- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
- 1 bardak su ve yarım çay kaşığı tuz karışımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
- İşe yarayacak bir başka gargara da 1-2 çorba kaşığı sıvı antiiasit ve yarım çorba kaşığı sıvı difenhidramin karışımıdır.
- Aft tedavisi için kalamin içeren, losyon halinde birçok ilaç reçetesiz alınabilir.
- İçeriğinde benzokain gibi yarayı uyuşturan maddeler bulunan pomat şeklindeki ilaçlar aft ağrısında etkilidir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Aftın etkin bir tedavisi olmasa da bazı tedaviler belirtileri hafifletir, tekrar oluşma olasılığını azaltır ve aftın yeniden alevlenme sürecini uzatır.
- Streoid içeren bazı merhemleri aft belirir belirmez, erken aşamada doğrudan aftın üzerine sürmek etkili olabilir. Reçetesiz ilaçlar işe yaramıyorsa, etkili bir başka yöntem de diş macunu kıvamındaki bir tür kortizon olan triamsinolon asetonid etken maddeli pomatlardır. Bu tür pomatlar, genellikle günde üç kez yaranın üzerine sürülür. Yakın geçmişte doktorlar, hastalara amleksanoks içeren ilaçlar vermiştir. Amleksanoksun afta neden iyi geldiği tam olarak bilinmese de, antialerjik ve antienflamatuar (iltihap giderici) bir ilaç olmasına bağlanıyor.
- Gargara şeklinde kullanılan tetrasiklin içerikli süspansiyonlar (sıvı karışımları) da aft ağrısını dindirip iyileşmeyi hızlandırabilir.
- Doktorunuz, yemeklerden önce yemeyi kolaylaştıran ve yatarken ağız ülserlerini uyuşturmak amacıyla anestezi etkisi olan visköz lidokain etken maddeli ilaçlar verebilir.
- ülser tedavisinde kullanılan sukralfat içerikli ilaçlardan yapılan karışımların da aftın üzerine ince bir tabaka halinde sürülmesinin aftın yarattığı sıkıntıyı dindirdiği ve yarayı iyileştirdiği bildirilmiştir.
- Doktor, folik asit eksikliği saptarsa hastaya, demir ve B12 vitamini takviyeleri verebilir. Böyle bir durumda, bu tedavinin etkili olması aylar alabilir. Ama eksikliği olmayan hastalarda fazladan alınan bu takviyelerin hiçbir faydası olmadığı görülmüştür.
- Bilinmeyen nedenlerden dolayı kadınlarda adet öncesi var olan aftların kötüleştiği veya yeni aftlar çıktığı izlenmiştir. Dört veya altı hafta boyunca östrojen ağırlıklı bir doğum kontrol hapı kullanmak faydalı olabilir.
- çok ağır vakalarda doktorlar, tedavinin sağlayacaklarının streoidli hapların olası yan etkilerinden daha fazla olduğunu düşünürlerse hastaya bir kortizon hapı verebilir. Kortizonun yan etkileri arasında kilo alma, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kemiklerde kırılganlık, mide asidinin ülsere yol açacak kadar artması bulunur.
- Simetidin etken maddeli ilaçları kullanmak afta iyi gelebilir. Bu tür ilaçlar, mide asidini azaltmak için verilen ve ülser, reflü ve mide yanması gibi hastalıkları tedavi eden ilaçlarla aynıdır. Afta iyi geldiği öne sürülen diğer ilaçlar arasında, içeriğinde kolşisin, pentoksifilin ve dapson bulunan ilaçlar var.
Aft nasıl tedavi edilir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba ben 2 aylık evlıyım gecen ay adet oldum duzenlı adet gecırıyordum ama bu ay adetım gecıktı 13 gun hamıle kalma ıhtımalım var 1 afta onxe kan ... devamı
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
Aft Tedavisi
İlk Yardım Kutusu
Tükürük Kanalı Tıkanması
Diş Kırılması Ve Darbe Sonucu Diş Yaralanmalarının Tedavisi