Laboratuarlarda yaptıkları çalışmalarda kök hücrelerin bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliğini gördüklerini ifade eden Karaöz, bağışıklık sisteminin baskılanmasının gerekli olduğu durumlarda kök hücrelerin kullanılabildiğini belirtti.
Kemik iliği nakilleri sonrasında vericiden kaynaklanan savaşçı hücrelerin alıcının dokularına hücum etmesi sonucu ortaya çıkan klinik tablonun iyileştirilmesi için kök hücrelerin kullanılabildiğini ifade eden Karaöz, organ nakillerinde de kök hücrelerin kullanılabileceğini kaydetti.
Organ nakli yapılan kişinin bağışıklık sisteminin nakledilen organı reddedebildiğine dikkati çeken Karaöz, "Nakillerde doku uyumluluğu olsa da alıcıya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Bu ilaçlar alıcıda fırsatçı enfeksiyonlara neden olmaktadır. Daha sonra nakledilen organın fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir," diye konuştu.
Video: Böbrek Nakli
Laboratuardaki çalışmalarda uyarılmış savaşçı hücrelerin kök hücreleri öldürmeye çalıştıklarını fakat kök hücrelerin uyarılmış savaşçı hücreleri öldürdüğünü belirten Karaöz, ''Gelecekte organ nakillerinde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar yerine kök hücreler kullanılabilecek,'' dedi.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm hocam benim size bir sorum olacak yardımcı olursanız çok mutlu olurum hocam biz 5 yıllık evliyiz çocuğumuz olmuyor doktorlar tek çare kökhücre nak... devamı
Robotik Cerrahi İle Böbrek Nakli
Organ Nakli İçin Nasıl Hazırlanmalıyız
Çocukları Organ Nakli Geçiren Ebeveynler İçin İpuçları
Organ Nakli Ve Kilo Kontrolü
Hayvanlardan İnsanlara Organ Naklinin Önü Açılıyor