Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Gönül Tanır, nadiren erişkinlerin de yakalandığı bu hastalığın, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sıklıkla görüldüğüne işaret etti.
Tanır, hastalığın özellikle kalabalık ortamlarda, kreşlerde, okullarda, ortak kullanılan havuzlarda bulaşabileceğini belirtti.
Video: Dişeti İltihabı (Jinjivit)
Hastalığın 3-7 günlük kuluçka evresinden sonra yüksek ateş, ağzın arka kısmında aft, avuç içi, ayak tabanlarında hafif sulu ama suçiçeğinden farklı pembe kırmızı renkte döküntülerle kendini gösterdiğini anlatan Tanır, nadiren bacaklarda, kalçada ve genital organda da bu döküntülere rastlandığını söyledi.
Bu bulguların 5 gün içerisinde gerilediğini ifade eden Tanır, iz bırakmadan yaraların iyileştiğini, bu dönemde en büyük sıkıntının, ağız içindeki ağrılı aftlardan dolayı çocukların yemek yiyememeleri ve susuz kalmaları olduğunu belirtti.
El, ayak ve ağız hastalığının ise aşıyla önlenemeyen hastalıklar arasında yer aldığını ifade eden Tanır, viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisinin de olmadığını belirtti.
İLGİLİ MAKALE
Okul Öncesi (2-5 Yaş) Dönemde Beslenme
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
merhaba 19 yaşındayım penisim cinsel bir uyarı halınde olmadan gün içerisinde sertleşme yapıyor ve bu işlem sadece 5 dakika kadar sürüyor gün içerisin... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Diş Çarpıklığı Ve Ağzın Hizasız Kapanması
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri
Çocuklarda Diş Gıcırdatma