Beynimiz, vücudu titremeye sevk eden farklı duyusal sistemler yoluyla hem bilinçli hem de bilinçdışında soğuğu tespit eder. Titremeye sevk eden duyu sistemi soğuğu bilinçli tespitimizle aynı değildir. Vücudumuz, çevredeki sıcaklığa rağmen, 37 derecelik merkezi sıcaklığı korumaya çabalar. Vücut ısımızın tehlikeli seviyelere düştüğü hipotermiden kaçma çabasıyla, kaslarımız hızla sıkışıp genişlemeye başlayarak titreme oluşur. Bu sonra, organlarımıza ekstra sıcaklık sağlamak için iskelet kaslarında daha fazla ısı üretir. Titremeyle birlikte dişleriniz gerginleşen çene kaslarından dolayı takırdayabilir.
Bazı vakalarda, anestezi olduktan sonra titreyebiliriz çünkü ilaçlar vücudun ısımızı düzenleme yeteneğini etkiler. Bu, merkezi vücut sıcaklığında bir düşüşle sonuçlanabilir ve telafi etmek için titreriz. Genelde geçici bir yan etkidir ve bir saatten az bir sürede geçmelidir.
Ateşi olan kişiler de ürpertiyle titreyip sarsılabilir. 37 derecenin altında bir sıcaklığa sahip olabilmelerine rağmen, vücut sıcaklığının “ayar noktası” ateşin başlangıcında beyin tarafından artırılır. Bu, vücudu kendini daha ısıtacak şeyler yapmaya sevk eder. Ateşiniz olduğunda titremek size soğukta olacağından daha fazla sıcaklık yaratır, dolayısıyla vücut sıcaklığını daha da artırır.
Titreme vücudumuzun kendini sürdürmesinin yollarından biridir. Onu soğuktan çıkmak veya başka bir kat daha giyinmek için ipucu olarak alın. Unutmayın, yaşlandıkça duyusal sistemlerimizin sıcaklıktaki değişiklikleri algılama ve ona göre tepki verme becerisi azalır. Yaşlı kişiler vücudun otomatik tepki sistemlerine daha az, aşırı soğuk ya da sıcakta sağduyuya daha fazla güvenmelidirler.
Parkinson nasıl bir hastalıktır?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba hocam benim 2 kardsimde göz kaymasi bide titreme var lazerle tedavi mumkun mu biri 15 yıldır gözlük takiye biride 8 yıldır.... devamı
Ateş
Almanyadaki Virüs Salgınının Sebebi Dondurulmuş Çilekler
Ani Sıcaklık Değişimi Hasta Etmesin
Havaların Soğuması, Aktarlara Talebi Arttırdı
Titreme Nedir