Nedir

Sjögren sendromu bağışıklık sisteminin vücutta göz yaşı bezleri veya tükürük bezleri gibi nem üreten bezlere saldırdığı bir bozukluktur. Bu bezler yaralanıp hasar görebilir ve gözlerde ve ağızda aşırı kuruluk gelişebilir. Sjögren sendromu ayrıca yorgunluğa, eklem ağrılarına ve nadir vakalarda akciğerler, böbrekler ve sinirler gibi hayati organların işlevlerinde sorunlara yol açabilir.  

Sjögren sendromu bir otoimmün hastalığıdır. Bu tür hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi kendi dokularına sanki onlar vücuda girmiş yabancı nesnelermiş gibi saldırır. Sjögren sendromu kadınlar da daha yaygındır, erkeklerde de aynı hastalık görülse de kadınların bu hastalığa yakalanma oranı erkeklerin dokuz katıdır.

Sebepleri

Sebepler

Sjögren sendromunun tam nedeni bilinmiyor. Bu bozukluğa genetik ve çevresel faktörlerin bir bileşiminin neden olma ihtimali vardır. Kalıtsallık bir faktör olabilir, çünkü Sjögren sendromu bazen ailelerde görülür. Hormonlar da bir rol oynayabilir, çünkü bozukluk daha ziyade kadınları etkiliyor; bununla birlikte buradaki ilişki kesin değildir.

Belirtileri

Belirtiler

Sjögren sendromunun en yaygın belirtisi en az 3 ay süren ve herhangi bir ilaç kullanımıyla ilgili olmayan son derece kuru gözler ve ağızdır. Gözlerinizde yanma ve kaşıntı olabilir, ağzınız keten gibi sert hissedilebilir.

Sjögren sendromu bağlantı dokusu bozuklukları, örneğin eklem iltihabı, deri veremi veya sklerödermi (deri katılaşması) olan bir insanda meydana gelebilir. Bu durumda ona ikincil Sjögren sendromu denilir. Birincil (herhangi bir ilişkili bozukluk yoksa) ve ikincil
Sjögren sendromlarının belirtileri aynıdır.  

Bu yazının konusu esasen birincil Sjögren sendromudur.

Testleri

Teşhis

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi öğrendikten, fiziksel bir muayene yaptıktan ve kuru göz ve ağız belirtilerinizi gördükten sonra Sjögren sendromu teşhisi koyabilir. Bundan sonra size ağzın ve gözlerin kurumasına neden olabilecek herhangi bir ilaç, örneğin antihistamin veya antidepresan alıp almadığınız soracaktır. Doktorunuz teşhisi kesinleştirmek için gerekirse gözyaşı akışı, göz hasarı, tükürük üretimi, doku hasarı veya kan antikorlarıyla ilgili testler yapabilir.

Tedavisi

Tedavi

Her ne kadar şu anda Sjögren sendromunun herhangi bir tedavisi olmasa da, siz ve doktorunuz belirtileri tedavi etmek için birlikte çalışabilirsiniz. Örneğin gözlerinizi nemlendirmek için yapay gözyaşı damlası, ağzınızı ve boğazınızı nemlendirmek için ağız ve tükürük ilaçları kullanabilirsiniz.

Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR

Anneme 3 yil once sjogren send.teshisi kondu.Cok zor durumda.kullandigi ilaclarin yan etkileri mahvetti onu.bu hastaligin tam tedavisi var mi hocam... devamı