''Güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi arttırmamalıdır''
 
Özel Academic Hospital Deri Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Zeynep Demirçay, doğru seçildiğinde ve kullanıldığında güneşten koruyucu kremlerin, en etkin ve güvenli korunma yöntemlerinden biri olduğunu bildirdi.
 
Demirçay, yaptığı yazılı açıklamada, güneşe fazla maruz kalındığında güneş yanığı ve güneş çarpması gelişebileceğini ve bu durumdan bebeklerin ve yaşlıların daha kolay etkilendiklerini belirtti.
 
Güneşin deri kanserine neden olabileceğine dikkati çeken Demirçay, özellikle çok sayıda güneş yanığı geçirenlerin ve çocukluk çağından itibaren sık ve yoğun güneşe maruz kalanların risk altında olduğuna işaret ederek, açık tenli kişilerde bu riskin daha da yüksek olduğunu aktardı.
 
Güneşten koruyucu kremlerin üzerinde yazan güneş koruma faktörünün (SPF), ürünün güneşten insanlara ulaşan ve gözle görünmeyen ışınlardan ultraviyole B'den (UVB) ne kadar koruduğunu gösterdiğini anımsatan Demirçay, ''Örnek olarak SPF 15 olan güneş koruyucu kremler kullanıldığında UVB'ye bağlı kırmızılık cevabı 15 kat daha uzun sürede ortaya çıkacaktır. Güneş altında koruyucu sürmeden 10 dakikada kızarıklık beliriyorsa, koruyucu ile bu süre 150 dakikaya uzayacaktır'' ifadelerini kullandı.
 
Demirçay, güneşten koruyucu kremlerin kişileri ''skuamöz'' (yassı) hücreli cilt kanserinden koruduğunu, ölümcül olabilen ''malign melanomdan'' koruyup koruyamadığının ise tartışmalı olduğunu bildirdi.
 
2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre, düzenli olarak güneşten koruyucu krem kullanmanın melanom riskini azalttığını kaydeden Demirçay, güneşten koruyucuların yeni ben oluşumunu da önlediğini vurguladı.
 
Koruyucu kremlerin faydalarının yanı sıra, zararlı etkileri olabileceği konusunda da tartışmalar olduğuna değinen Demirçay, ''Tartışmalara rağmen doğru seçildiğinde ve kullanıldığında güneşten koruyucu kremler, en etkin ve güvenli korunma yöntemlerinden biridir,'' değerlendirmesi yaptı.
 
''Koruyucu krem güneşte kalma süresini arttırmamalı''
 
Prof. Dr. Demirçay, güneşten koruyucu krem seçerken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da, şu bilgileri verdi:
 
''Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili koruyucu kremlerin olması çok önemlidir. Sadece UVB'yi bloke eden koruyucu kremler deride güneş yanığını engelledikleri için güneşte uzun süre kalınmasına olanak sağlayacak ve zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları için faydadan çok zarar verecektir. Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmelidir. Koruyucu kremin güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanması gerekir. Ürünün kutu üzerinde yazan faktör kadar koruyabilmesi için kalın tabaka olarak sürülmesi gerekir.
 
Çalışmalar genellikle bu miktarın dörtte biri kadar dozun kullanıldığını göstermektedir. Yüz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak için gerekli koruyucu miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalıdır. Koruyucunun iki saatte bir tekrar sürülmesi gerekir. Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmelidir. Güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi arttırmamalıdır.''

Op. Dr. Selahattin Yitgin

Devamlı yanıyor kanıyor çıldırmak üzereyim Kremler fitiller fayda etmez oldu... devamı