Özellikle uç bölgelerde yerleşim olduğunda, bu bölgede tırnakta kalınlaşma, kesmede zorluk, tırnağın pul pul dökülmesi, kahverengi ya da sarı olarak renk değişikliği, siyah renk değişikliği, tırnağın ucundan ayrılması, tırnak mantarının başlıca belirtileridir.
Tırnağın bacağa ya da kola yakın bölgelerinde görülen tırnak mantarlarında, genellikle deride de bir kızarıklık olur. Bu bilgede yine kahverengi, sarı, siyah renk değişiklikleri, tırnakta kalınlaşma, girinti ve çıkıntılar görülebilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan ya da şeker hastalığı olan kişilerin tırnak mantarları, genellikle tüm tırnakta tutulma şeklinde olur. Tüm tırnakta sarı ya da beyaz bir tırnak kalınlaşması söz konusudur.
Nasıl anlaşılır?
Bazen de tırnaklarda beyaz ya da sarı lekeler şeklinde tırnak mantarı belirtileri meydana gelebilir.
Ayrıca vurma, çarpma gibi olaylardan sonra anlaşılması da önemlidir. Çünkü genellikle bu dönemlerde tırnak mantarı atlanabilmektedir.
Tırnak mantarına bağlı olarak tırnak yatağında bozulmayla birlikte, tırnakta batma şeklinde şikayetler ve ağrı görülebilir. Ya da tırnağın aşırı kalınlaşmasından dolayı, yürürken ayakkabının tırnağa baskı yapması, bu kalın tırnağın da ayağa baskı yapması nedeniyle tırnakta ağrı olabilir.
Tırnak mantarında genellikle koku olmaz. Tırnak mantarı belirtilerini, tırnağın şeklinde ve renginde değişiklik ve kalınlaşması sonucunda anlamak mümkün olur.
Tırnak mantarının bulaşma yolları nelerdir?
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
selamlar günnur hanım bi konu hakkında danısıcaktım babamın ilk tırnaklardan basladı hastalıgı biz mantar olabilir sanıyorduk ama bi zaman sonra ayak ... devamı
Sedef Hastalığının Türleri Nelerdir?
Tırnak Mantarının Bulaşma Yolları Nelerdir?
Alerjik Egzamanın Nedenleri Nelerdir?
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Sedefi Hastalarının Cilt Bakımı Nasıldır?