Nedir
Nedir?
Rahim fibroidleri, genellikle doğurganlık yaşlarında ortaya çıkan, rahim içi kanserli olmayan tümörlerdir. Fibromiyom, leyomiyom veya miyom adı da verilen rahim fibroidlerinin, yüksek rahim kanseri riskiyle ilişkisi yoktur ve neredeyse hiçbir zaman kansere dönüşmez.
Her 4 kadından 3’ünün hayatının bir döneminde rahim fibroidi olmuştur; fakat çoğu bunun farkında değildir; çünkü rahim fibroidleri genellikle şikayete neden olmaz. Doktorunuz bunu, idrar boşluğu muayenesi veya prenetal ultrasonografi sırasında tesadüfen görebilir.
Genellikle rahim fibroidleri soruna neden olmaz ve nadiren tedavi gerektirir. Ama rahatsızlık duyuyor veya şikayet yaşıyorsanız, tıbbi tedavi ve cerrahi işlemler, fibroidlerinizi küçültebilir veya yok edebilir. Nadir durumlarda fibroidler, eğer ani, şiddetli idrar boşluğu ağrısına veya aşırı derecede adet kanamasına neden olursa acil tedavi gerektirebilir.
Belirtileri
Belirtileri
Rahim fibroidlerinin en sık görülen belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Yoğun adet kanamaları
- Uzun süreli adet dönemleri; adet kanamasının yedi gün veya daha uzun sürmesi
- İdrar boşluğunda baskı veya ağrı olması
- Sık sık idrara çıkma
- İdrar torbasını boşaltmada zorlanma
- Kabızlık
- Sırt ağrısı veya bacaklarda ağrılar
Ender durumlarda fibroid, kendi kan kaynağını aştığında şiddetli ağrıya neden olabilir. besinden yoksun kalan fibroid ölmeye başlar. Bozulan fibroidin yan ürünleri, çevreleyen dokuya sızarak ağrıya ve ateşlenmeye neden olabilir. Rahmin içinde veya dışında bir sapla sallanan bir fibroid (pedünküllü fibroid), sallandığı sapı kıvırarak ve kan kaynağını keserek ağrıyı tetikleyebilir.
Belirtilerinizi etkileyen fibroid konumları:
- Submukozal fibroidler. Rahmin daha iç kısımlarında büyüyen fibroidlerdir. Uzun süreli ve yoğun adet kanamalarının en büyük sorumlusu oldukları ve hamile kalmak isteyen kadınlarda problem oluşturduğu düşünülüyor.
- Subserozal fibroidler. Rahmin dış kısmında yer alan fibroidlerdir. Zaman zaman idrar torbasına baskı uygulayabilir ve idrarla ilgili şikayetler yaşamanıza neden olabilir. Eğer fibroidler rahminizin arkasından esnerse, kalın bağırsağınıza baskı uygulayarak kabızlığa veya belkemiği sinirlerinize baskı uygulayarak sırt ağrısına neden olabilir.
Doktora ne zaman gitmeli?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla görüşün:
- İdrar boşluğu ağrısı kesilmiyorsa
- Aşırı derecede ağır ve sancılı adetler yaşanıyorsa
- Adet dönemleri arasında lekelenme ve kanamalar yaşanıyorsa
- Cinsel ilişki ağrılı oluyorsa
- İdrara çıkmada güçlük yaşanıyorsa
- Bağırsak hareketlerinde zorlanma oluyorsa
Eğer aşırı vajinal kanamanız veya aniden gelen keskin idrar boşluğu ağrınız varsa acilen tıbbi yardıma başvurun.
Sebepleri
Sebepler
Rahim fibroidleri, rahmin düz kaslı dokusundan (dölyatağı kası) oluşur. Tek bir hücre, çevre dokudan uzakta, renksiz, katı, elastik bir yığın oluşturarak tekrar tekrar çoğalır.
Fibroidler boyut olarak, insan gözüyle görülemeyen fidelerden, rahmin şeklini bozan ve rahmi genişleten büyük kütlelere kadar değişiklik gösterebilir. Bunlar, tekli veya çoklu olabilir ve olağanüstü durumlarda rahmi göğüs kafesine ulaşabilecek kadar fazla büyütebilir.
Doktorlar rahim fibroidlerinin nedenlerini bilmiyorlar; fakat araştırma ve klinik deneyler aşağıdaki faktörlere işaret eder:
- Genetik değişmeler. Çoğu fibroid, rahim kası hücrelerini kodlayan genlerde değişimler içerir.
- Hormonlar. Hamileliğe hazırlıkta rahim içinin gelişimini destekleyen iki hormon olan östrojen ve progesteronun, fibroidlerin büyümesini teşvik ettiği görülüyor. Fibroidler, normal rahim kası hücrelerinden daha fazla östrojen ve östrojen reseptörü içerir.
- Diğer kimyasallar. İnsülin benzeri büyüme faktörü gibi, vücudun dokuları korumasına yardımcı olan maddeler, fibroid gelişimini etkileyebilir.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Rahim fibroidleri için, doğurgan yaşlarda bir kadın olmak haricinde bilinen çok az risk faktörü bulunur. Diğer faktörler arasında şunlar yer alır:
- Kalıtım. Eğer anneniz veya kız kardeşinizde fibroid oluştuysa, sizde de olma ihtimali yüksektir.
- Irk. Siyahi kadınlarda, fibroid meydana gelme riski diğer gruplardaki kadınlara göre daha yüksektir. Buna ilaveten, siyahi kadınlarda daha genç yaşlarda, daha fazla ve daha büyük fibroidler meydana gelir.
Araştırma Alanları
Diğer muhtemel risk faktörlerini inceleyen araştırma aşağıdaki alanlarda devam ediyor:
- Obezite. Bazı araştırmalar obez kadınların daha fazla fibroid riski altında olduğunu ileri sürerken, bazıları hiçbir bağlantı göstermemiştir.
- Ağızdan alınan doğum kontrol hapları. Bugüne kadar, güçlü veriler, ağızdan alınan doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda fibroid meydana gelme riskinin daha az olduğunu göstermiştir. Bu durum, 13 ila 16 yaşlarında doğum kontrol hapı kullanmaya başlayanlar dışında genel olarak her kadın için doğrudur.
- Hamilelik ve doğum. Araştırmacılar hamilelik ve doğumun koruyucu bir etkisi olup olmadığını da incelediler, bu zamana kadar hamilelik ve doğum yapmanın koruyucu bir etkisinin olduğu görüldü.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Rahim fibroidleri, genellikle tehlikeli görülmese de şikayetlere ve aşırı kan kaybından dolayı anemi gibi sorunlara neden olabilir. Ender görülen örneklerde, fibroid, sapa benzer bir çıkıntı üzerinde rahminizin dışına doğru büyüyebilir. Eğer fibroid bu sapın üzerinde kıvrılırsa, alt karnınızda ani, keskin ve şiddetli bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu durumda ameliyata ihtiyacınız olabileceğinden hemen tıbbi müdahaleye başvurun.
Hamilelik ve fibroidler
Rahim fibroidleri çoğunlukla doğurgan yaşlarda geliştiği için, fibroidi olan kadınlar genellikle başarılı bir hamilelik geçirme şansı konusunda endişelenir.
Fibroidler genellikle gebe kalmakla ve hamilelikle ilişki içinde değildir. Ama nadiren de olsa dölyatağı borunuzun tıkanmasına veya kapanmasına neden olabilir veya rahim boynunuzdan dölyatağı borularınıza sperm geçişini sağlayan yolu tıkayabilir. Submukozal fibroidler, bir embriyonun yerleşmesini ve büyümesini engelleyebilir.
Araştırmalar, fibroidi olan hamile kadınların az oranda düşük yapma, prematüre doğum yapma, anormal cenin pozisyonu ve plasentanın rahim duvarından ayrılması riskleri altında olduklarını gösteriyor. Ama bütün çalışmalar bu bağlantıları onaylamaz. Daha da ötesi, neden olabilecekleri sorunlar, fibroidlerin sayısına, büyüklüğüne ve yerlerine göre değişiklik gösterir. Rahim boşluğunu tıkayan çok sayıda fibroid ve büyük submukozal fibroidler en fazla soruna neden olanlardır. Hamilelikte fibroidlerin daha yaygın bir sonucu da, genellikle birinci ve ikinci üç aylık dönemde oluşan bölgesel ağrılardır. Bu durum genellikle ağrı kesicilerle kolayca tedavi edilir.
Çoğu durumda fibroidlerin hamilelikle bir ilgisi yoktur ve tedavi gerekmez. Bir zamanlar fibroidlerin hamilelik sırasında daha hızlı büyüdüğüne inanılıyordu; fakat pek çok çalışma başka bir şeyi ileri sürer. Genellikle ilk üç aylık dönemde, bazı fibroidler hafif oranda çoğalıp azalırken, çoğu fibroid sabit büyüklüğünde kalır.
Eğer fibroidiniz varsa ve takiben düşük yaşadıysanız, özellikle de düşük yaşamanız için başka hiçbir sebep bulunamadıysa ve fibroidleriniz rahim boşluğunuzun şeklini bozuyorsa, doktorunuz, doğuma kadar bebek taşıma şansınızı yükseltmek için fibroidlerden bir veya birkaçını almayı önerebilir.
Doktorlar genellikle fibroidleri, aşırı kanama riskinin artmasından dolayı sezaryen operasyonuyla birlikte almazlar.
Muayenesi
Muayene
İlk randevunuz büyük ihtimalle pratisyen hekim veya bir jinekologla olacaktır.
Randevular kısa olabileceğinden ve tartışmak istediğiniz her şeyi hatırlamak zor olabileceğinden, randevuya önceden hazırlanıp gitmeniz iyi olacaktır.
Neler Yapabilirsiniz?
- Yaşadığınız bütün belirtileri not alın. Alakalı olmadığını düşünseniz bile bütün belirtileri dahil edin.
- Kullandığınız tüm ilaçların ve vitamin takviyelerinin bir listesini hazırlayın. Kullandığınız dozu ve ne sıklıkta aldığınızı da ekleyin.
- Mümkünse bir yakınınızı yanınızda götürün. Randevunuzda çok fazla bilgi verilebilir ve her şeyi akılda tutmak zor olabilir.
- Yanınızda bir defter veya bloknot götürün. Randevunuz sırasında önemli bilgileri not alın.
- Doktorunuza sormak istediğiniz soruların bir listesini hazırlayın. Zamanın yetmemesi olasılığına karşın soruları en önemliden başlayarak sıralayın.
Rahim fibroidleri için sorulabilecek bazı temel sorular arasında şunlar yer alır:
- Ne kadar fibroidim var? Ne büyüklükteler?
- Fibroidler rahmimin içinde mi yoksa dışında mı?
- Büyümeye devam edecekler mi?
- Hangi testlere ihtiyacım olabilir?
- Rahim fibroidlerimin teşhisinde ve tedavisinde ne kadar deneyime sahipsiniz?
- Rahim fibroidlerinin tedavisi için hangi ilaçlar mevcuttur? Belirtilerimi iyileştirebilecek belirli bir ilaç var mı?
- İlaç kullanımımdan ne gibi yan etkiler beklemeliyim?
- Hangi durumlar altında ameliyatı önerirsiniz?
- Ameliyattan önce veya sonra ilaç kullanmam gerekecek mi?
- Fibroidler ne gibi problemlere neden olabilir?
- Rahim fibroidleri hamile kalma kabiliyetimi etkiler mi?
- Rahim fibroidlerinin tedavisi doğurganlığımı artırır mı?
- Deneyebileceğim alternatif tedaviler önerebilir misiniz?
Doktorunuzun anlattığı her şeyi anladığınızdan emin olun. Doktorunuzdan bilgiyi tekrarlamasını istemek ve daha net anlayabilmek için sürekli sorular sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuzdan Neler Beklemelisiniz?
Doktorunuzun sorabileceği sorular arasında şunlar yer alabilir:
- Bu şikayetleri ne sıklıkta yaşıyorsunuz?
- Şikayetleriniz ne zamandan beri var?
- Şikayetlerinizin şiddeti hangi derecede?
- Şikayetleriniz adet dönemlerinizle ilgili olabilir mi?
- Şikayetlerinizi iyileştiren/hafifleten herhangi bir şey var mı?
- Şikayetlerinizin kötüleştiren herhangi bir şey var mı?
- Ailenizde rahim fibroidi geçmişi olan var mı?
Testleri
Testleri
Rahim fibroidleri genellikle rutin bir idrar boşluğu muayenesinde tesadüfen fark edilir. Doktorunuz rahimden karna doğru olan bölgenin şeklinde düzensizlikler fark ederek fibroidlerin varlığından şüphelenebilir.
Ultrason
Eğer gerekirse, doktorunuz bir ultrason, yani rahminizin görüntüsünü almak için ses dalgaları kullanan ağrısız bir muayene yöntemi kullanarak teşhisi onaylayabilir ve fibroidlerin yerini belirleyip onları ölçebilir. Bir doktor veya teknisyen, ultrason cihazını (dönüştürücü) karnınız üzerinde hareket ettirir (transabdominal) veya vajinanızın içine yerleştirerek (transvajinal) rahminizin görüntülerini elde eder.
Transvajinal ultrason daha fazla detay sağlar; çünkü dönüştürücü kısım rahme daha yakındır. Transabdominal ultrason daha geniş bir anatomik alan sağlar. Bazen fibroidler, doğum öncesi ultrasonları gibi, başka amaçlarla uygulanan ultrasonlar sonucunda keşfedilmektedir.
Diğer Görüntüleme Testleri
Geleneksel ultrason yeterli bilgiyi sağlayamazsa, doktorunuz aşağıdakiler gibi diğer görüntüleme çalışmalarını önerebilir:
- Histeresonografi. Bu ultrason çeşidi, rahim ağzını genişleterek rahmin daha derin görüntülerinin alınabilmesi için steril tuzlu su kullanır. Eğer şiddetli adet kanamalarınız varsa bu test, geleneksel ultrasondan alınan normal sonuçların tersi yönde sonuç vererek işe yarayabilir.
- Histerosalpingografi. Bu teknik rahim boşluğunu ve dölyatağı tüplerini X ışını görüntüleri üzerinde renklendirmek için boya kullanır. Doktorunuz bu yöntemi doğurganlık bir endişe konusuysa önerebilir. Fibroidlerin ortaya çıkmasının yanı sıra, doktorunuz dölyatağı tüplerinizin açık olup olmadığını belirlemede de yardımcı olabilir.
- Histeroskopi. Doktorunuz rahim boynunuzdan rahminize doğru, histeroskop adı verilen küçük, ışıklı bir teleskop yerleştirir. Doktorunuz, rahminize tuzlu su enjekte ederek rahim ağzınızı genişletir ve böylelikle rahim duvarlarınızı ve dölyatağı tüplerinizin ağzını daha iyi inceleme olanağını bulur. Histeroskopi doktorunuzun ofisinde uygulanabilir.
Zaman zaman başvurulabilecek görüntüleme teknikleri arasında, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) yer alır.
Diğer Testler
Eğer anormal vajinal kanama yaşıyorsanız, doktorunuz olası nedenlerini öğrenmek üzere diğer testleri de uygulamak isteyebilir. Doktorunuz, kronik kansızlıktan kaynaklanan demir eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmek için tam kan sayımı isteyebilir. Ayrıca doktorunuz, kanama düzensizliklerini düzene sokmak ve yumurtalıklarınız tarafından üretilen hormonların seviyesini belirlemek için de kan testleri isteyebilir.
Tedavisi
Tedavisi
Rahim fibroidi tedavisi için tek bir etkili yöntem yoktur. Pek çok tedavi yöntemi bulunur. Çoğu durumda, fibroidler teşhis edildikten sonra alınabilecek en iyi tedbir onların var olduğunun farkında olmaktır.
Gözlemleyerek bekleme
Eğer rahim fibroidi olan çoğu kadın gibiyseniz belirtileriniz yoktur. Sizin durumunuzda gözlemleyerek bekleme (bekleyerek tedavi) en iyi yol olacaktır. Fibroidler kanserli değildir. Nadiren hamileliği etkiler. Genellikle yavaş büyür ve menopozdan sonra, üretici hormon seviyeleri düştüğünde küçülme eğilimi gösterir. Bu tedavi, rahim fibroidi olan kadınların büyük çoğunluğu için en iyi yol olabilir.
İlaçlar
Rahim fibroidleri için ilaçlar, yoğun adet kanamaları ve idrar boşluğuna giren ağrı gibi belirtileri tedavi ederek adet döneminizi düzenleyen hormonları hedefler. Fibroidleri yok etmez; ancak küçültebilir. Bu ilaçlar arasında aşağıdakiler yer alır:
- Gonadotropin salımı yaptıran hormon (Gn-RH) agonistleri. Yeni adet döngüsünü harekete geçirmek için, hipotalamus adı verilen beyninizdeki bir kontrol merkezi, gonadotropin salımı yaptıran hormonu (Gn-RH) üretir. Madde, yine beyninizin alt kısmında bulunan ince bir beze olan hipofiz bezisine ulaşır ve östrojen ve progesteron üretmek için yumurtalıklarınızı harekete geçiren eylemlere başlar.
Gn-RH agonistleri adı verilen ilaçlar, Gn-RH ile aynı bölgelerde hareket eder. Ama tedavi şeklinde alındığında bir Gn-RH agonisti, doğal hormonunuzun tam zıt etkisine yol açar. Östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, adet döngüsü sona erer, fibroidler küçülür ve anemi genellikle iyileşir.
- Progestin salımı yaptıran rahim içi araç (IUD). Eğer rahim içinizi tıkamayan fibroidleriniz varsa, progestin salımı yaptıran rahim içi bir araç, ağır kanamayı hafifletebilir ve fibroidlerin neden olduğu ağrıyı azaltabilir. Progestin salımı yaptıran rahim içi araç yalnızca rahatlama sağlar; fibroidleri küçültmez veya yok etmez.
- Androjenler. Böbreklerinizin üst kısmında bulunan yumurtalıklarınız ve böbreküstü bezleriniz, erkek hormonu olarak bilinen androjenleri üretir. Tıbbi terapi olarak verilen androjenler fibroid şikayetlerini azaltabilir.
Testosterona benzer sentetik bir ilaç, etkili bir şekilde adeti durdurabilir, anemiyi düzeltebilir, hatta fibroid tümörlerini küçülterek rahmi daraltabilir. Ama kilo alma, disfori (depresif, endişeli ve huzursuz hissetme), sivilce çıkarma, baş ağrısı, istenmeyen tüylenme ve ses tonunda kalınlaşma gibi istenmeyen yan etkilerden dolayı kadınlar, bu ilacı kullanma konusunda isteksiz davranır.
- Diğer ilaçlar. Ağızdan alınan doğum kontrol hapları ve progestinler adet kanamasını kontrol altına almayı sağlayabilir; ancak fibroidi küçültmez. Hormon ilaçları olmayan NSAID’ler (steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar), fibroidle ilişkisi olmayan yoğun vajinal kanamalarda etkilidir; fakat fibroidlerin neden olduğu kanamaları azaltmaz.
Histerektomi (Rahim alma ameliyatı)
Bu operasyon, yani rahmin alınması işlemi rahim fibroidleri için kanıtlanan tek kalıcı çözüm olmayı sürdürüyor. Ama histerektomi büyük bir ameliyattır. Bu ameliyat sonunda çocuk doğurma yetiniz sona erecektir. Aynı zamanda yumurtalıklarınızı da aldırırsanız menopoza girersiniz ve bu da hormon replasman tedavisi alıp almayacağınız sorusunu karşınıza çıkarır. Rahim fibroidi olan çoğu kadın yumurtalıklarını aldırmama kararını alabilir.
Miyomektomi (Kas ameliyatı)
Bu cerrahi işlemde doktorunuz, rahminizi yerinde bırakarak fibroidlerinizi alır. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu işlemi seçebilirsiniz. Histerektominin aksine miyomektomide, fibroidlerin tekrarlama riski bulunur. Miyomektominin uygulanabileceği çeşitli yollar vardır:
- Abdominal miyomektomi. Birden fazla, çok büyük ve çok derin fibroidiniz varsa, doktorunuz fibroidleri almak için açık abdominal cerrahi işlem uygulayabilir.
- Laparoskopik miyomektomi. Eğer fibroidleriniz küçük ve sayıca azsa, siz ve doktorunuz, fibroidleri rahminizden almak için karnınıza küçük kesikler yoluyla sokulan ince aletler kullanılarak uygulanan laparoskopik miyomektomi işlemini seçebilirsiniz. Doktorunuz, aletlerden birine bağlanmış bir kamera ve monitör aracılığıyla uzaktan karın bölgenizi görüntüler. Cerrahi robot kullanımı, şimdi daha fazla sayıda ve daha büyük fibroidin alınabilmesine olanak sağlar.
- Histeroskopik miyomektomi. Eğer fibroidler rahmin içinde bulunuyorsa (submukozal), bu işlem bir seçenek olabilir. Uzun, ince bir dürbün (histeroskop) vajinanızdan rahim boynunuza ve rahminize geçirilir. Doktorunuz dürbün yoluyla fibroidleri görüp alabilir. Bu işlem, bu teknik üzerinde uzmanlaşmış bir doktor tarafından uygulanır.
Fibroidleri Küçültmek Veya Yok Etmek İçin Diğer Yöntemler
Bazı işlemler, rahim fibroidlerini ameliyatla almadan yok edebilir. Bu yöntemler arasında şunlar yer alır:
- Miyoliz. Bu laparoskopik işlemde, bir elektrik akımı veya lazer fibroidleri yok eder ve onları besleyen kan damarlarını küçültür. Benzer bir işlem olan kriyomiyoliz, fibroidleri dondurmak için sıvı nitrojen kullanır. Miyolizin ve kriyomiyolizin güvenilirliği, etkililiği ve ortak olarak fibroidin tekrarlama riski henüz belirlenmemiştir.
- Endometrial ablasyon. Rahminize yerleştirilen özel bir aletle uygulanan bu tedavi, rahminizin iç kısmını tahrip ederek, adeti sonlandırmak veya adet kanamanızı azaltmak amacıyla, ısı, mikrodalga enerjisi, sıcak su ve elektrik akımı kullanır. Endometrial ablasyon, anormal kanamayı durdurmakta etkilidir; fakat rahmin dışındaki fibroidleri etkilemez.
- Rahim atardamarı embolizasyonu. Atardamarlara enjekte edilen küçük parçacıklar (tıkanık damar maddeleri), rahmin fibroidlere kan akışını keserek küçülmelerine neden olur. Girişimsel radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu teknik, fibroidleri küçültmekte ve neden olabilecekleri şikayetleri azaltmakta etkisini gösteriyor. Ameliyatın avantajları arasında insizyon işlemine gerek duyulmaması ve daha kısa sürede iyileşme sayılabilir. Eğer yumurtalıklarınıza ve diğer organlarınıza kan akışı tehlikeli boyuttaysa komplikasyonlar oluşabilir.
Odaklanmış Ultrason Cerrahisi
MR rehberliğinde odaklanmış ultrason cerrahisi, rahminizi koruyan rahim fibroidleri için invazif olmayan bir tedavi seçeneğidir.
Bu işlem, doktorunuzun anatominizi görüntülemesini ve rahminize yerleştirerek kesme işlemi yapmadan rahminizin içindeki fibroidleri yok etmesini (çıkarmasını) sağlayan, özel olarak yapılmış bir MR görüntüleyiciyle uygulanır. Odaklanmış yüksek frekanslı, yüksek enerjili ses dalgaları, fibroidleri hedeflemekte ve yok etmekte kullanılır. Tek bir tedavi seansı, bazen saatlerce ölçüm gerektiren, kesintili işlemlerle yapılır. Bu teknolojinin birincil sonuçları ümit vaat eder niteliktedir; fakat uzun vadede etkililiği henüz bilinmiyor.
Karar vermeden önce
Fibroidler kanserli olmadığı için ve genelde yavaş büyüdüğü için, tedavide ilerleme gerekip gerekmediği ve nasıl ilerleneceği konusunda karara varmadan önce bilgi edinecek zamanınız vardır. Sizin için ideal olan seçenek, belirtilerinizin şiddeti, çocuk sahibi olma planlarınız, menopoza olan yakınlığınız ve ameliyatla ilgili düşüncelerinizin de dahil olduğu gibi bir dizi faktöre dayanır.
Karar vermeden önce, kendi özel durumunuzla ilgili bütün tedavi seçeneklerini artıları ve eksileriyle değerlendirin. Unutmayın ki çoğu kadının rahim fibroidi tedavisine ihtiyacı yoktur.
Alternatif İlaçlar
Kadın sağlığı üzerinde yoğunlaşan kitaplarda veya internette, belirli diyet tavsiyeleri, enzimler, hormon kremleri veya eş sağaltım gibi stres azaltma teknikleri ve bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılan alternatif tedavileri görmüş olabilirsiniz.
Diyet uygulamaları veya diğer yöntemlerin, fibroidlerin önlenmesinde veya tedavisinde yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Şimdiye kadar, bu tekniklerin etkililiğini destekleyen hiçbir bilimsel kanıt bulunamamıştır.
Önleme
Önleme
Araştırmacılar fibroid tümörlerinin sebepleri üzerinde çalışmaya devam etse de onların nasıl engellenebileceğiyle ilgili olarak çok az bilimsel tavsiye bulunur. Rahim fibroidlerini engellemek mümkün olmayabilir; fakat bu tümörlerin çok küçük bir yüzdesinin tedaviye ihtiyaç duyduğu gerçeğini hatırlayarak kendinizi rahat hissedebilirsiniz.
Anormal vajinal kanamanın nedenleri nelerdir?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hocam merhaba 29 yaşındayım, bir yılık evliyim, iki ay önce adet gecikkmesinden dolayı hastaneye gittim, testler falan yapıldı sol tarafımda üc cmlik ... devamı
Gaz Sancısı
Giardiyaz
Adet Öncesi Sorunları (Pms)
Mide Ve Bağırsak İltihabı (Gastroenterit)
Rahim Fibroidleri (Miyomlar)