Bir benin tehlike arz edip etmediğini anlamak için, genel olarak, bir haritası çizilmesi gereklidir. Öncelikle kalıtsal özellikler dikkate alınmalıdır. Eğer kişinin ailesinde rahatsızlık verecek derecede ben problemi olan veya önemli bir operasyon geçiren bireyler varsa, bu kişiler benlerine hassasiyet göstermeli, düzenli olarak kontrol ettirmelidir.

Bu kontroller genellikle, dermatoloji uzmanları tarafından dermatoskopik muayene ile yapılır. Benlere, dermatoskopi eksenleme denilen işlem yapılır. Benlerdeki bazı anormallikler çıplak gözle saptanabilecek duruma gelmeden önce de dermatoskopi ile daha erken dönemde saptanabilir. Örneğin sağ yarım tarafıyla sol yarım tarafın arasında, alt veya üst tarafında bir değişiklik var mı, ben de bir büyüme eğilimi bu eğilimde bir renk değişikliği var mı? Renk değişikliğindeki bir homojen değişme mi yoksa koyulaşarak artan bir değişiklik mi var, ben de bir kaşıntı ya da bir kanama var mı? Bu soruların bir veya bir kaçını evet diye cevaplamak, benin tehlikeli olduğuna işaret eder. Erken evrede ben kanseri, asimetrik, açık-koyu kahverengi veya siyah renk gölgelenmeleri içeren, keskin olmayan sınırlı bir lekedir. Benlere genel anlamda baktığımızda, kansere dönüşme oranları %1 ‘dir ancak doğuştan olan, büyük olan benler tehlike arz edebilirler.

Özellikle yaz ayları, benler açısından ayrı bir tehlike taşır. Benlerin, güneş içindeki UVA ve UVB ışınlarından etkilenerek, sayıları artar, yapıları bozulabilir ve kansere dönüşebilir. O nedenle güneşten her zaman korumamız gereken cildimiz, özellikle benli alanlarını daha büyük özenle korumalıyız.
 
Dr. Hülya Sağlam
Dermatoloji Uzmanı

Uzm. Dr. Sertaç SEVER

merhabalar doktor bey, ben 23 yaşında bi öğrenciyim. yüzümdeki benlerin çoğalmasından şikayetçiyim git gide artmasından da korkuyorum. benler doğuştan... devamı