Dolu Tabakla Kanserle Savaşın

Tek başına hiçbir yiyecek kanser riskini azaltamaz, ancak besinlerin bir karması fark yaratabilir. Öğünlerde yiyeceklerinizin en az 2/3''ünün bitkisel olmasına dikkat edin ve proteinlerin üçte birinden fazlası hayvansal olmasın. Amerika Kanser Araştırma Enstitüsüne göre yeni çağın bu tabağı kanserle savaşta önemli bir araçtır. Gelin tabağınıza koyabileceğiniz kötü ve iyi yiyeceklere bakalım.

Renklerle Kanserle Savaş

Meyveler ve sebzeler  kanserle savaşan besinler açısından zengindir, ne kadar renklilerse o kadar çok besin içerirler. Bu yiyecekler riskinizi ikinci bir yolla da azaltırlar, sağlıklı  bir kiloya ulaşıp o kiloyu korumanıza yardım ederek. Birkaç kilo fazla sahibi olmak kolon, yemek borusu ve böbrek kanserleri riskinizi kat be kat artırır. Günde en az beş kez sağlıklı öğünler tüketmeyi hedefleyin.

Kansere Karşı Kahvaltı

Folik asit kolon, rektum ve göğüs kanserine karşı koruma sağlayan önemli bir B vitaminidir. Kahvaltı tabağında ondan bol bol bulabilirsiniz. Vitamin destekli kahvaltı gevrekleri, tam tahıl ürünleri iyi folik asit kaynaklarıdır. Aynı şekilde turunçgiller, kavunlar ve çilekler de.

Folik Asit Açısından Zengin Gıdalar

Diğer zengin folik asit kaynakları kuşkonmaz ve yumurtalardır. Ayrıca tavuk karaciğeri, fasulyeler, ay çiçeği çekirdeği ve ıspanak veya marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulabilirsiniz onu. Amerikan Kanser Araştırma Vakfı''na göre en iyi folik asit kaynağı haplar değil, yeterli meyve, sebze ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tüketmektir.

Şarküteri Tezgahını Es Geçmek

Arada bir yenilen sosisli veya başka bir etli sandviç sizi öldürmez. Ancak bologna, sosis, salam gibi işlenmiş yiyeceklerden uzak durmak kolorektal ve mide kanserleri riskinizi azaltır. Ayrıca tütsülenerek veya tuzla korunan etler yemek potansiyel olarak kansere neden olan ajanlara daha çok maruz kalmanıza neden olur.

Kanserle Savaşan Domatesler

Likopen mi - domatese kırmızı rengini veren boya maddesi - yoksa başka bir şey mi olduğu net değil. Ancak bazı araştırmalar domates yeme ile prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskinde azalma arasında bir bağlantı tespit etmiştir. Araştırmalar ayrıca domates suyu, salçası veya sosunun da kanserle savaşma potansiyeli olduğunu bulgulamışlardır.

Çay''ın Kanser Karşıtı Potansiyeli

Kanıtlarda hala boşluklar olsa da özellikle yeşil çayın kansere karşı çok iyi olduğuna dair deliller vardır. Laboratuar araştırmalarında yeşil çay kolon, karaciğer, göğüs ve prostat kanserlerinin gelişimini önlemiş veya yavaşlatmıştır. Ayrıca akciğer dokusu ve cilt üzerinde de benzer bir etkisi olmuştur. Bundan başka bazı uzun dönemli araştırmalarda yeşil çay düşük mesane, mide ve pankreas kanser oranlarıyla ilişkili bulunmuştur.

Üzümler ve Kanser

üzümler ve üzüm suyu, özellikle kırmızı ve kara üzüm, resveratrol içerir. Resveratrolün güçlü antioksidan ve iltihap kurutucu özellikleri vardır. Laboratuar araştırmalarında hücrelerde kanser sürecini tetikleyen türde hasarları önlemiştir. üzüm yemenin veya üzüm suyu veya şarap içmenin kanser tehdidini önleyip kanseri iyileştireceğini söylemek için yeterli kanıt yoktur.

Kanser Riskini Azaltmak İçin Alkolü Azalt

Ağız, boğaz, gırtlak, karaciğer ve göğüs kanseri alkol içmeyle bağlantılı bulunmuştur. Alkol ayrıca kolon ve rektum kanseri için de bir risk oluşturabilir. Amerikan Kanser Cemiyeti önerilen erkekler için günde 2 kadeh ile kadınlar için günde 1 kadehlik miktarın bile riski yükselttiğini söylemektedir. Yüksek göğüs kanseri riski olan kadınların, kendi kişisel risk faktörlerine bağlı olarak ne kadar alkolün güvenli olduğu konusunu doktorlarıyla görüşmesi gerekir.

Su ve Diğer Sıvılar Sizi Koruyabilir

Su sadece susuzluğunuzu gidermekle kalmaz, aynı zamanda sizi mesane kanserine karşı korur. Riskin azalması mesanenizdeki kanser yapıcı maddelerin su ile sulanmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca daha fazla sıvı tüketmek daha sık idrara çıkmanıza neden olur. İdrara çıkma kanser yapıcı maddelerin mesane çeperiyle temas miktarını azaltır.

Güçlü Fasulye

Fasulyeler öyle çok şeye iyi gelir ki onların kansere karşı da iyi geldiğini duymak sizi şaşırtmamalı.  Fasulyeler vücut hücrelerini kansere yol açabilecek hasarlara karşı koruyan çeşitli bitki kimyasalları içerirler. Laboratuar testlerinde bu maddeler tümör büyümesini yavaşlatmış ve tümörlerin yakındaki hücrelere zarar veren maddeler salgılamasını önlemişlerdir.

Lahana Ailesi Kansere Karşı

Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası turpgiller ailesinden bitkilerdir. Lahana türü olan bu sebzeler tavada çok güzel olurlar ve bir salata hayat verirler. Fakat en önemlisi bu sebzelerdeki içeriklerin vücudunuza kolon, akciğer, göğüs ve rahim kanserine karşı savaşta yardımcı olmasıdır.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, kara lahana, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda lif, folik asit ve karotenoit bulunur. Bu besin maddeleri ağız, gırtlak, pankreas, akciğer, cilt ve mide kanserlerine karşı koruma sağlarlar.

Egzotik Baharatların Koruması

Kursumin önemli bir Hint baharatı olan zerdeçalın önemli bir bileşenidir ve potansiyel bir kanser savaşçısıdır. Laboratuar araştırmaları bu maddenin birçok kanser çeşidinde kanserli hücrelerin dönüşümünü, çoğalmasını ve diğer hücreleri işgal etmesini önlediğini göstermiştir.

?

Nasıl Pişirdiğiniz Önemlidir

Eti nasıl pişirdiğiniz onun kanser yapma riskini önemli ölçüde etkiler. Etleri yüksek ateşte kızartmak, ızgara yapmak ve kavurmak kanser riskini artıran kimyasallar salmasına neden olur. Buharda, ağır ateşte, fırında veya kaynatarak pişirme bu kimyasalların daha az salınmasına neden olur. Eti buharda pişirdiğiniz zaman yanına bol miktarda sağlıklı ve koruyucu sebze eklemeyi unutmayın.

?

Böğürtlenler

Çilekler ve ahududular da ellagik asit denilen bir bitki kimyasalı vardır. Bu güçlü antioksidan kanserle aynı anda birkaç koldan savaşır. Kansere neden olan maddeleri pasifleştirir ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.

Sağlık İçin Yaban Mersini

Yaban mersinindeki güçlü antioksidanlar kanser dışında da sağlığınıza çok çeşitli faydalar sunar. Antioksidanlar, kanserle serbest radikalleri hücrelere zarar vermeden önce vücuttan atarak savaşırlar.  Bu sağlıklı böğürtlenleri tüketmek için yulaf ezmesinin, yoğurdun, hatta salataların üzerine yaban mersini ekleyin.

Şekeri Geçelim Bir Kalem

Şeker doğrudan kansere sebep olmayabilir.  Fakat bizi kansere karşı koruyan besin açısından diğer zengin yiyecekleri diyetimizin dışına atabilir. Ayrıca kalori miktarını yükseltir ve bu da aşırı kilo ve obeziteye sebep olur. Aşırı kilo bir kanser riskidir. Şeker yerine dopdolu vitamin paketleri olan meyveleri tercih edin.

Vitamin Takviyelerine Çok Güvenmeyin

Vitaminler kansere karşı korunmada yardımcı olabilir. Fakat bu ancak onları doğal olarak yiyeceklerden aldığınız zaman geçerlidir. Hem Amerikan Kanser Cemiyeti hem de Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü kanserle savaşan besin maddelerini takviye haplarından değil, fındık fıstık, meyveler, yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerden almamızı önermektedir. En iyisi sağlıklı bir beslenme takip etmektir.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı