- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Sıvı kaybı olan kişilerin sıvı almasını (kussalar bile) aşağıdaki yollarla sağlamaya çalışın:
- Küçük yudumlarla sıvı alımı
- Karbonhidrat/elektrolit içeren içeceklerin tüketimi. En iyi seçenekler arasında,spor içecekleri ya da hazır takviye solüsyonlar yer alır.
- Meyve suyundan ve spor içeceklerinden yapılmış "buz çubuk" emme
- Buz kırıntıları emme.
- Bir pipet yardımıyla yudumlama (çene ameliyatı olmuş ya da ağız yarası bulunan kişilerde işe yarar).
Eğer ısıya maruz kalınmışsa ya da yüksek ateş varsa, kişiyi aşağıdaki yollarla serinletmeye çalışın:
- Fazla kıyafetlerini çıkarın ve üzerinde kalanların da bol olmasını sağlayın.
- Klimalı alanlar, vücut ısısını normale çevirmeye yardım eden en iyi yerlerdir ve ısıya maruz kalma döngüsünü kırar.
- Eğer klima yoksa ve dışarıdaysanız, kişiyi bir vantilatör yanına ya da gölgeye yerleştirerek, hızlı buharlaştırma yoluyla soğutmayı arttırın. Kişinin etrafına ıslak bir havlu sarın.
- Eğer varsa bir sprey şişesi kullanarak, buharlaşmayı arttırıp serinletmeye yardım etmek için, cildin ısıya maruz kalan yüzeyine ılık su sıkabilirsiniz.
- Cildinin, buz paketi ya da buzlu su gibi fazla soğuğa maruz kalmasını önleyin. Bu, ciltteki kan damarlarının büzülmesine neden olur ve ısı kaybını azaltmak yerine arttırır. Aşırı soğuğa maruz kalmak ayrıca titremeye neden olur ki, bu da sizin yapmaya çalıştığınızın tam tersi etki bir yaratarak, vücut ısısını arttıracaktır.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Acil servislerde sıvı kaybı tedavisi, bir taraftan sıvı kaybının nedenini belirlerken diğer taraftan öncelikle kan basıncını ve daha sonra sıvı miktarını eski haline getirmeyi hedefler. Eğer vücut ısınız 40 dereceden fazla ise, doktor bütün vücudu soğutacaktır. Soğumayı buğu ya da vantilatörlerle arttırmaya çalışabilirler ya da soğutucu battaniyeler ve banyo kullanabilirler.
- Sıvı takviyesi.
- Eğer mide bulantısı ya da kusma yoksa, sıvı takviyesi başlatılır. Suyla birlikte sizden elektrolit/karbonhidrat içeren sıvılar içmeniz istenir.
- Eğer önemli düzeyde sıvı kaybı belirtileri varsa (düşük tansiyon, nabız düşüklüğü), sıvılar genellikle damardan verilir.
- Yerleştirilme.
- Eğer durumunuz acil servis odasında iyileşirse, tercihen bir aile üyesi ya da arkadaşınızın nezaretinde eve gönderilebilirsiniz.
- Eğer sıvı kaybınız sürüyorsa, zihin bulanıklığı, ateş, sürekli anormal hayati belirtiler ya da enfeksiyon belirtileri varsa, ek tedavi için hastanede kalmanız gerekebilir.
Sıvı kaybının belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
Yetişkinlerde Sıvı Kaybı
Rektumda Yabancı Madde Tedavisi
Turist İshali
İftarda Soğuk Sudan Uzak Durun
Bulantı Ve Kusma Tedavisi