Nedir
Testis Muayenesi
Testis muayenesi, testislerinizin görünümünün ve şeklinin incelenmesidir. Kendiniz de ayna karşısında testislerinizi muayene edebilirsiniz.
Rutin testis muayeneleri, testislerinizin durumu hakkında daha bilinçli olmanızı sağlayarak değişiklikleri fark etmenize yardımcı olabilir. Testis muayeneleri aynı zamanda, testis kanseri gibi potansiyel testis sorunlarını tespit etmenize yardımcı olabilir. Testis muayenesinde bulunan şişkinlikler veya başka değişiklikler her zaman kanser belirtisi değildir, ama yine de bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Düzenli testis muayeneleri, testislerinizin normal görünümünü ve şeklini öğrenmenize yardımcı olur. Bu, hafif ama ciddi olabilecek değişiklikleri fark etmenizi kolaylaştırır. Rutin testis muayeneleri, testis kanserini erken tespit etme şansınızı artırarak tedavi edilmesini kolaylaştırır.
Riskler
Riskler
Testis muayenesi herhangi bir risk taşımaz. Bununla beraber, sizi kaygılandıran bir şey olması halinde, yapılacak takip muayenesi gereksiz endişeye ve tıbbi müdahaleye yol açabilir. Örneğin, şüpheli bir kitle fark ettiğinizde inceleme için doku alınabilir (biyopsi). Kitlenin iyi huylu olduğu ortaya çıkarsa, gereksiz bir işlem geçirdiğinizi düşünebilirsiniz.
Kendi kendine testis muayenesi, testis kanserinden ölümlerin azlıtılmasında tek başına yeterli değildir. Testis kanserinin yaygın olmaması, gereksiz kaygı ve müdahaleye neden olma olasılığı yüzünden, birçok erkek rutin testis muayenesi yaptırmaz.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Testis muayenesi için özel bir hazırlığa gerek yoktur. İnmemiş testis, doğuştan gelen belirli bozukluklar, geçmişte testis kanserine yakalanmış olmak veya aile geçmişinde testis kanseri görülmesi gibi belirli risk faktörleriniz bulunuyorsa aylık testis muayenesi yaptırmanızda fayda vardır. Bununla beraber, bazı doktorlar, her erkeğin ergenlikten sonra tercihen her ay aynı zamanda kendi kendine testis muayenesi yapmasını önerir.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Testis muayenesi için, tercihen ılık bir banyo yaptıktan veya duş aldıktan sonra ayna karşısında çıplak durun. Sıcaklık testis torbasını rahatlatarak olağandışı bir şeye karşı kontrol etmenizi kolaylaştırır. Daha sonra:
- Şişme olup olmadığına bakın. Penisinizi kaldırarak testis torbasının derisini inceleyin.
- Her bir testisi iki elinizle inceleyin. İşaret ve orta parmaklarınızı testisin altına, başparmaklarınızıysa üstüne koyun.
- Testisi başparmaklarınız ve diğer parmaklarınız arasında yavaşça hareket ettirin. Sert kitleler, yumuşak ve yuvarlak şişlikler ya da testis boyutunda, şeklinde veya sertliğinde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın.
Testis muayenesi yaparken, testislerinizde olağandışı görünen ama kanser belirtisi olmayan bazı şeyler fark edebilirsiniz. Örneğin:
- Bir testisinizin diğerinden büyük olması. Bir testisin biraz daha büyük olması normaldir. Ama bir testisin boyutunda olağan dışı bir değişiklik olması endişe sebebidir.
- Testis torbasının derisinde şişlikler olması. Buna kıl dönmeleri, isilik veya başka cilt sorunları neden olabilir.
- Yumuşak, ip gibi bir bağ hissedilmesi. Bu, testis torbasının epididim adlı normal bir bölümüdür. Her bir testisin arka kısmının üstünden yukarı uzanır.
Sonuçlar
Sonuçlar
Testis muayenesi sırasında bir kitle veya başka bir sorun bulursanız, çekinmeden doktorunuzu arayın. Özellikle aşağıdakilerden birini fark ettiğinizde, doktorunuzla irtibata geçmeniz önemlidir:
- Bir testiste veya testis torbasında bir kitle ya da şişme
- Bir testiste veya testis torbasında ağrı ya da rahatsızlık
- Bir testisin boyutunda değişme
- Bir testisin şeklinde değişme
- Testis torbasında ağırlık hissi
- Alt karın bölgesinde, sırtta veya kasıkta hafif bir ağrı
Duruma bağlı olarak doktorunuz bir testis muayenesi sonrasında kan testine, ultrasona veya biyopsiye karar verebilir.
Olağandışı belirtilerin ve semptomların her zaman testis kanserine bağlı olmadığını, ama yine de bir doktor tarafından kontrol edilmeleri gerektiğini aklınızda bulundurun. Testis kanseri erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilir. Belirtilerinize ve değişikliklere testis kanserinden başka bir şey yol açmış olsa bile tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
İyi çalışmlar Sol testisimde agrı vardı uzun zamandır.Üroloji uzmanına muayene sonucunda varikosel teşhisi koymadı.Varikosel olmadıgını söyledi.Hatta ... devamı
Haya Şişmesi
Hidrosel
Testis Muayenesi
Bebeklerde Dikkat: İnmemiş Testis
Testis Hastalıkları