Alzheimer Hastalığıyla Birlikte Yaşamayı Öğrenmek
Size Alzheimer hastalığı teşhisi konulduğunda bile unutmayın ki siz hala sizsiniz. Yüzünüzde tebessümü muhafaza etmenin niçin size bu süreci daha kolay geçirmenize yardımcı olacağını öğrenmelisiniz.
Size Alzheimer teşhisi konulduğunda öncelikle dünyanın üzerinize yıkıldığını zannedersiniz. Üstelik hareket etmek oldukça zorlaşacak, artık olumlu olmanız mümkün olmayacaktır. Bu durumda hastalığın ileriki aşamalarının siz ve etrafınızdaki kişiler için daha kolay hale gelmesini sağlayacak planlar yapmaya başlamalısınız.
Birçok insan uzun vadede Alzheimer’le birlikte yaşamanın en iyi yolunun mümkün olduğunca pozitif olmak, özellikle de kötü günler yaşadıklarında dahi şakalar yapmak olduğunu keşfetmektedir. Alabama Üniversitesi Tıp Okulu nöroloji ve patoloji uzmanı ve Amerikan Alzheimer Vakfı sözcüsü Richard Powers diyor ki: “İyi ve kötü günleriniz olacaktır. Kötü bir gün yaşadığınızda sadece bekleyin. Çünkü beraberinde de iyi bir gün gelecektir.”
Teşhisin Henüz Konulduğu Kişilerde Alzheimer İşaretleri
Yeni teşhis konulmuş olan Alzheimer hastası kişiler, hastalığın etkilerini çok fazla hissetmezler. Zihin ve hafıza fonksiyonlarının çoğu hala yerindedir. Dr. Powers, bunama geçiren insanların çoğunun kendilerinde bir şeylerin ters gittiğinin farkında olmadıkları şeklinde yanlış bir kanaatin var dolduğunu söylüyor ve şöyle diyor: “Bazı insanlar için bu doğrudur. İdrak kabiliyetlerini kaybederler. Ama siz de bir şeylerin yolunda gitmediğini anladığınızda, geleceğiniz ve şu anki hayatınızla ilgili söyleyecek çok sözünüz vardır.”
Powers’a göre yeni Alzheimer hastalarının, bu haberi aldıktan sonra hastalıkla başa çıkmalarına yardımcı olacak birtakım şeyler vardır. Powers bu bağlamda şunları önerir:
- Siz hala sizsiniz. Alzheimer hastalığı gibi zor bir hastalığı kavramak çok zor olsa da Alzheimer’den öncekiyle aynı kişi olduğunuzu unutmamak hayatta bütün olup bitenleri zihninizde yerli yerine koymanıza yardımcı olacaktır. Hastalık sizi bir başkası yapmaz. Zihinsel fonksiyonlarınızı kaybetmek dahil hiçbir şey sizin kişilik gücünüzü ve hayata bağlılığınızı silemez.
- Utanma duygusuna kapılmaya gerek yok. Hastalığınızla ilgili herhangi bir utanma veya mahcubiyet duymamalısınız. İnsanlar yaşlandıkça sadece hafıza sorunları değil, aynı zamanda Alzheimer de yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bu da demektir ki siz yalnız değilsiniz.
- Delirmiyorsunuz. Alzheimer’in sizi delirten bir şey olduğunu düşünmeyin. Onu, hafızanızı ve düşüncelerinizi etkileyen bir hastalık olarak görün. Tıpkı diğer hastalıklarda yaptığınız gibi, bu hastalık esnasında yapacağınız şeyler de kendinizi hastalığın komplikasyonlarından korumayı amaçlar. Nasıl ki kalp hastaları sağlıklı kalmak için daha düzgün besleniyor ve kendi sağlık durumlarını sürekli takip ediyorlarsa siz de sağlıklı kalmak için rutin bir tedavi planı yapmalı ve önemli şeyleri yanlış yerlere koymamak için gerekli tedbirleri almalısınız.
- Gelecekle ilgili tahminler yapmayın. Alzheimer her hastada aynı etkileri göstermez. Her hastada farklı şekilde seyreder. Daha kötüye gidip gitmeyeceğinizi kimse bilemez. Hastalığınızın neticesinde olması muhtemel olaylarla ilgili örnek almak amacıyla kimseyle hastalığın seyri hakkındaki tahminleri konuşmanız doğru değildir. Bunun yerine bildiğiniz en iyi yolla kendinizi en iyi şekilde hazırlayın ve kabul edin ki ihtiyaç duyduğunuz anda gerekli yardım size ulaşacaktır.
- Bir savaşçı olmalısınız. Ailenizden ve dostlarınızdan sevgi ve destek göreceksiniz. Ama bu savaşa siz de aktif olarak iştirak etmelisiniz. Pozitif kalabilmek için önlem almak ve karanlık günlerde bile gözünüzü aydınlık tarafa dikmek Alzheimer ve baş edilmesi daha zor kronik hastalıklarla birlikte yaşamak için sizi daha güçlü yapacaktır.
Hayattan Tat Almak için Vakit Ayırın
Alzheimer teşhisi konulduktan sonra, hele haberi yeni aldığınızda hayattan yine tat almayı düşünmek size zor gelebilir. Ancak hala zevk alabildiğiniz aktivitelerde bulunmak sizin için hayati önem taşımaktadır. Yanınıza eşinizi ya da bir dostunuzu alıp dünya turuna çıkmak, sevdiğiniz bir parkta günlük yürüyüşler yapmak, daima oynamaktan zevk aldığınız oyunları oynamak ya da sevdiğiniz yemekleri yemek bu türden faaliyetler olabilir. Bütün bu örneklerde sürekli yapmakta olduğunuz işlerden tat alarak kendinizin hala kendiniz olduğu iddiasında bulunuyorsunuz demektir. Bu türden aktiviteler size gelecek hakkında planlar yaparken muhtemel korkularınızdan ve sizi yoran şeylerden uzaklaşma ve rahat nefes alma imkanı sağlar.
Emory Üniversitesi Tıp Okulu Nöroloji Bölümü Başkanı ve Emory Nörodejeneretif Hastalıklar Merkezi Direktörü, aynı zamanda Atlanta Alzheimer Hastalığı Merkezi Direktörü Dr. Allen Levey “Bireysel olmak kişiye bağlıdır” diyor ve ekliyor: “Bir beyin hastalığınız olabilir ama siz hala kendinizsiniz. Katılmaktan sürekli hoşlandığınız faaliyetlere yine katılmamanız için hiçbir sebep yoktur.”
Yine de size Alzheimer hastalığı teşhisi konulmuş olması kabullenilmesi zor bir durum olabilir. Fakat bunun hayatın sonu olmadığını bilmek onunla başa çıkmak için yapılacak şeyler hususunda büyük farklar oluşturacak ve hayatı da kolaylaştıracaktır. Unutmayın ki hayata katılmada aktif olabilirsiniz ve olmalısınız da… Durup gülleri koklayın, siz bunu yapmaktan hoşlanacaksınız ve aileniz ve sevdikleriniz de bundan mutluluk duyacaktır.
Alzheimer hastalığı ile başa çıkma yolları
Özer SELİMOĞLU
merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı
Deri Hücresinden Kalp Kası Oluşturuldu
Çocuklukta Duygusal İhmalde Felç Riski
Haftada Bir Izgarada Balık Alzheimer Riskini Düşürüyor
Sigara, Beyni Çürütüyor
Kanser İlacı Alzheimera Umut Oldu