Suçiçeği Aşısı
Riski seven biriyseniz, suçiçeği riskini göze almamanızı tavsiye ederiz. Kalabalığın içinden, bazı kişileri rastgele seçin. Siz geçirmediyseniz bile, bu kişilerin bir kısmı mutlaka suçiçeği geçirmiştir. Ama bu tür varsayımlar değişmeye başlamıştır, çünkü artık suçiçeği aşısı oluyoruz.
Suçiçeği aşısı nedir?
Suçiçeği aşısı, herkesi bu hastalığa yakalanmaktan korur. Buna ayrıca varicella aşısı da denir, çünkü suçiçeğine varicella zoster adı verilen bir virüs neden olur. Bu aşı canlı fakat zayıflatılmış, güçsüzleştirilmiş virüslerden yapılır.
Zayıflatılmış virüsler, zayıflatılmamış virüslerden daha az etkilidir. Suçiçeği aşısındaki virüs suçiçeğine neden olmaz, fakat vücudun bağışıklık sistemini uyarır. Bu uyarılar aşı yapılan kişinin vücudunda hastalığa karşı direnç geliştirir.
İnsanlar suçiçeği aşısına niçin ihtiyaç duyar?
Suçiçeği vakalarının çoğu, genellikle oldukça hafif geçer ve 5 ila 10 gün sürer. Fakat bazen çok tehlikeli olabilir ve hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Ancak, suçiçeği aşısının kullanılmaya başlandığı 1995 yılından bu yana, hem bu hastalığa yakalanma hem de bu hastalıktan ölüm vakalarında azalma gerçekleşmiştir.
Suçiçeği vakalarında, küçük çocuklarda, yetişkinlerde ve vücut direnci zayıf olan kişilerde hayati risk çok yüksektir. Ama herhangi sağlıklı bir kişide de ciddi komplikasyonlar görülebilir ve bu komplikasyonların kimde nasıl gelişeceğini tahmin etmek mümkün değildir.
Suçiçeği aşısı olmak için başka nedenler de vardır. Hastalık çok bulaşıcıdır ve birebir temasla, hava yoluyla, öksürük ve hapşırıkla insandan insana geçer. Ayrıca hastalığı kapmak için suçiçeği kabarcıklarına dokunmak da yeterlidir. Bu nedenle, suçiçeği olan çocuklar en az bir gün okula gönderilmeyip evde tedavi edilmelidir. Sonuç olarak ebeveynler de işe gidemeyebilirler. Hastalık, vücudu tamamen kaplayan 200-500 kabarcığın kaşınmasına, baş ağrısına, öksürüğe, hiperaktiviteye de neden olur. Bundan dolayı, hastalık hafif geçse bile, rahatsızlığı 5 ila 10 gün daha sürebilir.
Çocuklarımızın suçiçeği aşısı olması gerekiyor mu?
Evet, çocuklarımız küçük yaşlarda suçiçeği aşısı olmalıdırlar.
Kim suçiçeği aşısı olmalıdır?
Suçiçeğine yakalanmamış 13 yaşından küçük bütün çocuklara suçiçeği aşısı tavsiye edilir. Ayrıca suçiçeği aşısı yaptırmamış ve suçiçeğine yakalanmamış bütün gençler ve yetişkinler de bu aşıyı yaptırmalıdırlar. Eğer suçiçeği geçirdiyseniz, aşı olmanıza gerek yoktur. Suçiçeği aşısı, 2005 yılından bu yana başka aşılarla birlikte yapılabiliyor. Bu bileşime MMRV aşısı da deniyor. MMRV aşısı kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeğine karşı koruma sağlıyor.
Suçiçeği aşısını kaç kez yaptırmak gerekir?
Suçiçeği aşısı 2 doz halinde yapılır. Çocuklara ilk doz 12 ila 18 aylıkken yapılmalıdır. İkinci doz ise 4 ila 6 yaşında yapılır. Büyük çocuklar ve yetişkinler de 2 defa aşı olmalı, iki doz arasında 4 ila 8 haftalık bir süre bulunmalıdır.
Suçiçeği aşısının herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Bütün ilaçlarda ve aşılarda olduğu gibi, varicella aşısının da yan etki riski vardır, fakat bu yan etkiler genellikle hafiftir. En çok bilinen yan etkiler aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık veya şişmedir. Çok az insandaysa aşının yapıldığı yerde hafif bir kaşıntı görülür. Şiddetli yan etkilere nadiren rastlanır.
Suçiçeği aşısının yapılmaması gereken kişiler
Suçiçeği aşısı yapılmasının planlandığı bir zamanda, orta veya ağır şiddette grip geçirmekte olan herhangi bir kişinin hastalığı geçene kadar aşı bekletilmelidir. Ayrıca herhangi birinin ilk doza alerjik reaksiyon göstermesi halinde, ikinci doz yapılmamalıdır.
Aşı yapılmaması gereken diğer insanlar:
- Hastalığın bebek üzerindeki etkisi henüz tam bilinmediğinden hamileler
- Jelatine alerjisi olan kişiler; jelatin içermeyen suçiçeği aşısı da mevcuttur.
- Neomisin alerjisi olan kişiler
- Yüksek dozda steroid alan kişiler
- Bağışıklık sisteminde bozukluk olan kişiler
- Kanser hastalığı sebebiyle ışın, ilaç veya kemoterapi tedavisi gören kişiler
- Aşıdan 5 ay önce kan vermiş veya kan almış kişiler
Suçiçeği aşısı suçiçeğine neden olabilir mi?
Aşı yapılmış çocukların yüzde ikisi suçiçeği geçirir. Genellikle vücutlarında 5 veya 6’dan fazla kabarcık görülmez ve çok hafif geçirirler.
Suçiçeği aşısı olmuş kişilerin, hayatlarının belirli bir döneminde suçiçeği olma ihtimalleri vardır. Bu hastalığa yakalandıkları zaman, hastalığın etkileri aşı olmamış kişilerden çok daha hafiftir ve iyileşme süreci daha hızlıdır. Aşı olmuş kişilerin yüzde 90’ının suçiçeğine yakalanmadıklarınıysa unutmamamız gerekir.
Hepatit Ve Suçiçeği Aşısı Olacaklar
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Araba Koltuğu Kazalarda Çocuk Ölümlerini Yüzde 75 Azaltıyor
Suçiçeği Aşısı
Çocuklarda Dehb
Çocuğunuzu Fanusta Büyütmeyin
Uzmanlardan Erkek Çocuklar Hpv Aşısı Tavsiyesi