, osteoartrit, tekrarlamalı bir iş, hobi veya spor aktiviteleri ve obezite sinir sıkışmasının en yaygın tetikleyicilerinden veya nedenlerindendir.
Bu baskı, sinirin yangısına neden olur ve işlevini kesintiye uğratır. Sinir sadece kısa süreliğine sıkışırsa genelde kalıcı hasar yoktur. Baskı gevşer gevşemez sinir işlevi normale döner. Ama baskı devam ederse kronik ağrı ve kalıcı sinir hasarı meydana gelebilir.
Tedavi
Sinir sıkışması için en sık önerilen tedavi etkilenen bölgenin dinlendirilmesidir. Doktorunuz sizden baskıya neden olan veya onu kötüleştiren bütün etkinlikleri bırakmanızı isteyecek.
Sinir sıkışmasının yerine bağlı olarak bölgeyi hareketsiz hale getirmek için bir atel veya askıya ihtiyaç duyabilirsiniz. Karpal tünel sendromunuz varsa doktorunuz gün boyu ve de geceleyin atel takmanızı önerebilir çünkü bilekler uyku sırasında sık sık bükülür ve esner.
Fiziksel terapi
Bir fizik terapist, sinir üstündeki baskıyı hafifletmek için size etkilenen bölgedeki kasları güçlendirip esneten egzersizleri öğretebilir. Size, siniri kötüleştiren etkinliklerde değişiklik de önerebilir.
İlaçlar
- Ağrı kesiciler. Streoid olmayan iltihap önleyici ilaçlar, örneğin iboprofen ve naproksen, ağrıyı geçirmeye ve sinirin etrafındaki yangıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrınız ciddiyse doktorunuz size güçlü reçeteli ağrı kesiciler önerebilir.
- Kortikosteroid enjeksiyonlar. Etkilenen bölgeye enjekte edilen bu ilaçlar ağrı ve yangıyı azaltabilir.
Ameliyat
Sinir sıkışması birkaç haftadan birkaç aya kadar koruyucu tedavilerle iyileşmezse sinirden baskıyı kaldırmak için ameliyat gerekli olabilir. Ameliyatın türü, sinir sıkışmasının yerine bağlı olarak değişir. Ameliyat kemik mahmuzlarını veya omurgadaki bir fıtığı almayı ya da karpal bağdokusunu sıkılaştırıp bilekten geçen sinire daha fazla yer açmayı zorunlu kılabilir.
Önlem
Aşağıdaki önlemler sinir sıkışmasını önlemeye yardımcı olabilir.- İyi bir duruş sürdürün.
- Düzenli egzersiz programınıza kuvvet ve esneklik egzersizleri ekleyin.
- Tekrarlayan etkinlikleri kısıtlayın ve bu etkinliklerle uğraşırken sık sık ara verin.
- Sağlıklı bir kilo koruyun.
Sinir Sıkışmasının Teşhisi
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Merhaba hocam bnim iki kolumda da sinir sıkışması var agır işler yaptıgımda dirsegim den itibaren ellerim parmaklarım uyuşuyor birde vücut geliştirme... devamı
Çocuk Piromanisi
Beyin Tümörlü Hastada Kemoterapiye Gen Tedavisi
Wernicke-Korsakoff Sendromu
Meniere (Menyer) Hastalığı
Beyin Cerrahisinde Nöronavigasyon İle Sağlıklı Dokular Korunuyor