- İçindekiler
- Birazcık Kan İyidir
- Kesikleri Ve Çizikleri Nazikçe Temizleyin
- Antibiyotik Merhem Sürmeli misiniz?
- Sarmalı mı Sarmamalı mı?
- Yapışkan Veya Lateks Alerjisi İşaretleri
- İyileşme Belirtileri
- Küçük Yanıklar İçin Hızlı Bakım
- Ameliyat Yaralarının Bakımı
- Enfeksiyon İşaretlerini Tanımak
- Yaranın Şu Durumlarında Doktoru Arayınız
Birazcık Kan İyidir
Kan yaraların temizlenmesine yardım eder, bu yüzden birazcık kan iyidir. Birçok küçük kesik ve sıyrığın kanaması çok hızlı durur, fakat eğer bir bez veya pamukla üzerinde hafif basınç uygularsanız kanın durması daha çabuk olur. Eğer bez iyice kanlanırsa, eski bezi kaldırmadan yenisini eskisinin üstüne bastırın, eski bezi yaradan ayırırsanız kanama yeniden başlayabilir.
Kesikleri Ve Çizikleri Nazikçe Temizleyin
Ah! Yine mi bir yerinizi kestiniz? İlk adımınız kolay: Soğuk suyla yarayı temizleyip soğutun. Sonra alkolle sterilize edilmiş cımbız kullanarak küçük taş ve kıymık parçalarını çıkarın. Yaranın etrafını nazikçe sabun ve bezle yıkayın. Tahriş edici bir sabun, iyot, alkol veya hidrojen peroksit kullanmayın, tüm gereken şey temiz sudur.
Antibiyotik Merhem Sürmeli misiniz?
Antibiyotik merhemler ve yağlar sadece yaraları nemli tutmakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyon riskini azaltır. Eğer bir antibiyotik krem kullanırsanız, yara üzerinde onunla ince bir tabaka oluşturun. Kimi antibiyotiklerin içinde bazı insanlarda yarada tahrişe sebep olan içerikler bulunur. Eğer bir kızarıklık oluşursa merhemi kullanmayı bırakın.
Sarmalı mı Sarmamalı mı?
Eğer bezler yaranızı acıtacaksa, bandaj kullanın. Yarayı kapatmazsanız, yaranın tekrar açılmasına veya enfeksiyon kapmasına neden olabilirsiniz. Ne yapacağınızdan tam emin değilseniz, bakteriyi uzak tutmak için yapışkanlı bir bandaj kullanın ve bandajı günlük olarak değiştirin.
Yapışkan Veya Lateks Alerjisi İşaretleri
Eğer yaranızda kaşıntı, yanma hisseder veya kabarcıklar görürseniz, bazı bandajlarda kullanılan yapışkana alerjiniz olabilir. Hassas tenlerde, gazlı bez ve normal bant kullanabilir veya yapışkansız yara bantları kullanabilirsiniz.
İyileşme Belirtileri
Bir kesik olur olmaz, vücudunuz yarayı iyileştirmeye başlar. Beyaz kan hücreleri enfeksiyona neden olan bakteriye saldırır. Kan pıhtı hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve fibrin yara üzerinde jelimsi bir katman oluşturur, çok geçmeden bu katman koruyucu bir kabuğa dönüşür. Yaranız kaşınırsa, kabuğun orada kalması gerektiğini unutmayın.
Küçük Yanıklar İçin Hızlı Bakım
Herkesin ufak tefek yanıkları olur. Bir yanığın bakımını yapmak, tenin ısıyı tutup yanmaya devam etmesini önlemek için bölgeyi soğuk suda ıslatılmış bir bezle veya soğuk su altına tutarak soğutun. Sonrasında yanığı sabun ve suyla yıkayın ve gevşek bir şekilde sarın. Oluşmuş kabarcıkları olduğu gibi bırakın, bunlar tenin iyileşmesine yardımcı olurlar.
Ameliyat Yaralarının Bakımı
Ameliyat yaralarının bakımını yapmak normal yara ve kesiklere bakmak gibidir. Ameliyat kesiğini muhtemelen birkaç gün bandajla korumanız ve bandajı günlük olarak değiştirmeniz gerekir. Dikişler için doktorun talimatlarını harfiyen takip edin. Ayrıca yaralı bölgeyi kuru tutmak istersiniz, kanamada veya kızarıklıkta artış olursa hemen doktora haber verin.
Enfeksiyon İşaretlerini Tanımak
Yaranızdan başlayarak etrafa genişleyen bir kızarıklık, şiş, yeşil veya sarı sıvı varsa, yara etrafında sıcaklık artıyorsa,giderek dokunmak daha acılı hale geliyorsa bir enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Boynunuzdaki, koltuk altlarınızdaki veya kasıklarınızdaki şiş lenf düğümleri ile vücut ağrıları, sıtma nöbetleri ve ateş de enfeksiyon belirtisidir. Bu belirtilerden herhangi biri mevcutsa doktorunuzu arayınız.
Yaranın Şu Durumlarında Doktoru Arayınız
Üzerine 5-10 dakika bastırmanıza rağmen kanama durmuyorsa, yara iki santimden daha uzun veya daha derinse, göze yakınsa, yaranın ağzı açıksa, kirli veya paslı bir şey yüzünden olmuşsa, içinde çakıl veya kıymık girmişse, çok ağrılıysa, enfeksiyon belirtileri varsa veya bir insan veya hayvan ısırığı yüzünden meydana gelmişse doktoru arayınız. Tetanos aşınızın vakti geçmiş olup olmadığından emin değilseniz de doktorunuzu arayınız.
Esrarengiz Hastalık Endişe Yaratıyor
Op. Dr. Naci ÇELİK
merhabalar piercing yaramın etrafı mantara benzer pıtır pıtır beyaz tomurcuklar oldu.bu nedir ?... devamı
Trigliserit/Diyabet Bağlantısı
Şeker Hastalığı Doğum Anomalilerini Artırıyor
Ventriküler Septum Kusuru (Delik Kalp)
Diyabet Hastası Gebede Düşük Riski Artıyor
Şeker Hastaları İçin Yapay Pankreas