Uyurgezerlik, kişinin uykusunun herhangi bir anında, yattığı yerden kalkarak bilinçsiz bir halde olmasına rağmen, dolaşmak, oturmak, bir şeyler yemek, giyinmek gibi günlük hayatın herhangi bir kesitinde yapılan işlerin uyku halinde de yapılmaya devam ediliyor olması durumudur.
Bu durumu yaşayan kişilerin bilinci uykuda olmasına rağmen duyuları çevreden alınacak uyarılara karşı açıktır. Yine de, uyurgezerlik sorununu yaşayan kişi bu anda tamamıyla bilinçsizdir ve bir sonraki gün ne yaptığını kesinlikle hatırlayamaz.
Uyurgezer kişinin o anda gözleri açık olmasına rağmen bakışları donuk ve boştur. İletişime geçmez. Şaşkın bir durumdadır ama yine de, günlük rutini içindeki işlerini, otonomik hareketler adı verilen bir refleksle yerine getirebilir.
Genellikle 15 ila 20 dakika süren bu durumun ardından kişiler hiçbir şey olmamış gibi yine yataklarına gider ve uykuya burada devam ederler. Uyurgezerlik problemi olan kişiler, bu sorun bağlamında tamamen amneziktirler. Yani uyurgezerlik anında yaptıklarının bilincinde olmadıkları gibi, ertesi gün de hiçbir şey hatırlayamazlar.
Uyurgezerlik hangi yaşta görülür?
Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU
17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı
Uyurgezerliğin Fiziksel Nedenleri Nelerdir?
Hiperaktif Çocukların Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?
Kıskançlık Nasıl Oluşur?
Eski Eş Çocuğu Yeni Eşe Karşı Doldurursa Ne Yapılmalı?
Çocukların Sünnet Yaşı Psikolojik Sorunlara Yol Açar Mı?