Nedir
Doğumu Başlatma
Doğumu başlatma, -doğum indüksiyonu olarak da bilinir-, doğum kendiliğinden başlamadan önce rahim kasılmalarını uyarmak için kullanılan bir işlemdir. Serviksin açılmasını kolaylaştırmak da işleme dahildir. Doktorunuz çeşitli sebeplerle, öncelikle annenin veya bebeğin sağlığıyla ilgili endişeler olduğunda, doğumu başlatmayı tavsiye edebilir. Ancak, doğumu başlatma, mümkün olduğu kadar doğal doğum zamanına yakın olmalıdır.
Doğumu başlatma, enfeksiyon ve olası sezaryen ihtiyacı dahil çeşitli riskler taşır. Fakat bazen doğumu başlatmanın faydaları, risklerinden daha ağır basar.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Doktorunuz çeşitli sebeplerle, öncelikle bebeğin, nadiren de annenin sağlığıyla ilgili endişeler olduğunda doğumu başlatmayı tavsiye edebilir. Örneğin:
- Doğum dönemini en az 10 gün geçirmişseniz ve doğum doğal olarak başlamamışsa
- Suyunuz gelmiş ama kasılmalarınız yoksa
- Rahminizde enfeksiyon varsa
- Bebeğiniz beklenen tempoda büyümeyi durdurmuşsa
- Bebeği saran yeterli miktarda amniyotik sıvı yoksa
- Plasentanız bozulmaya başlamışsa
- Yüksek tansiyon veya diabet gibi, sizi veya bebeğinizi riske sokan bir tıbbi durumunuz varsa
Bazı vakalarda doğumu başlatmak pratik bir meseledir. Hastaneden veya doğum merkezinden çok uzakta yaşıyorsanız veya hızlı doğum geçmişiniz varsa programlanmış bir başlatma, refakatsiz doğumu engellemenize yardımcı olabilir.
Bazı kadınlar rahatlık için veya evde ve işte ani karmaşaya sebep olmamak için doğumun başlatılmasını talep ederler ama bu durumlarda işlem genellikle tavsiye edilmez. Gereksiz müdahale, gereksiz riskler oluşturur. Örneğin, doğumu başlatma işleminin başarısız olması durumunda sezaryene başvurulur. Bu da sadece nekahat dönemini ve maliyetleri arttırır. Durumunuzla ilgili en iyi kararı vermenize yardımcı olması için doktorunuza danışın.
Riskler
Riskler
Doğumu başlatmanın çeşitli riskleri vardır. Bunlar:
- Erken doğum. Doğumun çok erken başlatılması, erken doğumla sonuçlanabilir ki bu da bebek için riskler taşır. Bebek nefes alıp vermede güçlük, cildin ve göz aklarının sararması (sarılık) ve başka problemler yaşayabilir. Doğum dönemine yakın indüksiyonlar bile sorunlara sebep olabilir.
- Düşük kalp hızı. Doğumu başlatmak için kullanılan ilaç (oksitosin) çok fazla kasılmayı kışkırtabilir. Bu durum, bebeğinizin oksijen kaynağını azaltabilir ve bebeğinizin kalp hızını yavaşlatabilir.
- Enfeksiyon. Doğumun başlatılması hem annenin hem de bebeğin enfeksiyon riskini arttırır.
- Göbek bağı problemleri. Doğumun başlatılması göbek bağının doğumdan önce vajinaya girmesi riskini arttırır. Bu da kordonu sıkıştırabilir ve bebeğin oksijen kaynağını azaltır.
- Sezaryen ihtiyacı. Tanım itibariyle indüksiyon, bebeğiniz doğuma hazır olmadan önce doğuma ön ayak olmaktır. Yöntemin başarısızlığı ise, doğumun kötü ilerlemesine ve sezaryen ihtiyacına yol açabilir.
- Daha önce sezaryen doğum yaptıysanız, artan rahim yırtılması riski. Rahim yırtılması, önceki bir sezaryenin yara izi boyunca rahmin yırtılıp açıldığı nadir ama ciddi bir komplikasyondur. Yaşamı tehdit eden komplikasyonları önlemek için acil sezaryen gerekir.
Plasenta serviksi tıkıyorsa (plasenta previa), bebek rahimde çaprazlama yatıyorsa (bebeğin ters durması) veya aktif bir genital herpes enfeksiyonunuz varsa, doğumu başlatma uygun değildir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanırsınız?
Doktorunuz doğumu başlatmak için ne zaman hastaneye gelmeniz gerektiğini size söyleyecektir. İşlem için kullanılan ilaçlar midenizi rahatsız edebileceğinden, gelmeden önce yalnız hafif yemekler yemeniz (mesela çorba) söylenebilir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
İşlem sırasında
Doğumun başlatılması için çeşitli yöntemler vardır. Şartlara bağlı olarak doktorunuz aşağıdakileri yapabilir:
- Amniyotik keseyi rahim duvarınızdan ayırabilir. Bu teknik, aynı zamanda membranların soyulması veya sıyrılması olarak da bilinir. İşlem bir muayenehane ziyareti sırasında yapılabilir ve özellikle serviksiniz genişlemeye başlamışsa, kendiliğinden doğumun başlangıcını hızlandırabilir.
- Serviksinizi genişletebilir. Ağızdan alınabilen veya vajinanızın içine yerleştirilebilen sentetik prostaglandinler bazen serviksi genişletmek için kullanılır. Diğer vakalarda bunun yerine küçük, ucunda balon olan kateter veya laminarya (kuru deniz yosunundan yapılmış küçük bir çubuk) kullanılır. Kateterden enjekte edilen su, balonu genişletir, rahmi irrite eder ve yumuşayıp serviksi açmasına sebep olur. Laminarya kullanıldığında deniz yosunu suyu çeker ve kalınlaşır, bu da serviksi hafifçe genişletir.
- İntravenöz ilaç kullanabilir. Doktorunuz size rahmin kasılmasına sebep olan bir hormon olan oksitosinin sentetik bir versiyonunu verebilir.
- Su kesenizi açabilir. Amniyotom veya membranların yırtılması olarak da bilinen bu teknikte doktorunuz, ince plastik bir kancayla amniyotik kesede küçük bir delik açar. Kese açıldığında ılık bir sıvı fışkırması hissedebilirsiniz. Amniyotomi genel olarak hastanede ve ancak serviks kısmen genişletilmişse ve bebeğin başı pelvisin derinlerindeyse yapılır. Amniyotik, sıvı festüs atığı (mekonyum) izleri taşıyorsa doğumunuz daha yakından izlenebilir.
Doğumu başlatmanın ne kadar süreceği, vücudunuzun indüksiyon tekniklerine nasıl yanıt verdiğine bağlıdır. Serviksinizin olgunlaşmak için zamana ihtiyacı varsa, indüksiyon iki veya üç gün sürebilir. Sadece ufak bir itmeye ihtiyacınız varsa, birkaç saat içinde bebeğinizi kucağınızda tutuyor olabilirsiniz. Doğumu başlatma, genel olarak ilk kez anne olanlarda ve doğum dönemini doldurmamış gebeliklerde daha uzun sürer.
Doğumu başlatma teknikleri acı vermez. Ama indüklenmiş kasılmalar, doğal olarak gerçekleşen doğumdakilere göre daha düzenli ve sık olur. Ağrıyı kontrol etmek için gevşeme ve nefes alıp verme teknikleri yeterli değilse, ağrı kesici isteyin. Doktorunuz epidural blok veya diğer seçenekleri tavsiye edebilir.
İşlemden sonra
Çoğu vakada doğumu başlatma, başarılı bir vajinal doğuma götürür.
Nadiren indüksiyona devam edilemez ve birkaç gün sonra yeniden denenir, ama su keseniz açılmışsa artık geriye dönüş yoktur. Eğer sizin veya bebeğinizin sağlığı tehlikedeyse sezaryen gerekebilir.
İndüksiyona yol açan nedenler, nekahat sırasında özel bakımı gerekli kılabilir. Başarılı bir vajinal doğum yaşamışsanız, ilerideki gebelikler üzerinde hiçbir etkisi olmayabilir. İndüksiyon sezaryene yol açtıysa, doktorunuz, sonraki hamileliğinizde vajinal doğum denemesi mi yapacağınıza yoksa yeniden sezaryeni mi planlayacağınıza karar vermenizde size yardımcı olabilir.
Doğum Sonrası İyileşme
Op. Dr. Aytun AKTAN
doğum yaptım doğumdan sonra 6 ay geçti adet görmüyorum midem bulaniyor neden?... devamı
Hamile Kalma İhtimali Nasıl Artırılabilir?
Doğum Aşamaları
Her Yıl 13 Milyon Bebek Prematüre Olarak Doğuyor
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Yeni Doğan Bebeklerde İşitme Testi