''Tıbbi bir gerekçe yoksa her zaman normal doğumu tercih etmek gerekir. Biz bunun altını çizerek söylüyoruz. Sezaryen, iri bebek söz konusu olduğunda ya da bebeğin normal kiloda olup, annenin kemik yapısının uygun olmadığı durumlarda doğumu gerçekleştirmek amacı ile yapılabiliyor. Ayrıca, bebeğin kalp atışlarının bozulması, annenin suyunun azalması ve yine annenin şeker, tansiyon ve kalp hastası olması da sezaryen gerektiren durumlar. Bebeğin normal başla değil de poposu ile geldiği, yan durduğu durumlarda hem bebeği hem anneyi kurtarmak için yapılan bir operasyon,'' ifadelerini kullandı.
Normal doğumda, hastanın doğumdan sonra hemen ayağa kalkıp bebeği ile çok yakından ilgilenebildiğini işaret eden Buyru, ilk doğumun normal olmasıyla sonraki doğumların çok daha kolay olabildiğini vurguladı.
Video: Doğum
Buyru, fazla sezaryen yapılmasının bir nedeninin de kadın doğum doktorları aleyhine açılan tazminat davaları olduğunu belirterek, ''Tazminat davalarında, inanılmaz rakamlar talep ediliyor. Milyon TL'lik davalar söz konusu. Bugün hekimleri koruyucu bir takım sigortalar var ama o sigortaların limitini kat kat aşacak şekilde, altından kalkılması mümkün olmayan rakamlar istenebiliyor. Bu durum da kolaylıkla kadın doğum hekimlerini sezaryene sevk ediyor,'' dedi.
Geç doğumlarda hangi yöntemler kullanılır?
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Ali bey benim sezaryen dikişler çok ağrıyor kasıgimda sanki yumruk gibi bir şişkinlik var acaba kansermiyim bilgilendirirseniz çok sdvinovem... devamı
Doğum, 50 Yıl Öncesinden Daha Uzun Sürüyor
Doğum Aşamaları
Sezaryenle Doğanlarda Solunum Sıkıntısı
Doğumu Başlatma
Doğum Sırasında Yiyip İçebilirsiniz