Çalışmayan kapakçıklardan kanın geriye doğru akması bacaklarda varise neden olur. Normalde tek yönlü kapakçıklar kanın sadece yukarıya doğru akmasına izin verir. Ama kapakçıklar zayıflayıp düzgün kapanamadığı zaman, kan yanlış yöne akmaya başlar. Ters yönlü akışın neden olduğu basınç artışı kanın birikmesine, varis diye bilinen şişme ve kıvrılma durumunun tetiklenmesine yol açar.
Varis 50 yaş ve üstündeki her iki kişiden birini, bütün yetişkinlerinse yüzde 15 ila 25’ini etkiler. Varis genellikle kalıtsaldır ve aynı zamanda yaygın olarak obezite ve gebelikten kaynaklanır. Bu durum hem erkek hem de kadınlarda görülür fakat kadınlarda daha yaygındır.
Bugüne kadar varisi ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi “ven stripping (damar sıyırma)” olmuştur. Araştırmacılar şöyle diyor: “Lazer kullanılan bu yeni minimal invaziv işlem en yeni varis tedavi yöntemidir. 45 dakikalık ayakta yapılan bu tedavi anestezi gerektirmez, korkutucu değildir ve çok düşük seviyede acı verir. Ayrıca hastalar tedavi sonrasında hızla normal aktivitelerine dönebilir.”
Damar sıyırma genellikle genel anestezi, hastanede kalış süresi ve uzun bir iyileşme süreci gerektirir, bunların yanı sıra önemli ağrı ve morarmalara neden olur.
Lazer tedavisi bacaktaki safen venlerden (bacak toplardamarı) birinde açılan küçük bir kesik içinden sokulan kateterle yapılır. Büyük safen ven (bacak toplardamarı) kasıktan ayak bileğine, küçük safen vense dizden ayak bileğine kadar bacağın arka kısmından uzanır. Bacakta kateterin yakın civarına, acıyı azaltmak için lokal anastezik, kan kaybını ve morarmayı azaltmak için epinefrin (kan damarlarını daraltan bir ilaç) enjekte edilir. Rehber olarak bir ultrason makinesi kullanarak, lazer fiber damar içine sokulur. Çok yoğun bir ışık ışını olan lazer, sonra fiber aracılığıyla gönderilir. Lazer varisli damarı çökertir ve yok eder. Damardaki kan akışı aniden durur, bu yüzden vücut kanı otomatik olarak diğer sağlıklı damarlara yönlendirir. Çalışmayan damar vücuttan alınmak zorunda değildir. Sonuçlar birkaç aydan birkaç güne kadar değişebilen bir süre içinde görülebilir.
Lazer çok hassas olarak hedeflenen damara ışık enerjisi gönderdiği için çevredeki diğer hiçbir doku zarar görmez. Hastaların kan pıhtılaşmasını önlemek için işlem sonrasında 30 dakika yürümesi gerekir. Ayrıca, işlemden sonra bir hafta boyunca varis çorabı giyilmelidir.
Araştırmacılar “Lazer tedavisinin klinik çalışmalarda yüzde 97 etkili olduğu kanıtlanmıştır. Hastalar bir kez tedavi edildiklerinde, damarlarda herhangi bir tekrarını yaşamazlar,” diyor.
Ancak, en iyi estetik sonuçları elde etmek için tedavilerin devam etmesi istenebilir.
Varis Bakımı Nasıl Yapılır
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı
Hamilelikte Aşerilen Her Şey Yenir Mi?
Düşük Yapma Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
Suni Sancı Verilmeden Önce Bir Hazırlık Yapmak Gerekli Midir?
Hamilelikte Trombositopeni (Trombosit Sayısı Düşüklüğü)
Gebelik Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir?