Hem alıcı Hatice Nergis, hem de donör Olga Ünal'a yapılan operasyonlar, Türkiye'nin üçüncü yüz naklini yapan ekipteki hekimleri tıp literatürüne geçirecek.
Yüzü bağışlanan vericinin ailesine vücut bütünlüğü içinde teslim edilmesini sağlayan, yüz nakli yapılan Hatice Nergis için protez göz ve diş tasarlayan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protez Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı, yüz nakillerinin perde arkasındaki ayrıntıları AA muhabirine anlattı.
Vericinin cenazesinin ailesine vücut bütünlüğü korunarak teslim edilmesi gerektiğini kaydeden Kocacıklı, Hatice Nergis'e yüzü nakledilen Olga Ünal'a, cenazesinin ailesine teslimi öncesinde takılan protez yüzün hazırlanış süreciyle ilgili bilgi verdi.
Kocacıklı, donöre, yüzünün kalıbı çıkarılarak hazırlanan ve birebir benzeyen protez maske takıldığını söyledi.
''Ekipmanım yoktu''
Böyle bir yüz protezi için normalde 1 haftalık çalışma yapıldığını, bu vakadaki işlemin ise sadece 125 dakika sürdüğünü anlatan Kocacıklı, ''Ameliyathanede ekipman eksiğimiz olduğu için mevcut araç gereçleri kullanmak zorunda kaldım. 100 derecede ısıtmak zorunda olduğum kalıp için ameliyathanedeki sterilizatörü kullandım. Aslında kendi laboratuvarımızda bunu fırınla yapıyoruz,'' şeklinde konuştu.
Protezin yüze iyi oturtulması için klasik bir maske şeklinde değil, alınan parça ile aynı boyutlarda hazırlandığını ifade eden Kocacıklı, ''Protezin sadece bir ön yüzü yoktu. Yüze oturması için arka bölümü de özel olarak yapıldı. Bu sayede tam olarak oturtulabildi,'' dedi.
Donöre takılan protezin, yüzün aynısı olması için çok ince bir çalışma yaptığını kaydeden Kocacıklı, şu bilgileri verdi:
''Olga Ünal'a taktığımız protez yüz, kendi yüzünün birebir aynısıydı. Rengi de kendi cilt rengiyle uyumluydu. Bunun için farklı boyaları karıştırarak gerçeğe yakın bir ton elde etmeye çalıştım. Bu protez, plastik cerrahlar tarafından yüze monte edildi. Ailesinin cenazede herhangi bir değişiklik fark etmediği de basına yansıdı. Literatürde bu kadar hızlı yapılan ve vericinin yüzünün aynısı olan bir başka vakaya rastlamadım. Bunu uluslararası dergilerde de yayınlayacağız.''
Hatice'ye özel protez göz
Yüz nakli yapılan Hatice'nin sol gözünün yerine, sağlam gözüyle aynı görünümde protez göz takılacağını bildiren Kocacıklı, bu protez gözün de çok özel yöntemlerle hazırlandığını söyledi.
Genelde bu tür hastalara ya hazır protezler takıldığını ya da boyama yöntemiyle protezler hazırlandığını anlatan Kocacıklı, Nergis'e Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği'nde geliştirilen yöntemle üretilen protez göz takılacağını bildirdi.
Kocacıklı, şunları kaydetti:
''Tamamen Hatice'ye özel bir göz yaptık. Sağlam gözü ile aynı renk ve görünümde bir göz oldu. Bunun için çektiğimiz sağlam gözün fotoğrafını yumuşak bir fotoğraf kağıdına aktardık. Göz küresini bununla kaplayıp tamamen gerçeğe yakın bir protez göz elde ettik. Plastik ve rekonstrüktif cerrahiden Doç. Dr. Selahattin Özmen hastanın gözlerindeki asimetriyi giderecek ameliyat yapacak, biz de bu protez gözü buraya yerleştireceğiz.''
Kaburgadan çene kemiği
Hatice Nergis'in hastaneden taburcu olabilecek kadar iyi olduğunu, ancak hala ağzının içiyle ilgili yapılması gerekenler bulunduğunu bildiren Kocacıklı, şunları belirtti:
''Hastanın sol alt çenesinde bir kırık var. Bu bir plakla tutturulmuş durumda. Biz eksik parçayı bir kalıpla üreteceğiz. Plastik ve Plastik ve rekonstrüktif cerrahiden Doç. Dr. Selahattin Özmen, hastanın kaburgasından çıkartılacak kemiği bu kalıp yardımıyla eksik parça şekline sokacak, bu da daha sonra çeneye nakledilecek. Kemik, çenede tuttuktan sonra diş protezi yapacağız. Bu süreç 6 ayı bulabilir. Çünkü kemiğin kaynaması için zamana ihtiyaç var.''
Video: Böbrek Nakli
Kocacıklı, hastanın üst çenesinde Olga Ünal'dan alınan dişlerin bulunduğunu, bunların da yakından takip edildiğini ifade ederek, ''Geçirdiği kazadan dolayı sorunlu bir dişini çekeceğiz. Bütün bu operasyonlardan sonra hasta normal bir görünüme kavuşacak,'' dedi.
Nergis'in yüz nakli öncesinde çiğneme problemi olduğu için sadece sıvı gıdalarla beslenebildiğini ifade eden Kocacıklı, ''Şimdi nakledilen dişlerle beslenmesi biraz daha düzeldi. Yeni dişlerine kavuşunca da her şeyi yiyip içebilecek'' diye konuştu.
Kocacıklı, Hatice Nergis'in ağız tedavisi planlamasının Doç. Dr. Ayşe Gülşen tarafından da takip edileceğini belirtti.
Çocuk dersi sevmediğini söylerse ne yapılmalı?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm hocam benim size bir sorum olacak yardımcı olursanız çok mutlu olurum hocam biz 5 yıllık evliyiz çocuğumuz olmuyor doktorlar tek çare kökhücre nak... devamı
Kök Hücre Nakillerde Başarı Oranını Artıracak
Organ Nakli Ve Türkiye Gerçeği Raporu
Akdeniz Ve Hacettepe Üniversitelerindeki Nakiller
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Yüz Naklinde Literatüre Geçecek Ayrıntılar