Vulvodini ya da bir diğer adıyla vulva ağrısı kadın cinsel organının vücut dışındaki bölümlerini oluşturan vulvada ortaya çıkan ağrıdır. Ağrı kronik bir şekilde ve bariz bir neden olmadan görülür. Ağrının bölgesi, sürekliliği ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlarda ağrı sadece vulvanın belli bir bölgesindedir, bazılarında ise birkaç bölgede görülür. En sık şikâyet edilen belirti yanma hissidir ve bu da hastadan hastaya fark eder. Bazı hastalar bu hissi cildine asit dökülürmüş gibi tarif ederken bazılarında bıçağın vereceği acının sürekli hali gibi yaşanır. Vulva ağrısının bölgesel ve genel olmak üzere iki türü vardır.
Çoğu hastada vulvanın sadece bir bölgesinde ağrı görülür. Eğer ağrı vajina girişinde veya girişin etrafındaki dokulardaysa rahatsızlığın adı vestibulodinyadır. Bölgesel vulvodini şikâyeti olan kadınların çoğunda ağrı, bölgeye bir şekilde basınç uygulandığında ortaya çıkar. Bu basınç cinsel ilişki, tampon yerleştirilmesi, jinekolojik muayene, uzun süre oturmak, çok dar pantolon giymek gibi eylemler sonucunda olabilir. Bölgesel vulva ağrısının daha az görülen bir türü ise klitoris ağrısıdır. Bu oldukça ağrılı olabilir.
Vestibulodinyanın birincil ve ikincil olmak üzere iki türü vardır. Birincil vestibulodinyada ilk cinsel birleşme girişiminden itibaren ağrı şikâyeti yaşanır. İkincil vestibulodinyada ise problem ortaya çıkmadan önce ağrısız cinsel birleşmeler yaşanmıştır.
Genel vulva ağrısında ise ağrı spontane bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle süreklidir. Ancak bazen belirtilerin kaybolduğu evreler yaşanır. Vulvaya basınç uygulayan uzun süre oturma, cinsel ilişkiye girme gibi aktiviteler genellikle belirtilerin şiddetini artırırlar.
Vulvodiniye aktif bir enfeksiyon yol açmaz ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Henüz nedeni tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin yol açabileceği ya da katkıda bulunabileceği bilinmektedir. Bunların arasında vulvadan omuriliğe ağrı sinyallerini taşıyan sinirlere gelen bir hasar, vulvadaki ağrı hisseden sinir uçlarının sayısının ya da hassasiyetinin artması, vulvadaki enflamatuar madde seviyelerinin artması, farklı türdeki vulva hücrelerinin enfeksiyon ya da travma gibi çevresel faktörlere normal dışı bir tepki vermesi, kronik vestibüler enflamasyona, kronik ağrıya genetik olarak yatkın olmak, genetik olarak enfeksiyonla savaşma becerisinin düşük olması, pelvik taban kaslarının güçsüz olması ya da spazm geçirmesi sayılabilir.
Vajinal Ağrı İçin Botoks
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı
Uzun Boylu Kadınlarda Yumurtalık Kanseri Riski Daha Fazla
Rahimde Yara
Yumurtalık Kistleri
Genital Estetik
Kızlık Zarı