- İçindekiler
- Nedir
- Tedavi Seçenekleri
- Sık Sorulan Sorular
Nedir
Yüz travması, yüzde oluşan herhangi bir yaradır. Bu zarar, yumuşak doku veya yüz kemiklerinde oluşur.Yumuşak doku yaraları, deride, deri altı dokusu ve/veya alt kaslarda ve sinirlerde oluşan yanıkları, kesilmeleri veya köpek ısırıklarını kapsar. Yumuşak dokunun önemli ölçüde kaybı, rekonstrüksiyon gerektiren yüzde şekil bozukluğuna neden olur.
Yüz kırıkları, yüz kemiklerinin yaralanmasını kapsar ayrıca, burun kemiklerini, göz çukuru kemiklerini, elmacık kemiklerini, üst çene veya alt çene kemiklerini de kapsayabilir. Bu yaralanmalar genellikle uzun sürelidir ve rekonstrüksiyon gerektirir.
Yüz kırığı ve travmanın ortak sebepleri, araba kazalarını, düşmeleri, saldırıları ve spor yaralanmalarını içerir.
Tedavi Seçenekleri
Kırılma ve travma ardından yapılan rekonstrüksiyon her hastaya göre değişiklik gösterir, çünkü bu hastanın yaralarının özeliğine ve yerine bağlıdır. Ama bütün travma hastalarını tedavi ederken belirlenen ilk öncelik aynıdır: Asıl olan yaralanmayı tedavi etmeden önce solunum yollarını kapsayan herhangi bir nefes alma ve diğer hayatı tehdit eden koşulları tedavi etmek.Hayatı tehdit eden bütün sorunlar belirlendiğinde, dikkat asıl olan yüz travmasına yönlendirilebilir.
Yüz cerrahi türü, hastanın yaralarının boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaraların boyutunu belirlemek için, muayene edilmeniz gerekir ve büyük ihtimalle X-ray ve BT taraması gerekebilir.
Yırtılmalar, kesikler veya çizikler enfeksiyonu önlemek için ilk olarak temizlenir ve sonrasında dikiş, dikiş ipi veya kelepçe kullanılarak kapatılır. Bazı durumlarda, hiperbarik oksijen tedavileri (HBO) önerilir, çünkü ekstra oksijen kan akışının sınırlı olduğu yerlere yardımcı olur. HBO, enfeksiyonu ve hücre ölümünü azaltır ve iyileşme gerçekleşirken dokunun yaşamasını sağlar.
Yüz kırıkları, genellikle zarar görmüş olan kemik yapısını yeniden onarmak için ameliyat gerektirir. Travmanın bir sonucu olarak kırılan kemikler cerrahi olarak yerine yeniden getirilip yeniden yapılacaktır ve kırılan kemikler yüzün rekonstrüksiyonu için korunur.
Bireysel rekonstrüksiyon işlemleri, yaraya bağlı olarak hastadan hastaya belirgin bir şekilde farklılık gösterir. Yüz travma yaraları için aşağıdaki işlemleri uygulayabilir:
- Nazal kırılmadan sonra burnunuzun işlevini ve görüntüsünü onarmak için rinoplasti.
- Bu bağlamda yara karşıtı ajanı olarak görev yapan 5 floroürasil kullanımı.
Sık Sorulan Sorular
S: Yüz travması çok tehlikeli midir?Yüz travması, başlı başına çok nadiren hayatı tehdit eder. Ama solunum yollarının kapanması gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlarla ve tehlikeli yaralarla ilişkilidir. Tedavinin ilk adımının, hayatı tehlikeye atan herhangi bir komplikasyona karşı meyilli olması bir zorunluluktur.
S: Rekonstrüksiyon ameliyatı nedir?
Rekonstrüksiyon ameliyatı, yüz işlevleri ve yüz travması sonrası görünüşü geliştirmek için tasarlanmış plastik cerrahi işlemleridir.
S: Kaç tane yüz travması ameliyatı geçirmem gerekir?
Travmadan sonra ihtiyaç duyduğun ameliyat sayısı, yaralarının boyutuna bağlıdır..
Eğer bir kaza geçirdiyseniz ve yüz travması geçiriyorsanız, danışma planlamak için rekonstrüksiyon plastik cerrahi uzmanınızla iletişime geçin.
1-5 yaş arası çocuğunuz topallıyor mu?
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Mrb hocam ben 2 ay önce iş kazası geçirdim ve t12 omurgamda kırık meydana geldi ameliyat yada alçı olmadı korseyle tedavi gördüm şuan kırık yapışmış o... devamı
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Yüz Kırık Ve Travma Tedavisi
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?
Yüz Kırık Rekonstrüksiyonu
Çene Estetiğinde Büyük Artış