Kısırlık, partner ilişkilerini sıklıkla sarsan can sıkıcı bir teşhis. Gelişmiş ülkelerde her altı çiftten birinin çocuğu yok; bunların arasında her iki vakadan biri erkeğin kısırlığına dayanıyor. Örneğin Almanya’da 1,5 milyon civarında erkek bir üreme sorunu çekiyor. Kısır olan tanımlanan erkeklerin yaklaşık beşte birinde bunun nedeni açıklanamıyor.
Araştırmacılar uzun süredir bir fenomen üstüne kafa yoruyorlar: Normalde ürologlar spermleri orada bulunan sperm hücrelerinin sayısı, biçimi ve hareketliliğine göre incelediler. Ama sperm hücrelerinin nitelik ve nicelikleri, çıktıkları kişinin üretken olup olmadığını açığa vurmuyor. “Üreme yetisi olmayan erkeklerin %70’inde, kısırlık sperm hücrelerinin sayısı ve kalitesiyle açıklanamıyor,” dedi bir Gary Cherr.
Cherr California Üniversitesinde doktor; yakın zamanda meslektaşlarıyla birlikte, gizemi en azından kısmen çözebilecek bir araştırma yayımladı: Küçük bir gen kusuru, erkeklerde azalan üretkenliğin daha bilinmeyen nedenlerinden biri olabilir. Kusur, yaklaşık her beş erkekte bir ortaya çıkıyor ve bir yumurta hücresini dölleme şansını düşürüyor, diye bildirdi Cherr’in ekibi.
Kısıtlı hareket
Bilim insanları DEFB126 adında, Beta-Defensin proteinin değişmiş bir biçimine yol açan bir gen değişkenini incelediler. Bu protein, epididimde (erbezi üstü) salgılanır ve sperm hücrelerinin olgunlaşması sırasında yüzeylerine bağlanır. Kusurlu değişken DEFB126’nın bulunduğu erkek sperm hücreleri, dişi rahim salgısına benzer bir test maddesini doygun hale getirmekte normal sperm hücrelerine kıyasla kayda değer ölçüde başarısız olur.
Belli bir süredir evli olan Çinli yaklaşık 500 erkeğin incelenmesinde araştırmacılar, yalnızca değişmiş DEFB126 geni bulunan erkeklerde kendi çocuklarına sahip olma olanaklılığının, gen değişkeni olmayan erkeklerden %30 daha az olduğunu keşfetti. Ama sperm hücreleri sayı ve hareketlilik gibi yaygın ölçütlerin diğer erkeklerinkinden farklı olmadığını gösterdi.
Yeni keşfedilen gen kusuru şaşırtıcı ölçüde yaygın, diye belirtiyor araştırmacılar. İncelenen Asyalı, Avrupalı ve Afrikalı erkeklerin yaklaşık beşte biri, her iki kromozomda da kusuru taşıyordu ve normal Beta-Defensin’e sahip değildi. Sperm hücreleri yumurta hücresine girmekte zorlanıyordu.
Kendi kalıtımı üzerinde bu kadar olumsuz etkisi bulunan bir gen kusurunun neden çok önceden bitmediği bilinmiyor, dedi araştırmacılar. Yalnızca bir ebeveynden geni almış olan erkeklerin avantajlı olması olası.
Kaynak: Spiegel.de
Erkekler İçin Yeni Doğum Kontrol Hapı Umudu
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
Hocam ben 49 yasında bayanın dizilerinde kemik iliği odemi var mr çekildim şunlar yaziyor suprapetellar burada ve ekleme effüzyon. artmıştır femur med... devamı
Doğum, 50 Yıl Öncesinden Daha Uzun Sürüyor
Kısırlığa Karşı Siyah Çikolata Önerisi
Kısırlık Kök Hücre İle Tarihe Karışacak
Robotik Cerrahi İle Yumurtalık Tüpü Açma
Yüksek Tansiyon Doğum Kusuru Riskini Artırıyor