Nedir
Nedir?
Vantuz, doğum beklendiği gibi gelişmediğinde, doğuma yardımcı olmak için kullanılan bir vakum cihazıdır. Forsepsle doğum ve sezaryene bir alternatiftir. Genellikle bebek ters pozisyondayken ya da erken doğumlarda kullanılmaz. Bu teknik aynı zamanda, vakum yardımlı vajinal doğum veya vakum ekstraksiyon (VE) olarak da adlandırılır. VE kullanımı genellikle çok güvenlidir, ama nadiren hem anne hem de çocuk üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Teknik
Teknik
Kadın litotomi pozisyonunda yerleştirilir ve süreç boyunca iterek yardımcı olur. Bir vakum ağzı bebeğin kafası üzerine yerleştirilir ve emme bebeği kafa derisinden vakum ağzına doğru çeker. Başı eğik tutmak için doğru yerleştirme kritiktir, dolayısıyla vakum ağzı arka (posterior) bıngıldağın 3 cm önünde yer alan fleksiyon noktasına yerleştirilir. Vantuz cihazlarının çekme için tutma yerleri vardır. Kafası tamamen dışarıya çıktığında cihaz çıkarılır ve doğumu kadının kendisinin tamamlamasına izin verilir.
Genel olarak, vantuzun doğru kullanılabilmesi için, serviks tamamen açılmış, baş doğum kanalına girmiş ve başın pozisyonunun biliniyor olması gerekir. Vantuz girişimi başarısız olursa, bebeğin doğumunu forseps ya da sezaryenle yapmak gerekebilir.
Endikasyonlar
Vakum kullanımı için endikasyonlar
Doğuma yardımcı olmak amacıyla vantuz kullanmak için birkaç endikasyon vardır:
- Doğum yorgunluğu
- Doğumun ikinci aşamasının uzaması
- Doğumun ikinci aşamasında fetal distres, genellikle fetal kalp hızı değişimleriyle belirlenir (genellikle KTG ile ölçülür)
- Aşağıya bastırma veya itme çabalarının riskli olabileceği bir anne hastalığı (örneğin, kalp sorunları, tansiyon, anevrizma, glokom). Eğer bu durumlar doğumdan önce biliniyor ya da şiddetliyse seçici sezaryen yapılabilir.
Olumlu Yönler
Olumlu yönleri
- Genellikle epizyotomi (doğum kesisi) gerekli olmaz ve çok hafif bir iç morarma olur.
- Anne doğumda aktif rol alır.
- Hiçbir özel anestezi gerekmez.
- Bebeğe uygulanan kuvvet forsepsle doğumda olduğundan daha az olabilir ve yüzde hiçbir iz bırakmaz.
- Forseps ve sezaryenle karşılaştırıldığında, annede travma olasılığı daha düşüktür.
Olumsuz Yönler
Olumsuz yönleri
- Bebeğin başında topuz olarak bilinen geçici bir şişlik kalabilir.
- Olası bir sefal hematom ya da subgaleal hematom oluşumu.
Vajinal (Normal) Doğum
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
ben 9 gun once (vakumla)kurtaj oldum gebeliym 7 ci haftasinda bos gebelik oldugu anlasildi dusuk yasadm sonra kurtaj oldum kurtaj sonrasi bende 4 gun ... devamı
Hamilelik Sırasında Bebeğin Diş Sağlığı Hangi Koşullarda Riske Atılabilir?
Baldırlardaki Kas Ağrısını Gidermenin Yedi Yolu
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik Tanı Hangi Durumlarda Yapılır?
Mol Gebeliği Nedir?
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Uygulanabilir?