Nedir

Derimiz değerli varlıkları saklamaya yarayan güzel bir bez parçası gibi kusursuz bir organdır. Yara dokusunun oluşumuna neden olabilecek herhangi bir yanık, yaralanma, cerrahi veya diğer travmalar görüntüde bozukluğa neden olabilir.

Güzel ipek bir kumaşa sahip olduğunuzu düşünün: Küçücük bir yırtık bile onun görüntüsünü nasıl değiştirecektir. Ama biz insanız: Hayatlarımız boyunca, cildimizde ya kendi kendine olan ya da tamamen bizim kontrolümüzün dışında olan cildimizin zedelenmesine ve yırtılmasına neden olan olaylar yaşarız.

Eğer yara küçükse ya da yaralı bölgeyi kamufle etmek kolaysa yara o kadar da önemsenmeyebilir. Ama genellikle bu yaraları giysilerin altına gizlemektense tedavi edecek bir yöntem ararsınız.

Gerçek şu ki: Yara asla tamamen yok olmaz, ama büyüklüğünü ve görünümünü değiştirmenizi sağlayacak bazı yöntemler mutlaka vardır.

Yaralanma nasıl meydana gelir?
Aşıya bağlı yara oluşum durumu yaralanma sonrası iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır.
Çeşitli faktörler cildinizdeki yaraları, izleri etkiler. Tabii ki, yara veya kesiklerin boyutu ve derinliği ve yaralanan bölgenin yeri yara izlerinin özelliklerini etkilemeye devam eder. Ama yaşınız, kalıtımsal özellikleriniz, hatta cinsiyetiniz ve etnik kökeniniz bile cildinizdeki tepkimeleri etkiler.

Türler

Yara izlerinin bir kaç farklı türü vardır, bunlar arasında:
  • Keloid yara izi. Bu izleri bir aşırı agresif iyileşme sürecinin sonucudur. Bu yara izleri yaralanan bölgenin tamamında görülür. Zaman içerisinde, bu keloid yara izi hareketliliği etkiler. Olası tedaviler cerrahi olarak çıkarılması veya steroid enjeksiyonları içerir. Daha küçük keloidler kriyoterapi yöntemi (sıvı azot kullanılarak dondurma tedavisi) kullanılarak tedavi edilebilir. Bir yaralanmaya maruz kaldığınız zaman basınç tedavisi ve silikonlu jel pedler kullanarak keloid oluşumunu engelleyebilirsiniz. Keloid yara izien çok siyahlardagörülür.
  • Kontraktür yara izleri. Eğer cildiniz yanmışsa cildinizde hareket yeteneğinizi bozabilecek bir cilt sıkılaşmasına neden olan kontraktür yara izi kalma ihtimali vardır. Ayrıca, bu yara izi çeşidi kaslarınızı ve sinirlerinizi etkileyebilecek derinliğe gidebilir.
  • Hipertrofik yara izleri. Keloidlere benzeyen kırmızı ve kabarmış yara izleridir ama yaralı bölgenin sınırları dışına taşmaz. inflamasyonu azaltmak için olası tedaviler arasında steroid enjeksiyonları sayılabilir.
  • Akne izleri. Eğer cildinizde şiddetli bir akne oluşumu varsa, muhtemelen cildinizin bu durumu kanıtlayan bir görüntüsü de vardır. Görünümünde derin çukurlardan açısal izlere kadar ya da dalga benzeri bir çok akne izi türü vardır. Olası tedaviler sahip olduğunuz akne izleri türüne bağlıdır.

Tedavi

Yara izleri için tedavi türleri birçok nedene bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Yara izi tedavileri aşağıda yazılı olanları içerebilir:
  • Reçeteli ve reçetesiz kremler, merhemler veya jeller. Bu ürünlercerrahi kesikler veya diğer yaralanma ve yaraların neden olduğu yara izlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Bir plastik cerrahi gözetimindeyseniz ve yaranız estetik ya da plastik cerrahi sonucu oluştuysa reçetesiz tedavinin yeterli olup olmadığını doktorunuza mutlaka danışın. O size sizin için en uygun olan yöntemi önerecektir. Çoğunlukla tedaviler kaşıntıya ve son deerece hassaslaşan ciltlere neden olabilen kortikosteroid veya bazı antihistaminik içerikli kremlerle yapılabilir.
  • Aynı şekilde, eğer şiddetliakne sorunu yüzünden bir dermatolog gözetimindeyseniz, akne sonucu oluşmuş yara izleriniz varsa ve şu ana kadar doktorunuza danışmadıysanız önerileri içi ona danışmalısınız.
  • Cerrahi olarak çıkarılması veya tedavi edilmesi. Özel durumunuza bağlı olarak oluşmuş derin yaralarınızı ve yara izlerinizi tedavi etmek için birçok seçenek vardır: deri nakli, eksizyon, dermabrazyon ve lazer tedavisi. Deri nakli, vücudunuzun başka bir bölgesinden deri alınarak yapılan cerrahi operasyondur. Bu, genellikle yanık durumunda kullanılır. Hayatınızı zorlaştıran bir yara iziniz varsa ameliyat bu sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Diğer cerrahi operasyonlar gibi doktorunuzla birlikte oral bir sakinleştiriciyle mi lokal anesteziyle mi yoksa sizi uyutarak işlem yapılmasını sağlayan genel anestezi yöntemiyle mi müdahale edileceğine karar vermelisiniz.Eğer yakın zamandayara izlerine neden olan plastik, estetik veya diğer ameliyat çeşitlerinden birini olduysanız sizin için en iyisi yara tedavisiyle ilgili bir karar vermeden önce en az bir yıl beklemektir. Birçok yara izi zamanla kaybolur veya daha az belirgin hale gelir.
  • Enjeksiyonlar. Keloid veya hipertrofik gibi yara izlerinizin çıkıntılı olduğu durumlarda, doktorunuz steroid enjeksiyonlarının kullanımı tercih edebilir. Doktorunuz bunutek başına bir tedavi olarak veya diğer tedavilerle birlikte yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanabilir.
Kolajen enjeksiyonları veya diğer "dolgu"lar gibi diğer enjekte türleri kalıcı bir çözüm getirmemelerine rağmen çıkıntılı yaralar için daha yararlı olabilir.
İLGİLİ MAKALE

Fibroz Nedir?

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

hocam küçüklükten kalma ısırık izleri nasıl geçer sizden bi yardımcı olmanızı istiyorum... devamı