Tedavi yöntemleri laktoz duyarlılığını tedavi edemez. Günümüzde, vücutta laktoz enzimi üretimini teşvik edebilecek bir yöntem bulunmamaktadır. Laktoz duyarlılığı olan kişiler, süt ürünleri tüketimi miktarını azaltarak ve kendileri için üretilmiş özel ürünleri kullanarak belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.
Yaşam tarzı ve doğal ilaçlar
Süt ürünleri tüketimini azaltın
Laktoz duyarlılığı olan kişiler süt ürünleri tüketimini azaltarak belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.
Birçok kişi için süt ürünleri kalsiyum gibi gerekli vitamin ve besin değerlerini almanın en uygun yoludur. Süt ürünleri tüketimini kesmek yeterli miktarda kalsiyum almayacağınız anlamına gelmez. Birçok diğer gıdada da kalsiyum bulunmaktadır. Bu gıdalardan bazıları şunlardır:
- Badem
- Bok choy (Çin lahanası)
- Brokoli
- Ekmek ve meyve suyu gibi kalsiyum ile zenginleştirilmiş gıdalar
- Konserve somon balığı
- Karalahana
- Soya sütü ve pirinç sütü gibi süt ürünleri
- Portakal
- Barbunya
- Rubarb
- Ispanak
- Tofu (Bir tür peynir)
Doktorunuzdan size, süt ürünleri içermeyen kalsiyumlu besinler alma konusunda yardımcı olabilecek bir diyetisyen önermesini isteyin.
Süt ürünleri tüketiyorsanız dikkatli olun
Süt ürünlerinden tamamen uzak durmanız gerekli olmayabilir. Laktoz duyarlılığı olan birçok kişi belirtiler ortaya çıkmadan bazı süt ürünlerini tüketebilirler. Beslenmenize seviyeli olarak bazı süt ürünleri ekleyerek süt ürünlerine direncinizi arttırabilirsiniz.
Laktoz duyarlılığı belirtilerini en aza indirmek için beslenmenizde yapmanız gereken değişiklikler şunlardır:
- Süt ürünleri tüketimini azaltın. Bir kerede yaklaşık olarak yarım bardak sütten fazla süt tüketmeyin. Ne kadar ufak porsiyonlarda süt ürünü tüketirseniz, mide-bağırsak sorunları ile o kadar az karşılaşırsınız.
- Sütü öğünlerinize ekleyin. Sütü tek başına değil diğer gıdalar ile birlikte tüketin. Bu sindirim sürecini yavaşlatır ve laktoz duyarlılığı belirtileri ile karşılaşma riskinizi azaltır.
- Farklı süt ürünlerini deneyin. Tüm süt ürünleri aynı oranda laktoz içermez. Örneğin, İsveç veya Cheddar gibi katı peynirler az miktarda laktoz içerir ve genellikle belirtilere neden olmaz. Ayrıca, yoğurt gibi süt ürünlerinde üretilmiş gıdaları da tüketebilirsiniz; çünkü yoğurt üretiminde kullanılan bakteriler laktozu parçalayan doğal enzimler üretir.
- Laktoz oranı az olan veya laktoz içermeyen ürünler alın. Bu ürünleri süpermarketlerde dondurulmuş süt ürünleri bölümünde bulabilirsiniz.
- Gizli laktoza dikkat edin. Süt ve laktoz, gevrek, hazır çorba, salata sosu, sütü ürünleri içermeyen krema, işlenmiş et ve kabartma tozu gibi hazır gıdalarda bulunur. Malzeme listesinde süt ve laktoz olup olmadığını kontrol edin. Peynir altı tozu, süt yan ürünleri, yağsız kuru süt tozu ve kuru süt tozu gibi, ürünün içerisinde laktoz bulunduğunu belirten diğer kelimelere göz atın. Laktoz ilaçlarda da kullanılmaktadır. Laktoz duyarlılığınız varsa bunu eczacınıza bildirin.
- Laktoz enzimi tabletleri veya damlaları kullanın. Laktoz enzimi içeren reçetesiz tabletler veya damlalar süt ürünlerini sindirmenize yardımcı olabilir. Tabletleri yemek yemeden veya atıştırmadan önce alabilirsiniz. Damlaları ise sütünüze ekleyebilirsiniz. Buna karşın bu ürünler laktoz duyarlılığı olan herkes için faydalı değildir.
Laktoz Duyarlılığının Nedenleri Nelerdir?
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Tüp kaldırma sebebi ile kalça ve bacağımda agrı meydana geldi 5 ayı aşkın bir süredir bu ağrıları çekiyorum mr. Emg ve tomografi çekimleri sonucunda b... devamı
Çocuklarda Vitamin Eksikliği Hangi Sorunlara Yol Açar?
Okula Yeni Başlayan Çocuklar Hangi Gıdaları Yememelidir?
Ergenlikteki Erkek Çocuğun İdeal Kiloda Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sıfır Beden Erken Menopoz Nedeni
Laktoz Duyarlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?