Tüp Bebek Tedavisi ve Aşamaları

Tüp bebek kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin laboratuar ortamında bir araya getirilerek vücut dışında suni bir döllenme meydana getirmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp ilk gelişim aşamalarını laboratuar ortamında tamamladıktan sonra kadının rahmine yerleştirilir. Bilinen tüp bebek uygulamasına ek olarak mikroskop altında spermin yumurtanın içine enjekte edilerek döllenme sağlanabilir buna da mikroenjeksiyon yöntemi adı verilir. Tüp Bebek Tedavisi
 

Yumurtaların Baskılanması

Tüp bebek tedavisinde kadının yumurtalıkları kontrol altına alınır ve tedavi altındaki hastaya uygunluğuna göre GNrH agonisti veya GnRH antagonisti adında ilaçlar verilir. İlaçlar burun spreyi veya cilt altına uygulanan enjeksiyonlardır. 

Eğitim

Doğal yollardan hamile kalmayı deneyip başarısız olan çiftler tüp bebek yapmaya karar verdikten sonra ilk aşama tüp bebek doktoru ile görüşüp süreç hakkında bilgi sahibi olmaktır. Tedavi planı, onay formu ve ilaçların kendi başınıza nasıl uygulamanız gerektiği hakkında bilgilendirilirsiniz.

Yumurtalıkların Uyarılması ve Takibi

Cilt altına ve kas içine yapılan uyarıcı iğneler ile uyarılma süreci başlatılır. Zira tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanması kadın yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesine bağlıdır. Uyarılma süreci yaklaşık 10 gün sürer bu süreç içerisinde doktor kontrolünde yumurtalıkların gelişimi takip edilir, ultrasonografi yapılır ve gerektiğinde kandaki hormon düzeyine bakılıp ilaçların dozunda ayarlama yapılır. 

Yumurtaların Toplanması

Yumurtanın gelişimi takibi sürecinde eğer yeterli sayıda yumurta olgunlaşmışsa HCG enjeksiyonu yapılır ve yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36.saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici ilaçlar verilebilir veya anestezi verilerek de gerçekleşebilir. Vajinal ultrasonografi aletine bağlı bir iğne vajenden içeri sokulup yumurtalıkların içerisindeki yumurtaları toplar.

Laboratuar Aşaması

Yumurtalar toplandıktan sonra doktor kontrolünden sonra yumurtaların döllenme durumlarına göre çiftlere bilgi verilir ve laboratuarda 2-5 arasında izlendikten sonra içerisinden seçilen yumurtalar anne rahmine geri yerleştirilir.

Embriyo Transferi

Embriyo transferi son derece basit bir işlem olup tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Transfer öncesi anne adayının su içip idrar torbasını doldurması beklenir ve transfer işlemi sırasında embriyolar ile yüklenmiş olan bir katater vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisinde bırakılır. 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam merabaler ben eski hastarınızdan mustafa aydoğan bundan 5 yıl önce tüp bebek tedavisi ile çocugum oldu azosipermi hastalıgım var tese amaliyatı... devamı