Testisin Sıvı Toplaması
Testisin dış kısmını saran zarın sıvı toplamasıdır. Testis dış zarı 2 tabaka halindedir. Belirli sebeplerden bu iki tabaka içerisine sıvı toplanır.Sıvı Toplanma Nedeni
1- Doğuştan olabilir. Doğumda bu iki zar açıktır. Karın içi sıvısı zarlar arasına sızar. Daha sonra 2 zarın açık olan ağız kısmı kapandığından kese şeklini alır. Çok defa bebeklik çağında kaybolabilir. Onun için küçük bebeklerin sıvı toplamasında 1 yaşına kadar beklenir.
2- Darbeler: Testis darbelerinden sonra meydana gelir. Bazen bu sıvı içerisinde kan vardır.
3- Testis iltihaplarından sonra meydana gelir
4- Bazen hiç sebep yoktur.
Nasıl Anlaşılır?
Torba şiş durur. Ellenince içindeki mayi his edilir. Çok defa ağrı yoktur. Fakat iltihaplanınca ağrı meydana gelir. Bu şişlik fıtık gibi yatınca veya geriye itince kaybolmaz. Torba ışığa tutulunca sıvıdan dolayı ışığı geçirir.
Nasıl Tedavi Edilir?
1- İğne ile boşaltmak: Az sıvı toplanmalarında iğne ile boşaltılma denenebilir. İğne ile boşaltılmada 2-3 ay sonra tekrar eder. Sıvı içine kanama ihtimali vardır. iltihapta kaptırılırsa tablo değişir ve cerahat halini alır
2- Ameliyat: Çok büyük vakalarda ve bol sıvı toplamalarda ameliyat yapılır. Sıvı boşaltılır. Tekrar olmaması için zarlar ters çevrilir ve dikilir. Basit bir ameliyattır.
Nedir?
Testislerin erkekte iki önemli görevi vardır:1-Testosteron denen erkeklik hormonunu salgılamak
2-Üremeyi sağlayan tohum hücrelerini meydana getirmek.
Her iki torbada birer tane olmak üzere sağlı sollu iki tanedir. Kadınların yumurtalarına karşılık gelir. Sol taraf sağa nazaran biraz daha aşağıdadır. 4 - 5 cm uzunlukta testis boyutları erkek popülasyonunda ırklara göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak boyutlar sperm yapımı ile doğru orantılıdır. Bu nedenle testis büyüklüğünün ölçümü önem taşır. Orkidometre (testis boyutlarının skala ile tayini) veya ultrason ile ölçümü yapılabilir. Normalde testisin uzunluğu 3,5 cm genişliği 2,5 - 3 cm’dir. Doğumdan önce testisler kasık kanalındadır. Doğumdan itibaren torbalara yerleşir.
Testisin normal hacmi?
Eğer ultrasonografi yapılıyorsa, üç boyutu ölçülerek 0.52 ile çarpılmasıyla da volüm hesaplanabilir. Avrupa ölçülerine göre ortalama bir testisin volümü 18 ml olup, 12 ile 30 ml arasında değişir. Daha fazla olmasına megalotestis denilir. Kesin olmamakla birlikte testiküler volümün sperm yapımı ile ilişkisi bulunduğu için, testis volümünün normal sınırlarda ölçüldüğü azoospermik erkeklerde seminal kanallarda tıkanıklık düşünülmelidir.
Yapı Bozuklukları
Doğuştan her iki testisin olmaması çok nadirdir. Tek taraflı olması da nadirdir. İkiden fazla olması bazen görüle bilinir. Testisin normal yerinde olmaması: İki halde oluşur.1- Testis normal inişini yaparken kasık kanalı gibi bir yerde takılır kalır
2- Bu inme yolu üzerinde değil de karın içi veya herhangi bir yerde olması
Çocuğun rahim içi gelişmesinde testis karın içerisindedir. Doğum yaklaştıkça testis torbaya doğru inmeye başlar. İşte bu inme süreci içerisinde herhangi bir sebeple engellenmesi testisin yukarıda kalmasına neden olur. Bu sebeplerin başında torbanın gelişmemesidir. Diğer bir sebep testisi aşağı çeken kasların gelişmemesi veya inişi engelleyen fıtık gibi bir sebebin olmasıdır.
Testis torbada olmayınca gelişmesi bozularak fonksiyonları bozulur. Dumura uğrar, erkeklik hormonu eksikliği nedeni ile buna bağlı belirtiler olur. Yerinde olmayan testislerde kanser daha sık oluşmaktadır.
Yapı Bozukları Belirtileri
Torbada testis ele gelmez. Kasıkta ele gelebilir. Bazen ağrı yapar. Çok defada belirti vermez. Anne ve babanın dikkatinden kaçar. Bir testis normal inişini yapmazsa testis dönmesi ve hasarı gelişeceğinden erkenden tedavi edilmelidir.
Nasıl Tedavi Edilir?
1- Hormon Tedavisi: Ameliyattan önce denemelidir. Bilhassa çift taraflı inmemiş testislerin nedeni hormonsal olduğundan denemekte fayda vardır. Böyle bir hormon denendikten sonra 2-4 ay beklenilir hala inmemişse ameliyat yapılır.
2- Hormon tedavisi fayda vermeyen durumlarda ve fıtık v.s gibi zaten cerrahi müdahale uygulanacak vakalarda ameliyat yapılır. Ameliyat yaşı eskiden 5 yaşına kadar beklemek şeklinde uygulanmışsa da artık modern tıpta çocuklarında çekinmeden narkoz altında ameliyat yapılabilmesi nedeni ile bugün 3 yaşı uygun görülmüştür. Bu yaştan sonra ameliyat yapılırsa testis fonksiyonlarının kaybolması muhtemeldir.
Testis İltihapları
Had (Acil) veya müzmin testis iltihabı şeklinde görülür. Müzmin olan ya testis vereminde veya testis frengisinde olur. Had testis iltihaplarında mikroplar idrar dış deliğinden veya vücudun başka bir odağından kan yolu ile gelirler. Gençlerde daha sıktır. Yaşlılarda idrar yaptırmak amacı ile idrar yollarına konulan sonda vs gibi sebeplerden sonra olur. Testis cerahat ile dolar. Kısa zamanda testisi harap eder.Testis İltihabı Belirtileri
Torba şişer, kızarır. Çok şiddetli ağrı vardır. Testis önceleri çok serttir zaman geçtikçe cerahatin artması nedeni ile yumuşar, hamur kıvamını alır. Ateş çok yüksektir. Titremeler olur. Bulantı kusma sıktır.
Testis İltihabı Tedavisi
Mutlaka yatak istirahatı sağlanır. Torbanın altına küçük bir yastık veya yükseltici bir şey konularak testisin yukarıda olması sağlanır. Bu testisi istirahat sevk edeceği için hem ağrıyı azaltır hem de tedavi ihtimalini artırır. Seksüel faaliyetlere ara verilir.
Testis Tümörleri
Mutlaka yatak istirahatı sağlanır. Torbanın altına küçük bir yastık veya yükseltici bir şey konularak testisin yukarıda olması sağlanır. Bu testisi istirahat sevk edeceği için hem ağrıyı azaltır hem de tedavi ihtimalini artırır. Seksüel faaliyetlere ara verilir.Testis Tümörleri
Sık görülmezse de testis tümörlerinin büyük bir kısmı kötü huylu olduğundan dolayı önem arz eder. En sık 20-40 yaşlarında görülür. Sağ tarafta daha sıktır. Nadiren çift taraflı olur.
İnmemiş testiste 20 kat daha fazla olur. Nedeni belli değildir. Seksüel faaliyetinin çok olduğu yaşlarda olması hormonal sebepleri akla getirmektedir. Darbelerden sonra meydana geldiği ispat edilememiştir. Çocuklarda olan tümörler kalıtsal olduğu yönünde değerlendirilmiştir.
Testis Tümörü Belirtileri
Testiste sertlik vardır. Şayet kanser yayılmışsa hangi organa yayılmışsa bu organa ait belirtiler verir. Ağrı, zayıflık, iştahsızlık, kansızlık, bulantı kusma diğer kanser belirtilerinde olduğu gibidir. Karın ağrıları olur.
Tümörün Yayılımı
Testis kanserleri genellikle yavaş büyür. Kısa zamanda kan ve akkan yolu ile yayılır. Karın içi büyük atar ve toplardamar çevresinde bezeler oluşur. Bu bezelere ait şikâyetler gelişir. Uzak organlarda karaciğere ve kemik iliğine yayılım sıktır.
Teşhis ve Tetkikleri
Kan idrar tetkikleri yapılır. Ultrason bilhassa teşhis için faydalıdır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Teşhis konulan testis tümörlerinde ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyatın faydası hem parça alınıp patolojik inceleme hem de kanserin orijinini kurutma bakımından önem arz eder.
Ameliyat ile testis tamamen çıkarılır. Ayrıca karın içi bezeler temizlenir.
Şua tedavisi tümörün safhalarına göre ayarlanır.
İlaç tedavisi olarak çeşitli kanser ilaçları kullanılır.
Op. Dr. Alper TUNCAYENGİN
Iyi günler hocam. sol testisim çok yukarda duruyor torbada ama çok sarkik degil.Sag yumurtaligi her tarafa hareket ettirirken sol tarafta kisitli hare... devamı
Epididimit
Testis Muayenesi
Testis Hastalıkları
Haya Şişmesi
Bebeklerde Dikkat: İnmemiş Testis