- İçindekiler
- Vertigo Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Vertigo Tedavisi
Vertigo Tedavisi
Vertigo, baş dönmesi ve denge kaybı şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıkların tıp dilindeki genel adıdır. Araba, gemi tutmasından korkuya bağlı olarak ortaya çıkabilen denge kaybı ve baş dönmesine kadar birçok durum bu isim altında tanımlanabilir. Tansiyona bağlı baş dönmeleri vertigo tanımına dahil değildir. Baş dönmesi birçok durumda ortaya çıkabilen ve çoğu zaman kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelen bir durum olmasına rağmen bazen ciddi nörolojik problemlere işaret ediyor olabilir ve tedavi gerektirir.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Vertigo belirtilerinin ortaya çıktığı durumlarda, evde kişisel bakım bir doktorun tavsiyeleri doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Uygulanacak tedavi yöntemi konulan teşhise bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- Vertigo ağızdan alınan ilaçlar, deri üzerine yerleştirilen yama şeklinde bir ilaç ya da damar yoluyla enjekte edilen ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.
- Vertigo hastalığının belirli türleri ek tedavi gerektirebilir.
- Orta kulakta bakteriye bağlı iltihap oluşumu antibiyotik tedavisi gerektirir.
- Meniere hastalığı belirtileri gözlemlendiğinde, uygulanacak tedaviye ek olarak düşük tuz diyeti uygulanması ve idrar söktürücü ilaçlar kullanılması gerekebilir. Meniere hastalığı iç kulakla ilgili bir rahatsızlıktır. Hastalığın belirtileri arasında baş dönmesine ek olarak bulantı, kusma ve kulak çınlaması yer alabilir. Atakların tekrarı durumunda işitme problemleri yaşanabilir.
- Kulak zarında iç kulak iltihabının tekrarlamasına yol açabilecek bir delik olması durumunda, ameliyat için bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız gerekebilir.
Bening paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) tedavisinde kullanılan ilaçlara ek olarak, bazı fiziksel hareketler uygulanması gerekebilir. Bu hareketler şunları içerebilir:
- Vestibüler tedavi, hastanın tekrarlayan hareketler ile baş dönmesine alıştırılması ve baş dönmesinin azaltılması amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi esnasında hasta bir masanın kenarına oturarak bir yanına doğru uzanır, denge kaybı ortadan kalkınca diğer yanına doğru uzanır. Denge kaybı tamamen ortadan kalkıncaya kadar bu işleme devam edilir.
- Orta kulak kristalleri konumlandırma hareketleri, iç kulakta yer alan denge merkezindeki küçük kristallerin yerlerinin değişmesi durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kafa hareketleri kristallerin normal pozisyonlarına dönmelerini sağlar ve bu hareketlere sıra dışı göz hareketleri ortadan kalkana kadar devam edilir.
Doğal Vertigo Tedavileri
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
Merhaba ben Gökten. 19 yaşındayım. Vertigo hastasıyım. Vertigo rahatsızlığı bende 1 senedir devam etmekte ve sık sık tekrarlamakta. Basımda yüzümde ka... devamı
Aşırı Sıcak Uyarısı
Beyin Tümörlü Hastada Kemoterapiye Gen Tedavisi
Şaşırtıcı 6 Sağlık Efsanesi
Şiddetli Baş Ağrısı Tedavisi
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi