Uyku Bozukluğu Efsaneleri
Uyku bozuklukları hakkında ne kadar bilginiz var? Bu başlıkları gözden geçirin ve hangilerinin doğru hangilerini yanlış olduğunu öğrenin.
Obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve depresyon gibi sağlık sorunlarının, bir kişinin ne kadar ve hangi kalitede uyuduğuyla ilgisi yoktur.
Yanlış: Her geçen gün daha fazla bilimsel çalışma, yüksek tansiyon, diyabet ve depresyon gibi birçok hastalık çeşidiyle, kalitesiz ve/veya yetersiz uyku arasında bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, yetersiz uyku vücudun insülin kullanım kabiliyetini bozar, bu da diyabet başlangıcına neden olur. Bunun yanında, büyüme hormonu salgılanmasını etkiler ki bu da obezite ile ilişkilidir. Çünkü hormon salgısı miktarı azalınca, kilo alma riski yükselir.
Yaşınız ilerledikçe, uyku ihtiyacınız da azalır.
Yanlış: Uyku uzmanları, bir yetişkin için günlük ortalama 7 ila 9 saat uyku önermektedirler. Kişi yaşlandıkça uyku alışkanlıkları değişebilir ama genel olarak ihtiyaç duydukları uyku miktarı değişmez. Yaşı ilerlemiş kişiler gece boyunca daha sık uyanırlar ve gerçekten daha az gece uykusu uyurlar. Ancak uykuya olan ihtiyaçları, daha genç yetişkinlerden az değildir.
Horlamak yaygın bir sorundur ve tehlikeli olabilir.
Doğru: Horlamak, uyku apnesinin (uykuda geçici olarak soluksuz kalmak) belirtisi olabileceği gibi, kalp hastalıkları ve diyabet gibi başka tıbbi sorunlarla da bağlantılı olabilir. Uyku apnesi, gece boyunca nefes alıp vermenin azalması ya da kesilmesidir. Bu sorunu yaşayan kişiler, nefeslerinin daralması sebebiyle gece boyunca sıklıkla uyanırlar.
Uyuduğunuz süreyle vücudunuzu kandırabilirsiniz.
Yanlış: Uyku uzmanları yetişkinlerin çoğunun, en iyi performans, sağlık ve güvenlik için 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu belirtiyorlar. Daha az uyumak, sonraki birkaç gece boyunca fazla uyku ile eksiği tamamlama ihtiyacı doğuracaktır. Vücudumuz, ihtiyacı olduğundan daha az uyunmasına alışamayacak gibi görünmektedir.
Gençlerin yetişkinlerden daha çok uykuya ihtiyaçları vardır.
Doğru: Yetişkinlerin çoğunluğu için her gece ortalama 7-9 saat uyku ile karşılaştırıldığında, gençlerin her gece en az 8.5 ila 9.25 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Gençlerin içindeki biyolojik saat, onları gecenin geç saatine kadar uyanık tutabilir ve sabah uyanmalarını etkileyebilir.
Uykusuzluk hastalığı sadece uykuya dalma zorluğu ile ilişkilidir.
Yanlış: Genellikle, insomnia (uykusuzluk hastalığı) ile ilgili aşağıdaki dört belirtiden biri veya daha fazlası vardır:
- Uykuya dalmada zorlanma
- Çok erken uyanma ve tekrar uyuyamama
- Çok sık uyanma
- Tazelenmemiş olarak uyanma
Gündüzleri uykulu olmak, bir kişinin yeterli uyuyamadığını gösterir.
Yanlış: Gün içinde uykulu olmak, sıklıkla yetersiz uyumaktan kaynaklansa da, bu durum kaliteli bir gece uykusundan sonra da yaşanabilir. Bu tür uykululuk durumları altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Uyku apnesi ya da narkolepsi (kontrol edilemeyen uyku atakları) gibi uyku bozukluklarının göstergesi de olabilir.
Uyku sırasında beyin dinlenir.
Yanlış: Uyku sırasında vücut dinlenir. Bu gerçeğe karşın, beyin aktif kalır, yeniden şarj olur ve nefes almak dahil birçok vücut fonksiyonunu kontrol eder. Biz uyurken, tipik olarak iki temel uyku durumu arasında salınırız; hızlı göz hareketli uyku (REM; rapid eye movement) ve hızlı olmayan göz hareketli uyku (NREM; non-rapid eye movement).
Eğer gecenin bir yarısı uyanıyorsanız ve tekrar uyuyamıyorsanız, yataktan kalkın ve başka şeyler yapın.
Doğru: Gece yarısı uyanmak ve tekrar uyuyamamak bir uykusuzluk rahatsızlığı belirtisidir. Rahatlatıcı bir şeyler düşünmek, uykunuzun gelmesine belki yardımcı olur. Ancak uzmanların çoğunluğu, uyandıktan sonra eğer 15-20 dakika içinde tekrar uykuya dalamıyorsanız, yataktan çıkmanız gerektiği konusunda hemfikirdirler. Başka bir odaya giderek müzik dinlemeli ya da okumak gibi rahatlatıcı bir şeylerle meşgul olmalısınız. Saate bakıp durmayın. Yatağa sadece kendinizi yorgun hissettiğinizde dönün.
Gırtlak Kanserinin Tedavisi
Psk. İdil Saliha KÜNTÜZ
Hocam hayirli sabahlar adim gokhan Hocam 3 aydir uyuyamiyorum ama vucudum dinc duruyor Uyku hapi almak istiyorum bana yardimci olursaniz cok memmun ol... devamı
İnsomnia: Daha İyi Uyku İçin 20 İpucu
Yorgunluk Ve Uykululuk Nedenleri Ve Savaşma Yolları
Grip Uyku Hastalıkları Riskini Artırıyor
Islak Rüya
Az Uyku Kilo Aldırıyor