ABD, Alzheimer hastalığını 2025 yılına kadar ortadan kaldırmayı sağlayacak araştırmaların yürütülmesi ve yeni tedaviler bulunması için bir eylem planı başlattı.

ABD Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius, 5 milyondan fazla Amerikalıyı etkileyen bu hastalıkla mücadelenin konu alındığı Ulusal Sağlık Enstitüleri toplantısında yaptığı açıklamada, Alzheimer hastalığının deneysel ilaçlarla klinik deneyler yürüterek önlenmesi ve tedavisi için ABD'deki araştırma çabalarını yaymayı istediklerini belirtti.

Amerikalı bakan, Alzheimer hastalığını yenmek için devlet ve özel sektörün tüm gücüyle çalışması gerektiğini kaydetti.

Beyaz Saray geçen Şubat ayında bu hastalıkla mücadele için 2012 ve 2013 yıllarında şu anki bütçeden yüzde 25 daha fazla olan 156 milyon dolar tahsis ederken, bu miktardan araştırma için acilen verilmek üzere 50 milyon dolar ve bu hastalık konusunda kamu sektöründe bakım, eğitim ve bilgi sağlayacaklara da 26 milyon dolar ayırdı.

Video: Alzheimer Hastalığı

Geriye kalan 80 milyon dolar da Başkan Barack Obama tarafından, 1 Ekim'de başlayacak 2013 bütçesi için Kongre'den talep edildi.

Bu alana tahsis edilen ilk 50 milyar doları kullanacak Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacıları, Alzheimer’e yakalananlarda hafızayı yeniden yerine getirmek amacıyla ensülin içeren bir burun spreyinin etkinliğini test etmek amacıyla klinik deney yürütüyor.

Yapılan araştırmalar, Alzheimer ile diyabet arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.

Amerikalı uzmanların bir başka klinik deneyinde de Alzheimer hastalığına elverişli genetik risk gösteren bazı kişilerin akli kapasitelerinin azalmasını engelleyebilecek antikorlar test ediliyor. 

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba; 93 yaşında anneannem yaklaşık bir yıldır alzheimer oldu.. Doenza, cogito,quet kullanıyor.. bunların yanısıra helipak (amoksisillin,klaritromi... devamı