Soğuğa duyarlı olmak tek başına zararlı değildir ama bazı koşulları onun tedavi gerektirmesine neden olur. Önceden soğuk havaya duyarlı değilken aniden duyarlı hale gelen kişiler doktorlarıyla görüşüp bir sorun bulunmadığından emin olmalılardır. Özel bir tedavi gerektiren tıbbi bir durum yoksa soğuk duyarlılığı için evde düşünülebilecek birçok evde tedavi vardır.
Soğuğa duyarlılık, özellikle zayıf insanlar arasında oldukça yaygın bir sorundur. Zayıf kişiler soğukla baş etmekle daha fazla vücut yağına sahip kişilerden genelde daha zorlanırlar çünkü kendilerini ısıtacak kadar yağları yoktur. İnsanların çoğu aşırı soğuğu oldukça nahoş bulurlar ama soğuğa duyarlılık tanısı konulabilecek kişiler genelde azıcık soğuğa bile uzun süre dayanamazlar ve rahat edebilmek için kendilerini kat kat kıyafetlerle sararlar.
Soğuğa duyarlılık bazen birkaç sağlık sorununun yan etkisidir, örneğin hipotiroidizm, anemi ve fibromiyalji. Hipotiroidizm vücudun içinde üretilen tiroit hormonunun eksikliğinden kaynaklanan bir sorundur. Anemi genelde çok az kırmızı kan hücresinin bir sonucudur, o da kötü beslenme veya vitamin eksikliğinin bir yan etkisidir. Fibromiyalji kaslar dahil bütün vücut dokularında ağrıya neden olan bir hastalıktır. Bütün bu sağlık sorunları kontrol edilebilir ve sorunları kontrol etmek yaşanan soğuğa duyarlılık seviyelerini düşürebilir.
İster doğal olarak ister sağlık sorunlarından dolayı soğuğa aşırı duyarlı kişiler çeşitli şekillerde rahat edebilirler. Soğuk duyarlılığı sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa sağlık sorununu tedavi etmek genelde duyarlılığı azaltır. Soğuğa duyarlılığını, soğuk havalarda kat kat giyinerek, düzenli olarak kahve ve çay gibi sıcak içecekler içerek veya sık sık damarlardan kan akışını artırarak onları genişleten ve vücudu ısıtan egzersiz yaparak kontrol etmek mümkündür. Soğuğa duyarlı insanlar, geceleri birkaç kat yorgan ve battaniye örtünürlerse daha iyi uyuyabilirler.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Evleneli 4 ay oldu. İki haftaya kadar 2-3 kez boşalabilirken son 2 haftada bazen günde bir kez boşalıyom Bazende hiç boşalamıyom. Havuza girmiştim enf... devamı
Laktoz Duyarlılığı Nasıl Teşhis Edilir?
Alerji Tedavileri Hangi Aşamalardan Oluşur?
Laktoz Duyarlılığının Belirtileri Nelerdir?
En Çok Alerjiye Neden Olan Hayvanlar Hangileridir?
Saman Nezlesi Nasıl Bir Hastalıktır?